algemeenLezersverhalenNieuwsToscaneVakantie

Privé kookles in de Toscaanse keuken van Beatrix

Door: Marene van den Enk

Toscane staat natuurlijk bekend om haar prachtige heuvels en heerlijke klimaat, maar misschien nog wel het meest om haar verrukkelijke keuken. Verse kruiden, pasta’s al dente en zuivere olijfolie in de pan combineren bij uitstek meteen frisse Chianti op tafel. De garantie van culinair genieten stopte ik dus bij voorbaat in mijn koffer. Maar ik wilde meer dan genieten alleen tijdens mijn rondreis. Ik wilde mijn langgekoesterde wens in vervulling laten gaan: kokkerellen met een echte Italiaan! Dat die wens ook nog een koninklijk tintje zou krijgen, daar kon ik alleen maar van dromen…

[divider]

[divider]

Toscane bij maanlicht en zonder TomTom is geen aanrader. Ik ben dan ook bang dat we het niet gaan redden wanneer ik de huurauto na een half uur het zoveelste zandweggetje oprijd. Bij een Mariabeeld check ik dan ook nog een keer de thuis ‘oh-zo-logisch’ klinkende uitleg van de routeplanner en besluit rechtsaf te slaan. Oh helpe mij God almachtig! Plotseling verschijnt in de duisternis een landhuis: Fattoria di Rignana. Amen! Het bed is dus verzekerd, maar ook een tafel, want aan de overkant van de weg staat een restaurant. Na een lange rit is iedere hap welkom.


Bistecca (prep1)

Hongerig schuif ik dan ook aan bij La Cantinetta di Rignana en bestel een fles huiswijn bij de Bistecca alla Fiorentina. De ober geeft in zijn beste Engels aan dat hij het vlees alleen vanaf 900 gram serveert. Dat is bijna een kilo! Ach het is vakantie…

beeldsteak2

De volgende dag sta ik rustig op en ontdek nog eens hoe afgelegen Rignana eigenlijk ligt. Alleen de kerktoren van Sambuca in de verte verraadt een bewoonde wereld. Het is dus genieten van rust, ruimte en de keuken van de ‘overkant’. Voor de lunch: verse ravioli gevuld met witte truffel, besprenkeld met olie. En bij het diner: zacht gegrilde paprika’s en een rundercarpaccio met rucola en Grana Padano. Toscane stelt me zeker niet teleur. Het is wat later op de avond als mijn missie weer door mijn hoofd schiet. Met een glas wijn op heb ik het lef om de ober te vragen of ik mee mag kijken in de keuken. Scusa? Wilde ik een recept? Wilde ik de kok spreken? Een kookles? Dat had nog nooit iemand gevraagd! Ja hoor, het meisje uit Olanda is de volgende ochtend meer dan welkom in de keuken van chef Fiorella.

“Nog voordat ik naar het recept kan vragen, sta ik naast haar het eigeel van het eiwit te scheiden. Aanpakken, bella!”

La vera cucina Italiana

De keuken van La Cantinetta di Rignana, 10 uur ’s morgens. Fiorella begroet me enthousiast en neemt me direct mee naar de pan met ragu. Ook haar kleinzoon van 19 staat te koken aan het kookeiland. De rest van de brigade is nog op-de plaats-rust. Fiorella en ik spreken elkaars taal niet, maar de taal van het eten begrijpen we des te beter. Ze vertelt me over het geheim van de enige echte ragu, terwijl ze opgewekt de ene fles rode wijn na de andere door de saus giet.

Een pannetje verder liggen kleine geplukte fazantjes, gevuld had met knoflook en salie, te braden. Fiorella laat zich ondertussen niet weerhouden door de taalbarrière en vertelt honderduit. Dat ze al 68 is bijvoorbeeld en al 28 jaar zes avonden per week voor het restaurant van haar jongste zoon kookt. Maar ook over haar favoriete dessert: Tiramisù. Nog voordat ik haar naar het recept kan vragen, sta ik naast haar het eigeel van het eiwit te scheiden. Aanpakken, bella!

IMG_0359

Beatrix

Plots zie ik vanuit mijn ooghoek een bekende foto hangen: een staatsportret van koningin Beatrix en wijlen prins Claus. Hè?! Trots vertelt de kokkin dat Beatrix meerdere keren is aangeschoven met haar familie. Fiorella ziet mijn verbazing en neemt mij aan mijn arm naar buiten. Ze wijst de favoriete tafel aan van onze koningin. Onze Hare Majesteit? Hier? Ik bedenk me dat zij een vakantiehuis heeft in Tavarnelle, dat zo’n 15 kilometer verderop ligt. Fiorella spreekt wederom in superlatieven, maar nu over Beatrix. Met het recept voor de Tiramisù op zak en een prachtig verhaal voor mijn Oranjegezinde moeder neem ik afscheid van de mensen bij La Cantinetta di Rignana. Tijd om weer lekker te gaan genieten op mijn rondreisdoor Toscane.

IMG_0358

Nieuwsgierig geworden naar Fattoria di Rignana? Kijk op www.rignana.it voor meer informatie of op de mooie site van het restaurant

Lees ook meer over de het vakantiehuis van de oranjes, 15 km van Rignana.

beeldsteak3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button