NieuwsSmakenWijn

Prosecco verslaat champagne. Recordverkoop in 2013

De vlag gaat uit in de Italiaanse regio Veneto want Italianen vinden niets leuker dan Fransen de loef afsteken. De Franse champagne is namelijk op zijn retour ten faveure van de Prosecco.

De flessen van de Italiaanse mousserende wijn waren dit jaar niet aan te slepen. 330 miljoen flessen werden er daarom geproduceerd en dat is meer dan de 300 miljoen flessen Champagne die de Fransen bottelden. Een paar jaar geleden verkochten de Italianen nog maar de helft. De Champagneverkoop daalt sterk, met name in Europa.

De vraag naar Prosecco is dit jaar geëxplodeerd, verkopen stegen tot wel 40%! In Amerika krijgen ze er geen genoeg van en in China dronken ze de eerste helft van het jaar twee keer zoveel Prosecco als Champagne.

Italië geeft Frankrijk zeer waarschijnlijk nog een gevoelige tik want alles wijst er op dat ze dit jaar weer de grootste wijnproducent ter wereld zijn.

[divider][divider]

Een van de succesfactoren is in deze mindere economische tijden is de veel lagere prijs. De productie is ook goedkoper want waar de tweede gisting van Champagne op de fles plaatsvindt, gaat dat bij Prosecco in grote roestvrijstalen tanks. Ook wordt Prosecco veel vaker gedronken (en terecht!) dan Champagne.

Lees meer over de verschillen in kwaliteit van Prosecco, de Frizzante of Spumante, 3 of 5 bar druk en het verschil tussen dry, extra dry en brut.
In Italië zijn ze gek op een borrel met een keur aan aperitieven. De op Prosecco gebaseerde Hugo werd dit jaar ook in Nederland populair net als de Aperol Spritz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button