Italiaanse films in de bioscoop

Dit zijn recente Italiaanse films die in de Nederlandse bioscopen draaiden of nog steeds draaien, doorgaans in de kleinere filmhuizen. Kijk voor actueel Italiaans filmnieuws naar onze nieuwsberichten.

4 augustus 2022: Supereroi

Misschien dat je het herkent; tien jaar samen is moeilijk, twintig uitzonderlijk, maar voor langer heb je superkrachten nodig. Het is een uitspraak van hoofdrolspeelster Anna (Jasmine Trinca). Ze is een impulsieve cartoonist. Haar partner Marco is een natuurkundeprofessor die ervan overtuigd is dat alles een verklaring heeft. In hun relatie wisselen tederheid en gevechten, leugens en affectie en geheimen en bedrog elkaar af. Je hebt superkrachten nodig om je hele leven van elkaar te kunnen houden, dat weten Anna en Marco maar al te goed.

Filmkenners weten dat de regisseur van de film, Paolo Genovese, eerder groot succes had met de film Perfetti sconosciuti. Linda de Mol maakte op basis van deze film vorig jaar zelfs een Nederlandse versie. In totaal leverde het boeiende verhaal maar liefst twintig remakes op.

Het thema van Supereroi (superhelden) is universeel. Kijk met de film eens in de spiegel van je eigen leven zouden we zeggen.

19 juni 2022: Piccolo Corpo

Dit verhaal speelt rond 1900 in de bergen op de grens met Slovenië. Het gaat over de diepgelovige Agata die op zoek gaat naar een kerkje in de bergen waar wonderen gebeuren. Haar baby is doodgeboren en met het bezoek aan de kerk hoopt ze op dat het tot leven kan worden gewekt.

Piccolo Corpo is de debuutfilm van Laura Samani. Ze gooide er hoge ogen mee op de diverse filmfestivals. Lof was er voor de intense acteerprestaties en het (handheld) camerawerk.

23 juni 2022 Il Buco

In de jaren 60 besloot een groep jonge speleologen om de diepste grot van het land te verkennen. 700 meter onder de grond doken ze in het Pollino gebergte in Calabrië maar dat bleef niet onopgemerkt door de lokale schaapherder. Hij kent de omgeving op z’n duimpje en de onderzoekers krijgen een speciale band met hem.
De film is een bijzonder verhaal over reizen in een onbekende wereld waar natuur en mysterie zich vermengen. Regisseur Michelangelo Frammartino creëerde een unieke bioscoopervaring en een prachtige hommage aan Calabrië.
Tijdens het filmfestival van Venetië vorig jaar kreeg de film de juryprijs en De Volkskrant gaf de film maar liefst 5 sterren!

28 november 2021: Tre Piani

tre-piani-italiaanse-film

Als je de #Italiaanse films een beetje volgt ken je regisseur, schrijver en acteur Nanni Moretti zeker (Mia Madre, Caro Diario). Met Tre Piani geeft hij een intiem kijkje in de levens van mensen die alles wel voor elkaar lijken te hebben, behalve emotioneel! De regisseur verzamelde een Italiaanse topcast voor deze film met Riccardo Scamarcio, Alba Rohrwacher en Margherita Buy. Ze houden je als kijker een spiegel voor.

De film gaat over drie gezinnen die op drie verdiepingen van hetzelfde appartementencomplex in hartje Rome wonen. Een reeks gebeurtenissen zal ze voor altijd met elkaar verbinden. De film is gebaseerd op het boek ‘Three Floors Up’ van Eshkol Nevo.

Tre Piani draait vanaf 28 november in de volgende Nederlandse steden

Nijmegen Hilversum Groningen Maastricht Breda Amersfoort Arnhem Den Bosch Enschede Eindhoven Alkmaar Dordrecht Deventer Hoorn Enkhuizen Apeldoorn Bussum Zutphen Leiden

5 juni 2021: La dea fortuna

Het verhaal gaat over Alessandro en Arturo die al vijftien jaar samen zijn. De passie is er een beetje uit en ze denken aan uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis. Daarom vraagt ze of de twee mannen op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet het dagelijkse ritme van Alessandro en Arturo compleet op de kop! Maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven…

Regisseur Ferzan Özpetek heeft al flink wat succesnummers op zijn naam. Hij kreeg daarvoor in september zelfs een oeuvre award. Met deze film wil hij een verhaal vertellen vanuit zijn persoonlijke achtergrond. Zijn schoonzus vroeg hem of hij in verband met haar zwakke gezondheid in de toekomst voor de kinderen zou willen zorgen.

