LiguriëNieuwsRegio'sVakantie

Prijs treinkaartje Cinque Terre verdubbeld

De prijs voor een treinkaartje in de bekende Cinque Terre streek is onlangs verdubbeld van 5 naar 10 euro. Het is bedoeld om het aantal toeristen dat de kleine dorpjes bezoekt te verminderen. Toch protesteerden bewoners en ondernemers tegen de maatregel.

Het is op verschillende plekken in Italië een groot probleem, de hele wereld wil dezelfde hotspots zien. Daarom probeert het verkeersbureau de mensen steeds vaker te spreiden over het land. De beleidsmakers in de regio Ligurië, bedachten dat een tariefsverhoging van een treinkaartje ook zou kunnen helpen. De trein is namelijk de meest handige manier om de beroemde stadjes te bezoeken.

De regio bepaalde samen met treinbedrijf Trenitalia dat vanaf 29 maart tijdens weekenden en feestdagen de tarieven flink omhoog moesten. Een kaartje kost dan twee keer zoveel als eerder. Als toerist betaal je dan bijvoorbeeld 10 euro voor een stukje van 6 kilometer, terwijl dit voorheen maar 5 was. Bewoners, mensen met een buitenverblijf of jongeren zouden nog steeds van allerlei kortingen gebruik kunnen maken liet de regio weten.

Protesten

Prijs treinkaartje Cinque Terre verdubbeld

De goed bedoelde verhoging leidde toch tot protest bij ondernemers. Die zijn bang dat het aantal gasten te veel daalt. Hun euro’s zouden nu in de zakken van de treinmaatschappij komen. Het feit dat er helemaal niet met belanghebbenden is overlegd over de verhoging, is ook tegen het zere been. Volgens de protestanten heeft de verhoging ook helemaal geen zin om het aantal bezoekers in te dammen.

Betalen voor een wandelpad

Duurdere treinkaartjes is niet het enige dat een aanslag gaat doen op je vakantiebudget. De wandelpaden in het gebied zijn geregeld overvol. Daarom wil men entree gaan heffen zoals op het beroemde pad Via dell Amore. Vorig jaar werd daar al mee geëxperimenteerd. Entree wordt dan in de eerste instantie in het weekend of andere drukke dagen geheven. De eendaagse Cinque Terre-trekkingkaart gaat in ieder geval van 7,50 euro naar 15 euro een dergelijke verhoging geldt ook voor de twee- en driedaagse kaart.

De eerste drukke weken van het jaar zijn geweest en de regio heeft toeristen ondervraagt naar hun ervaringen. En die zijn zeker niet positief. Mensen klagen dat ze voor een gezin met twee kinderen alleen al 40 euro kwijt zijn aan treinkaartjes. De inkomsten uit de tickets zijn dan ook fors gestegen. Of het toeristen massaal afschrikt zal nog moeten blijken. Voor een bezoek aan de bekende mooie plekken van Italië zal, net als in Venetië, steeds dieper in de buidel moeten worden getast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button