algemeenItaliaanse samenlevingNieuws

President Biden bezoekt paus Franciscus

De Amerikaanse president Joe Biden brengt op vrijdag 29 oktober een officieel bezoek aan paus Franciscus in Vaticaanstad. Dat melden bronnen rond de Heilige stoel.

Men zegt dat Biden dan ook Mario Draghi en president Sergio Mattarella zal ontmoeten, maar details zijn er nog niet. De ontmoeting is een dag voor de G20-top in Rome op 30 en 31 oktober, waar Biden ook bij aanwezig is.

Het is niet de eerste keer dat de twee elkaar de hand schudden. Toen de paus in 2015 een familiecongres in Philadelphia bijwoonde was Biden er ook. Hij was toen vicepresident in de regering Obama. Een jaar later was Biden in het Vaticaan voor een top over geneeskunde. Joe Biden is rooms-katholiek en maakt daar geen geheim van. Het is de eerste katholieke president in 58 jaar.

Een paar dagen geleden ontmoette de paus Nancy Pelosi al, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en net als Biden uitgesproken Katholiek.

Siciliaanse wortels

Caterina Giacoppo, achternicht van de first lady

Voor Bidens vrouw Jill Tracy Jacobs wordt het misschien een weerzien met familie. De first lady heeft namelijk Siciliaanse wortels. Jacobs was oorspronkelijk Giacoppo. Haar grootvader komt uit het kleine plaatsje Gesso, vlakbij Messina. Hij vertrok naar Amerika in 1900, net als nog eens vierenhalf miljoen Italianen tussen 1876 en 1924. Het land had zelf toen maar veertien miljoen inwoners. Dat heeft geleid tot tal van beroemde Amerikanen met Italiaanse roots.

Het enige nog levende familielid in Italië is een achternicht, Caterina Giacoppo. Die liet vorig jaar al weten dat ze haar beroemde nicht graag welkom heet. “Ik zal haar omhelzen en heerlijk voor haar koken!” Aldus de nu 65-jarige nicht.

Het Californië van Italië

Misschien rijdt Biden vanuit Rome wel even door naar Livorno. Daar ligt namelijk het 1.500 zielen tellende La California. Dit gehucht kreeg haar naam ooit via Leonetto Cipriani, die in de buurt woonde en het schopte tot consul voor Italië in San Francisco. Het verhaal gaat dat vrienden van zijn familie als eerbetoon restaurant La California begonnen en dat die naam tot plaatsnaam werd. Een ander verhaal gaat dat veel inwoners uit de streek, net als hij, naar het destijds beloofde land trokken.

De inwoners zijn nog steeds erg trots op band met de VS, en net als overzee voelt La California als een heerlijk vruchtbaar vrijstaatje aan de warme kust. Sinds 2004 worden er debatten gehouden over de Amerikaanse politiek waar zelfs buurtgenoot Beppe Grillo aan meedeed. En er wordt ook echt gestemd op met name de democratische kandidaten. Het plaatsnaambord moet naar verluid maandelijks worden vervangen, geliefd als het is bij souvenirjagers.

Trump

In 2017 ging toenmalig president Donald Trump naar Franciscus. Dat was een kort kopje koffie van een half uur. De periode daarvoor verliep niet zo vriendelijk. Franciscus vond het plan van Trump voor de muur aan de Mexicaanse grens niet christelijk. Volgens Trump was de paus een ‘pion van de Mexicaanse regering’. Toen Franciscus paus werd liet Trump weten hem een ‘nederige man’ te vinden, net zoals hijzelf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button