[divider]

8 oktober 2020: Made in Italy

Een lekkere zoete en grappige film met Toscane als decor, daar kunnen we geen genoeg van krijgen! De Engelstalige comedy Made in Italy gaat over een eigenzinnige Londense kunstenaar Robert (gespeeld door Liam Neeson), die met zijn van hem vervreemde zoon Jack afreist naar Toscane, om het huis dat ze van hun echtgenote en moeder hebben geërfd te verkopen. Lees waar de film draait en bekijk de trailer.

6 augustus 2020: Heerlijke zomerfilm Gli anni più belli

Deze film van Gabriele Muccino draait om vriendschappen voor het leven, een thema dat iedereen herkent. Vier vrienden worden maar liefst 40 jaar gevolgd.

Giulio, Gemma, Paolo en Riccardo kennen elkaar sinds hun jeugd. Samen groeien ze op, gaan ze door de puberteit en worden ze volwassen. Ze delen momenten van liefde en succes, maar kennen ook tijden van teleurstellingen.

Zoals dat vaker gaat verliezen ze elkaar met de jaren wel eens uit het oog maar steeds vinden ze elkaar terug. Hun vriendschap is opgetekend tegen het decor van de Italiaanse geschiedenis van afgelopen 40 jaar. Een mooie en herkenbare tijdsepos voor de meesten van ons.

22 juli 2020: De nieuwe Pinocchio

Regisseur Matteo Garrone, maakte van het klassieke Italiaanse verhaal samen met Roberto Benigni als Geppetto (die ken je van zijn Oscar voor La Vita è Bella) een geweldige nieuwe versie van Pinocchio. Geen zoetsappige Disney dus maar wel eentje met Italiaans temperament, uitgesproken humor en soms ook pittige scenes. Een fascinerende film, ontroerend, grappig en met schitterende decors die werden bekroond met de Italiaanse Oscars, net als de kostuums en de special effects. Deze zorgen voor een wondere wereld vol fantasie en mysterie op het witte doek.

30 november 2017:  Il colore nascosto delle cose.

Il Colore Nascosto delle Cose gaat over Teo die succesvol is in de reclamewereld. Hij heeft een vriendin, een minnares en een boeiend liefdesleven. Niets te klagen zo lijkt. Maar op een dag ontmoet hij Emma…

De mooie Emma werd blind op haar zestiende, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om een zelfstandig leven te leiden met een eigen praktijk voor osteopathie. Teo lijkt de perfecte kandidaat om een leuke tijd mee te hebben. Ze ontmoet hem tijdens een bedrijfsuitje. Teo raakt geïntrigeerd door haar stem en hij zoekt haar weer op. Een aanvankelijk oppervlakkige flirt mondt uit in een zinderende romance, een ogenschijnlijk onmogelijke liefde. 

Il Colore Nascosto delle Cose is een prachtig liefdesverhaal dat ons eraan herinnert dat de mooiste en onverwachte dingen vaak onzichtbaar zijn voor de ogen. Deze Italiaanse film van de succesvolle regisseur Silvio Soldini (Pane e Tulipani) met Valeria Golino (Caos Calmo) en Adriano Giannini (Le Conseguenze dell’Amore). Soldini liet zich inspireren door twee documentaires die hij maakte over blinden.

De film ging in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië en trekt sindsdien in Italië volle zalen.

De film draait vanaf 30 november in de volgende Nederlandse theaters.

Amersfoort: De Lieve vrouw, Amsterdam: Filmhallen, Amsterdam: Pathé Tuschinski, Amsterdam: Studio/K, Breda: Chasse Cinema, Den Haag: Pathé Buitenhof, Den Bosch: Verkadefabriek, Deventer: Filmhuis de Keizer, Eindhoven: Plaza Futura/NatLab, Hilversum: Filmtheater Hilversum, Hoorn: Cinema Oostereiland, Leeuwarden: Slieker Film, Nijmegen: LUX,  Rotterdam: Lantaren Venster, Rotterdam: Cinerama, Utrecht: Louis Hartlooper Complex,  Zwolle: Filmtheater Fraterhuis.

[divider]

24 augustus 2017: Indivisibili

Indivisibili gaat over de 18-jarige zusjes Dasy en Viola uit de buurt van Napels. Ze zijn Indivisiblili, ondeelbaar, want ze zijn Siamese tweelingen. Bij de heupen zitten ze nog vast. Op bruiloften en partijen verdienen ze goed geld met hun opvallende verschijning. De hele familie leeft er van. Maar dan ontmoeten ze een chirurg die ze alsnog van elkaar wil scheiden en dat zet hun leven op z’n kop.

