NieuwsOlijfolieSmaken

Proef winnaars Olijfolie Competitie Amsterdam in Haarzuilens!

Amsterdam is opnieuw in de ban van olijfolie. Na het succes van vorig jaar, kon een vervolg van de International Olive Oil Competition (AIOOC) niet uitblijven. Vorig jaar regende het medailles voor een aantal Italiaanse producenten. De Italiaanse ambassadeur reikt de prijzen dit jaar uit, dus wellicht is dat een goed voorteken voor herhaald succes dit jaar. De winnaars die op 1 juni bekend worden gemaakt, neemt organisator Gregor Christiaans mee naar zijn lezing op zondag 4 juni op het Italië Evenement. Je mag ze dan ook proeven!

Maar liefst zeventien landen zijn er vertegenwoordigd tijdens AIOOC 2023 dus de concurrentie is fors. Olijfolieproducenten uit Albanië, Japan, Libanon, Palestina en de Verenigde Staten laten dit jaar voor het eerst van zich horen.

Tijdens de AIOOC beoordeelt een vijftal geclassificeerde olijfolieproevers uit onder meer Litouwen en Italië maar liefst 101 olijfoliën. De jury kent ze een gouden, zilveren of bronzen status toe. Verder gaan topkoks onder leiding van Alain Caron, de inzendingen beoordelen met de focus op de smaak en de inzetbaarheid.

Blind proeven

Proef winnaars Olijfolie Competitie Amsterdam in Haarzuilens!
Foto: Alain Caron

De afgelopen dagen werd er blind geproefd in de Hotelschool The Hague Amsterdam. De Awards worden uitgereikt tijdens een speciale ceremonie op 1 juni door de Italiaanse ambassadeur in Nederland Giorgio Novello.

Olijfoliegoeroe Gregor Christiaans

Stichting Olijfolie Nederland is als non-profitorganisatie opgericht door Gregor Christiaans, de bekendste en meest actieve olijfoliedeskundige van Nederland. Doel is om het vloeibare goud op alle mogelijke fronten onder de aandacht te brengen. Met de Amsterdam International Olive Oil Competition zet hij de betere olijfolieproducenten in de schijnwerpers.

Tips en proeven op het Italië Evenement

Gregor Christiaans geeft zondagmiddag 4 juni om 13.00 uur een presentatie op het Italië Evenement in Haarzuilens en dan kan je de winnaars van de competitie meteen proeven. Net voor de proeverij van de competitie van start ging konden we Gregor nog een paar vragen stellen.

Waarom is deze verkiezing opgezet?

,,De Amsterdam International Olive Oil Competition is opgezet door de Stichting Olijfolie Nederland. Deze non-profitorganisatie heeft als doel het vloeibare goud op een zo’n breed mogelijke manier te promoten in Nederland. Met de AIOOC geven we de betere olijfoliën een zetje, een ingang, voor een grotere veroveringskans op de Nederlandse markt. We beoordelen niet alleen olijfoliën, we brengen tevens partijen (lees: producten, leveranciers en retailers) bij elkaar. Diverse hoogwaardigheidsbekleders onder wie de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello in Nederland zijn er tijdens de uitreiking op 1 juni bij. Dat geeft wel aan hoeveel belang eraan wordt gehecht.”

Waarin onderscheidt deze competitie zich van die van bijvoorbeeld New York en Tokio?

,,Om te beginnen ligt de lat bij de AIOOC heel hoog. Er wordt in willekeurige volgorde blind geproefd, en vervolgens wordt er in een andere volgorde nogmaals blind geproefd. Drie van de vijf juryleden zijn afkomstig uit Noord-Europa: 2 uit Nederland en 1 uit Litouwen. Noord-Europeanen hebben een andere smaakbeleving dan Grieken of Spanjaarden. Wat de AIOOC extra bijzonder maakt, is de award Chef’s Choice. Topkoks onder leiding van Alain Caron kiezen per categorie (delicaat, medium en intens) een eigen winnaar. Zij proeven net als de jury blind.”

Kun je het land van herkomst blind herkennen in een olijfolie?

,,Soms is het overduidelijk, maar dat is het lang niet altijd. Een olijf als koroneiki groeit zowel in Griekenland als in Nieuw-Zeeland. Veel succes ermee! Ik heb het nog nooit bewezen gezien dat het land van herkomst blind is te proeven.”

Krijgt elke inzending een medaille?

,,Zeker niet. Vorig jaar viel 20 procent van de ingezonden olijfoliën buiten de prijzen omdat deze niet van superieure kwaliteit was.”

Welke olijfoliën vallen bij de AIOOC sowieso buiten de boot?

,,Gewone en vierge olijfolie, en geraffineerde olijfolie. De olijfolie moet per se extra vierge zijn. Extra vierge betekent letterlijk extra maagdelijk, in de zin van onaangeraakt dus puur natuur. De zuurtegraad mag bij extra vierge niet hoger zijn dan 0,8 procent. Bovendien moet de olie uit de eerste koude persing zijn verkregen. Voor de competitie geldt dat alleen de extra vierge olijfoliën van de laatste oogst mogen meedingen. De olijfolie moet vers zijn.”

Hoe check je of een olijfolie extra vierge is?

,,Dat wordt objectief bepaald in een erkend laboratorium, aan de hand van een aantal parameters. Elke producent/leverancier dient een gewaarborgd laboratoriumrapport mee te sturen.”

Gaat het ene land daar soepeler mee om dan het andere of gelden overal ter wereld dezelfde strenge regels?

,,Ja, die liggen vast. Voor elk land gelden dezelfde maatstaven. Zowel binnen als buiten de EU.”

Wanneer krijgt van de AIOOC-jury een olijfolie een gouden of zelfs een platina medaille?

,,Als deze olijfolie uitstekend in balans is. Een olijfolie mag best heel bitter en scherp zijn maar dan moet deze ook heel fruitig zijn. De waarden fruitigheid, scherpte en bitterheid horen dicht bij elkaar te liggen. Verder is de mate van persistentie heel belangrijk, en zo zijn er nog een paar factoren die bepalend zijn. Een olijfolie krijgt uitsluitend een gouden medaille toegewezen als er geen enkele negatieve afwijking valt te bespeuren, en dus hoog scoort in de organolpetische analyse. Bij negatieve afwijkingen moet je denken aan muf, vochtig, azijnig, metaalachtig en ranzig. Platina is slechts voorbehouden aan drie olijfoliën, platina is er in elke categorie (delicaat/medium/intens) voor de absolute nummer 1, the best in class.”

Tot slot, wat wordt de consument wijzer van deze competitie?

,,Deze competitie laat zien dat er zoveel betere olijfoliën zijn dan die in de supermarkt. De AIOOC is een keurmerk, een kwaliteitslabel. Als een fles olijfolie een platina, gouden, zilveren of bronzen medaille en/of een Chef’s Choice-predikaat van de AIOOC draagt, weet je een topkeuze in handen hebt van internationale experts.”

Meer info

Bezoek ook de website van de competitie via deze link.

Proef winnaars Olijfolie Competitie Amsterdam in Haarzuilens!

Proef winnaars Olijfolie Competitie Amsterdam in Haarzuilens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button