Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Programma Umbria Jazz winter

Hou van jazz en blues dan moet je ‘s zomers in Perugia, Pistoia of Pescara zijn. Daar zijn ieder jaar grote festivals met internationale artiesten. Maar Umbria Jazz kent ook een wintereditie. Die wordt van 28 december tot en met 1 januari in Orvieto gehouden. Een gevarieerd programma werd onlangs bekend gemaakt. Met de stad in kerstsfeer zal het festival een stijlvol einde van het jaar inluiden.

Ooit landden we samen met een indrukwekkend blik Amerikaanse musici op de luchthaven van Florence. Op de bagageband lagen de meest uiteenlopende instrumentenkoffers. De bijna allemaal in het zwart geklede heren met dito zonnebril, waren onderweg naar een serie jazzfestivals in het midden van Italië. Die hebben de afgelopen decennia een grote reputatie opgebouwd en kunnen daardoor vaak de crème de la crème op het podium krijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de legendarische band Toto en Nile Rodgers & ChicC. Je kunt ze zomer 2024 op het podium zien in Perugia.

De organisatoren van Umbria Jazz kunnen geen jaar wachten voordat het volgende festival weer begint. Als de zon stevig brandt, staat Perugia van 12-21 juli 2024 op z’n kop en 12-15 september 2024 is er een jazzweekend in Terni van dezelfde organisatie. Eind december is het de beurt aan de eveneens prachtige middeleeuwse stad Orvieto.

Programma Umbria Jazz winter 2023

Het Virginia State Gospel Choir

Het Virginia State Gospel Choir is opnieuw te bewonderen in Umbrië. Met 30 man (en vrouw) op het toneel is het een groots en kwalitatief hoogwaardig spektakel. Het koor is een van de meest gerenommeerde koren in de Amerikaanse gospelscene. 

Eén van de sterren van het festival is Cécile McLorin Salvant (1989, Miami). Haar krachtige stem krijgt begeleiding van een getalenteerd sextet met onder meer Sullivan Fortner, Marvin Sewell, Alexa Tarantino, Yasushi Nakamura en Keita Ogawa. Mc Lorin Salvant maakt al jaren internationaal furore. Vorig jaar werd ze door jazzjournalisten nog uitgeroepen tot Jazz Female Vocalist of the Year.

Het Umbria Jazz Orchestra brengt samen met Joe Lovano en Michael Gibbs een nieuwe productie op het podium. Beide heren brengen ook nog een eigen show waar ze jazzgrootheden eren.

Alessandro Lanzoni en Francesco Cafiso zijn toonaangevende Italiaanse muzikanten van nu en worden internationaal ook al erkend.  

Enrico Rava (84) keert terug met zijn ​​kwintet de Fearless Five, bestaande uit jonge muzikanten.

Festivalfavorieten

Programma Umbria Jazz winter
Saxofonist Ray Gelato

Zanger en saxofonist Ray Gelato is al jaren één van de favorieten van Umbria Jazz. Hij swingt er weer lustig op los.

De Toscaanse straatband Funk Off is nog zo’n favoriet van de festivalgangers. Ook zij geven weer acte de présence.

Nick The Nightfly trad ook al vaker op. Mensen kennen hem als artiest maar ook als presentator van het festival en van Radio Monte Carlo.

Olivia Trummers groeide muzikaal op in jazzhoofdstad New York maar ze wordt ook geïnspireerd door de klassieke muziek,

De Napolitaanse singer-songwriter en pianist Lorenzo Hengeller, won de Carosone Award 2007. Zijn liedjes zijn een herinterpretatie van grote klassiekers uit Italiaanse geschiedenis van de jaren dertig tot zestig van de vorige eeuw.

Programma Umbria Jazz winter
Accordi disaccordi

Het trio Accordi Disaccordi toert al elf jaar de wereld rond en doet nu Umbrië aan.  

Sticky Bones is een echt Italiaanse ensemble gespecialiseerd in lowdown jazz en hokumblues uit de jaren tussen 1900 tot 1930.

Filippo Bianchini en Luca Mannutza presenteren hun nieuwe album A tu per tu. Bianchini werd geboren in Orvieto en trad later veel op in Nederland en België. 

Luca Mannutza is een Sardijn die studeerde aan het conservatorium in Cagliari. Hij is momenteel een van de meest getalenteerde Italiaanse jazzpianisten. 

Programma Umbria Jazz winter
Lovesick

Lovesick is een band bestaande uit twee muzikanten uit Bologna; Paolo Roberto Pianezza en Francesca Alinovi. Hun inspiratie komt uit de Amerikaanse country, rock-‘n-roll en swing uit de jaren ’40 en ’50. 

Meer informatie en kaarten

Bezoek de festival website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button