NieuwsVakantie

Puccini pad in Toscane is de fietsroute van het jaar

Het Puccini-pad in Toscane is de fietsroute van het jaar, aldus de jury van deze jaarlijkse verkiezing in Italië. Het pad voert van Lucca naar de Versiliastreek rond Viareggio aan de Toscaanse kust. Het is bijzonder omdat je onderweg niet alleen prachtig historisch erfgoed tegenkomt, maar tegelijkertijd de aria’s van componist Giacomo Puccini kunt beluisteren!

Het fietstoerisme is booming in Italië. Bijna twee miljoen toeristen komen speciaal voor een fietsvakantie en voor nog eens vier miljoen is een fietstocht een onderdeel van de vakantie. Met de komst van de e-bike zijn de mogelijkheden in het vaak geaccidenteerde terrein enorm vergroot. Verder werken veel overheden hard aan nieuwe routes en fietspaden in en buiten de stad. Reden genoeg voor een jaarlijks fietsfeestje dus waar de beste routes in het zonnetje worden gezet. Men kijkt dan vooral naar ‘groene’ fietspaden in regio’s die fietsvakanties en slow tourism hoog op de agenda hebben staan.

1. Muzikaal fietspad, Toscane

Puccini pad in Toscane is fietsroute van het jaar
Rechts Lucca, links Viareggio en Torre del Lago.

Lucca zelf is al jaren een van de leukste fietssteden van Italië. In de vlakke stad verplaats je je snel op twee wielen en een rondje over de stadsmuren hoort er dan altijd bij. Nog leuker is om het pad naar de Versiliastreek te nemen, la Ciclopedonale Puccini.

Onderweg staan Qr-codes waarmee je direct passende symfonieën van Puccini kan beluisteren die hier vandaan komt. De beroemde componist die in 1924 overleed, werd geboren in Lucca en woonde lang in Torre del Lago. Je kan zijn woonhuis tijdens deze fietstocht bezoeken. De route is in totaal 58 kilometer lang en op een pukkeltje van 100 meter hoog na, helemaal vlak. Vooral vanwege de muzikale component won het de eerste prijs. Ben je dol op klassiek en Puccini, dan mag een bezoekje aan het jaarlijkse operafestival in de zomer in Torre del Lago zeker niet ontbreken.

2. Van Trapani naar Catania, Sicilië

Puccini pad in Toscane is fietsroute van het jaar

Toen we het begin- en eindpunt van deze route zagen, gingen de wenkbrauwen even omhoog. Het gaat hier om 457 kilometer trappen in een regio die niet direct bekend staat als fietsvriendelijk. Toch kreeg Sicily Divide de tweede prijs. De route gaat over oude spoorlijnen, schattige (onverharde) landweggetjes, langs rivieren en kanalen. Dwars door het relatief onbekende Siciliaanse binnenland. Een avontuurlijke fietstocht zei de jury. Met recht! Bekijk de website.

3 Treviso-Ostiglia-fietspad, Veneto

Dit kaartje laat mooi zien hoe vlak de route is.

Op de derde plaats eindigde het fietspad van Treviso naar Ostiglia in de regio Veneto, La Ciclabile Treviso-Ostiglia. Zoals vaker staat ook hier een oude spoorlijn centraal. Die was destijds in gebruik door het leger maar ook voor passagiersvervoer. Het is een mooi stuk van 70 kilometer dat iedereen vrij eenvoudig kan doen. Het voert langs bossen, open velden, kleine dorpen en meertjes, rivieren en, dat is de lokale kers op de taart, de bekende Venetiaanse villa’s. Start of eindpunt is bij Ostiglia aan de rivier de Po. Onderweg zou je nog een uitstap kunnen maken naar Padova waar het ook uitstekend (vlak) fietsen is.
Bekijk de website.

Cesena

De prijzen werden uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Cesena. De stad die niet lang geleden nog zo te lijden had onder de overstromingen, is in 2023 de ‘Hoofdstad van het fietstoerisme’. Vorig jaar won het zelf de hoofdprijs met de ‘Savio Valley Grand Tour‘. Een route van 170 kilometer die af en toe stevig omhoog gaat.

Meer mooie fietsroutes in Italië

In 2015 won de Ciclovia Alpe Adria (Alpe Adria Radweg) de titel Fietsroute van het Jaar die in Nederland georganiseerd wordt. Je daalt met deze route langzaam af van de Alpen naar zee. Lees meer.

Ook interessant is deze vlakke fietsroute in Toscane.

In Ligurië kan je fietsen langs de Bloemen Riviera fietsen van Sanremo naar Imperia.

Bekijk ook zeker de beste vlakke fietssteden.

Fietsen in Puglia

Puccini pad in Toscane is fietsroute van het jaar

Puccini pad in Toscane is fietsroute van het jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button