NieuwsVakantieWintersport

Prijsstijging skipas Italië beperkt

De Italiaanse skigebieden rekenen dit seizoen slechts een klein deel van de enorme kostenstijgingen door aan het publiek. Maar er zijn grote verschillen in prijsstijgingen per gebied en per soort pas. Meestal zijn de prijzen voor skipassen tussen 6 en 10% gestegen.

Skiliften en sneeuwkanonnen verbruiken veel energie en dus zien, net als in heel Europa, ook de Italiaanse skigebieden de kosten enorm stijgen. Toch durven ze die kosten niet volledig door te rekenen aan de klant.

Na twee magere coronajaren staat de winstgevendheid opnieuw onder druk. Voorstellen om dan maar een deel van de liften te sluiten of de openingstijden in te korten haalden het niet. Het seizoen verlengen door de liften eerder te openen is een poging tot meer omzet van het Skirama Dolomiti gebied. Die willen al op 19 november open als de sneeuwcondities en het weer het toelaten. Vorig jaar verhoogd dit gebied de prijzen al met 9%. Dat was toen ver boven het Italiaanse gemiddelde van 5%.

Grote verschillen

De verschillende prijsstijgingen per skigebied is groot. Vaak zien we dat vooral de dagpassen fors stijgen. Hoe vroeger je een pas aanschaft, voor hoe meer dagen en mensen en voor hoe rustiger de periode, hoe goedkoper het wordt. Al met al denken de Italiaanse statistici wel dat de kosten voor een gemiddeld gezin die op wintersport wil in Italië 10 à 20% hoger worden. De kosten voor vervoer, accommodatie en het eten stijgen fors.  

Zelfde prijs!

Er zijn ook gebieden waar ze de prijzen niet verhogen! In Friuli Venezia Giulia bijvoorbeeld en daar was het sowieso al goedkoop skiën. Een dagpas kost daar nog steeds 39,50 euro. Ook het Monterosa-gebied, tussen Valle d’Aosta en Piemonte, verhoogde de prijs niet. Die hadden ze twee jaar geleden al fors verhoogd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button