Keurmerken voor Italiaanse restaurants
Wat een boer niet kent, dat vreet ‘ie niet’. Het bekende Hollandse spreekwoord siert – in Delfts blauw geschreven – menig Hollandse keuken. Maar of de oudhollandse theorie tegenwoordig ook daadwerkelijk zo heet wordt gegeten, is de vraag. Zelfs de boeren hebben hun smaakpalet in de afgelopen decennia behoorlijk uitgebreid.
Het Italiaans is verworden tot geliefde kost, al zullen ook in deze keuken smaken blijven verschillen. Om de Nederlanders met ‘smaak’ de juiste weg te wijzen in de Italiaanse gastronomie, vindt je hieronder een overzicht van de beste Italiaanse restaurants in Nederland. Gekeurd op traditionele maatstaven en authentieke receptuur, worden deze horecazaken aanbevolen door de deskundigen van de Nederlandse delegatie van de internationale Accademia Italiana della Cucina, Horeca Italiana Nederland en Ospitalità italiana.
Accademia Italiana della Cucina
De Accademia is een Italiaanse vereniging zonder winstoogmerk met als doel het beschermen van de tradities van de Italiaanse keuken. Je kunt je niet als lid opgeven, men moet daarvoor worden gevraagd.
De Accademia is op 29 juli 1953 opgericht door Orio Vergani samen met een vijftiental schrijvers, journalisten en uitgevers. Sinds augustus 2003 is de vereniging officieel erkend als ‘Istituzione Culturale della repubblica Italiana.’ Een van de Culturele Instituten van de Italiaanse Republiek. De Accademia is een serieuze aangelegenheid met veel regels en protocollen. Het doel is zoals gemeld het beschermen en promoten van de tradities van de Italiaanse keuken in Italië, maar ook in andere landen. De vereniging is niet betrokken bij commerciële activiteiten en weigert iedere vorm van donatie.
Voor het verkrijgen van de kwalificatie Accademico wordt een kandidaat uitgenodigd en via de Delegato voorgedragen. Hij moet daarvoor een aanvraag indienen via de Delegato bij de President van de Accademica. De kandidaat moet bekend staan om zijn liefde voor en bekendheid met de oorspronkelijke en originele Italiaanse keuken.
Ook de bijeenkomsten van de Accademia kenmerken zich door strenge regels en tradities. Van september tot juni worden minimaal eens per twee maanden bijeenkomsten gehouden tussen de Accademici van een Delegatie. Die beginnen en eindigen met het luiden van de delegatiebel en ze moeten een cultureel of gastronomisch karakter hebben. Op de bijeenkomst worden de restaurants voorgedragen. De aanwezige Accademici beoordelen de voordracht en bij een positief besluit wordt het restaurant opgenomen in het maandblad L’Accademia en in de Guida ai Ristoranti d’ltalia.
Bekijk de site van de Accademia www.accademiaitalianacucina.it
In onderstaande lijst alle Nederlandse restaurants met deze eervolle titel en ook het aantal ’tempels’ dat ze kregen.
