algemeenItaliaanse kado's voor de feestdagenNieuwsStile ItalianoZaken

Pro Vercelli: Voetbalpassie in de Italiaanse provincie

Honderd jaar geleden gaf de legendarische Italiaanse voetbalclub Pro Vercelli het Italiaanse voetbal een eigen gezicht. Met hun ongeëvenaarde wilskracht, atletisch vermogen en vernieuwend voetbalvernuft stonden de voetbalpioniers uit het Noord-Italiaanse Vercelli aan de wieg van het moderne Italiaanse voetbal.

Gedurende de eerste twee decennia van de twintigste eeuw domineerden de Leoni de Italiaanse voetbalcompetitie. Tussen 1908 en 1922 won La Pro maar liefst zeven landstitels en haar befaamde jeugdopleiding bracht wereldkampioenen zoals Virginio Rosetta, Pietro Ferraris en Silvio Piola voort.

Honderd jaar later liggen de Leoni op sterven na dood verscholen in het struikgewas van de allerlaagste divisies van het Italiaanse profvoetbal. In die periode leert Gideon van der Staaij het ‘meisje uit 1892’ kennen en besluit hij haar op de voet te volgen. Met enige regelmaat reist hij naar het tussen de rijstvelden gelegen provinciestadje, voor romantische en nostalgische Italiaanse voetbalbeleving. In de hoop glimpen van de kampioenen van weleer op te vangen en met de lokale Pro Vercelli-aanhang dromend van nieuwe glorietijden.

boek-voetbal-italie-romantiek

Aan de hand van zeven reizen in zeven jaar naar Vercelli (2008-2014) brengt Gideon van der Staaij (zie foto boven) de zevenvoudig landskampioen uit ver vervlogen tijden weer tot leven. Werkelijk een schitterend verhaal voor voetballiefhebbers, op de snijvlakken van voetbal, geschiedenis, cultuur en reizen.

Gideon van der Staaij (Leeuwarden, 23 februari 1975) werkt op het Ministerie van Economische Zaken en schrijft in zijn vrije tijd over voetbal. Van zijn hand verschenen eerder artikelen in  voetbalmagazines zoals Half Drie.

ISBN: 978-94-92199-41-6
Prijs: € 19,95

[button color=”orange” size=”medium” link=”http://www.edicola.nl/” target=”blank” ]Bestellen (zoek op sportboeken)[/button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button