Naam | Plaats | Aantal tempels |
San Giorgio | AMERSFOORT | 2 |
Veri sapori | AMSTELVEEN | 2 |
Incanto | AMSTERDAM | 3 |
Maschera | AMSTERDAM | 3 |
Pianeta Terra | AMSTERDAM | 3 |
Quattro Gatti | AMSTERDAM | 3 |
Roberto’s dell’Hilton Hotel | AMSTERDAM | 3 |
Scossa | AMSTERDAM | 3 |
Bàcaro | AMSTERDAM | 2 |
La Rusticana | ARNHEM | 4 |
Jammo jà | BEESD | 4 |
Mare e Monte | BENNEKOM | 2 |
Fattoria Naturale De Lotto Saler | BERKEL EN RODENRIJS | 3 |
Ripassa | BILTHOVEN | 2 |
Momenti | BRIELLE | 2 |
La Tasca | DELFT | 3 |
Gran Tour in Italia | DEN HAAG | 3 |
La Fenice | DEN HAAG | 3 |
Passione | DEN HAAG | 3 |
Braccini | DEN HAAG | 2 |
Donato | DEN HAAG | 2 |
Follia | DEN HAAG | 1 |
Galleria | DEN HAAG | 1 |
Impero Romano | DEN HAAG | 1 |
L’Oro di Napoli | DEN HAAG | 1 |
La Liguria | DEN HAAG | 1 |
Sapori d’Italia | DEN HAAG | 1 |
Cucina di Georgia | HAARLEM | 3 |
Buoni amici | HOOFDDORP | 2 |
Da Claudio | HUISSEN | 4 |
Karalis | LEIDEN | 3 |
Mediterraneo | MAASTRICHT | 3 |
Campanile | MARKELO | 4 |
Acquavite | NAARDEN-VESTING | 2 |
Gran Sasso | RIJSWIJK | 2 |
Marea | RIJSWIJK | 1 |
Oliva | ROTTERDAM | 3 |
Lux | ROTTERDAM | 2 |
O’ Pazzo | ROTTERDAM | 2 |
Due Tonino | ROTTERDAM | 1 |
Old Scuola | ROTTERDAM | 1 |
Stazione Pazzo | SOEST | 2 |
Cantina di David | UTRECHT | 4 |
San Siro | UTRECHT | 2 |
Da Gigi | VEENENDAAL | 1 |
Va Bene | VOORSCHOTEN | 2 |
Mario | WIJDEWORMER | 2 |
Ospitalità Italiana
“Ospitalità Italiana, Ristoranti Italiani nel mondo” is samenwerkingsverband van een groot aantal Italiaanse ministeries maar ook de belangrijkste organisaties uit de voeding- en restauratiesector en de Italiaanse Kamers van Koophandel in het buitenland. Het keurmerk selecteert Italiaanse restaurants die de Italiaanse horecanormen respecteren. Met het certificaat en bijbehorend logo weet de bezoeker dat de kwaliteit van de bediening en van de aangeboden producten gewaarborgd zijn.
Om het certificaat te verkrijgen, moeten de Italiaanse restaurants die zich kandidaat stellen alle ’10 Q’s’ respecteren. Dat zijn de gouden regels die betrekking hebben op de kwaliteit en de variëteit van het eten, de bekwaamheid van het personeel en de inrichting van het restaurant.
Bekijk de internationale site van Ospitalità Italiana http://www.10q.it/
Nederlandse restaurants met het certificaat Ospitalità Italiana.
Taormina | Alkmaar |
Ristorante San Giorgio | Amersfoort |
Veri Sapori | Amstelveen |
Villa Borghese | Amstelveen |
Al Bacaro | Amsterdam |
Angolo Italiano | Amsterdam |
Assaggi | Amsterdam |
Casa di David | Amsterdam |
Eatmosfera | Amsterdam |
Il Pacioccone | Amsterdam |
Il Vecchio Pacioccone | Amsterdam |
Incanto | Amsterdam |
La Storia della Vita | Amsterdam |
Pianeta Terra | Amsterdam |
Quattro Gatti | Amsterdam |
Roberto’s | Amsterdam |
Bacco Perbacco | Den Haag |
Da Braccini | Den Haag |
Gran Sasso | Den Haag |
Impero Romano | Den Haag |
Sapori d’Italia | Den Haag |
Vino & Cucina | Den Haag |
La Forca | Haarlem |
Napoli | Haarlem |
Trattoria Buoni Amici | Hoofddorp |
Da Claudio | Huissen |
Raimondi’s villa Rozenrust | Leidschendam |
Ristorante Il Mulino | Lisse |
Trattoria Da Marco | Lisse |
Mediterraneo | Maastricht |
Il Campanile | Markelo |
Pasta e Fagioli | Nijmegen |
La Maremma | Ridderkerk |
Due Tonino | Rotterdam |
Schatull | Vaals |
Da Gigi | Veenendaal |
Casa Italia | Venlo |
Va bene | Voorschoten |
Mario | Wijdewormer |
Restauranthouders die in aanmerking wensen te komen voor het keurmerk “Ospitalità Italiana” kunnen zich richten tot de Italiaanse Kamer van koophandel voor Nederland.
info@italianchamber.nl
http://www.italianchamber.nl
Zelf doe ik altijd een witte boterham met ketjup en zwitserse kaas. Ook lekker