De film van regisseur Edoardo de Angelis is een levenslustig en hoopvol verhaal over zusterliefde geworden. Zijn idee was om een film te maken over scheiden, afscheid nemen en de pijn die dat met zich mee kan brengen. In het gegeven van een Siamese tweeling vond hij een perfecte manier om dat concept te visualiseren.

Bij wijze van research bekeek hij de geruchtmakende film ‘Freaks’ van Tod Browning uit 1932. Daarin wordt een groep bijzondere circusartiesten gevolgd: lilliputters, een vrouw met een heel klein hoofd, een man zonder armen en benen – en ook een echte Siamese tweeling: de zussen Daisy en Violet Hilton. Hun namen inspireerden de namen van de zusjes de film. Ook duikt er een gladde artiestenmanager in de film op die Marco Ferreri heet, niet toevallig de naam van de regisseur van o.a. ‘La grande bouffe’ (1928-1997), die in 1964 de film ‘La donna scimmia’ (de aapvrouw) maakte, over een zwaar behaarde vrouw die op de kermis wordt tentoongesteld.

De film werd opgenomen in Castel Volturno, de troosteloze kustplaats bij Napels waar ook de vermaarde film Gomorra werd gedraaid. 

Onderscheiden

Indivisibili werd bekroond met diverse onderscheidingen waaronder de David di Donatello Awards 2017. Dat zijn de belangrijkste Italiaanse filmprijzen. De film won de categorie voor Beste Scenario, Beste Productie en Beste Actrice in een bijrol.
Ook de pers is enthousiast. “Ontroerend, sprankelend en vol fantasierijke scènes”, “Een betrokken en sprookjesachtig drama”, zijn enkele quotes.

Indivisibili draait vanaf 24 augustus in de volgende theaters:

Amsterdam – De Uitkijk, Utrecht – Louis Hartlooper Complex, Rotterdam – LantarenVenster, Den Haag – Filmhuis, Nijmegen – Lux, Groningen – ForumImagees, Zwolle – Filmtheater Fraterhuis, Amersfoort – Theater De Lieve Vrouw, Zierikzee – Filmhuis.

 

[divider]

29 december 2016: Fai Bei Sogni

De bitterzoete film Fai Bei Sogni van regisseur Marco Bellocchio gaat over een journalist die geconfronteerd wordt met een onverwerkt jeugdtrauma. Het is de verfilming van de autobiografische bestseller van journalist Massimo Gramellini.

Het verhaal begint in het Turijn van 1969. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder. ‘Een plotse hartaanval’, zo drukt zijn afstandelijke vader hem op het hart. Massimo gelooft het niet en weigert het verlies te aanvaarden. Hij vindt enkel troost in zijn passie voor voetbal.

fa-sogni-filmJaren later is Massimo een succesvolle journalist bij de krant La Stampa. Maar de tijd heeft niet alle wonden geheeld. Als hij van de sportredactie wordt gepromoveerd om over de oorlog in Bosnië te berichten krijgt hij paniekaanvallen. Enig lichtpuntje in de miserie is zijn sympathieke dokter Elisa.

Fai Bei Sogni draait in de volgende theaters:

Amersfoort: De Lieve Vrouw, Amsterdam: De balie – Cinecenter -Rialto – Eye film instituut, Arnhem: Focus filmtheater, Breda: Chasse cinema, Den Bosch: Verkade­fabriek, Den haag: Filmhuis den haag, Deventer: Filmhuis de keizer, Enkhuizen: Cinema Enkhuizen, Enschede: Concordia, Groningen: Forum Images, Haarlem: Filmschuur, Helmond: De Cacaofabriek, Hilversum: Filmtheater Hilversum, Hoorn: Cinema Oostereiland, Leiden: Kijkhuis Leiden, Maastricht: Filmtheater Lumiere, Nijmegen: Lux, Rotterdam: Lantaren­venster, Tilburg: Cinecitta, Utrecht: ‘t Hoogt 1

[divider]

17 november 2016: Perfetti Sconosciuti (bestel de DVD)

Perfetti Sconosciuti van regisseur Paolo Genovese werd bij de Italiaanse variant van de Oscars bekroond tot beste Italiaanse film van 2016. 

De film gaat over Eva en Rocco, een getrouwd stel van rond de veertig met een puberende dochter. Ze hebben drie bevriende stellen uitgenodigd voor een etentje bij hun thuis. Tijdens het voorgerecht komt het gesprek op een vrouw die haar man op overspel betrapte toen ze compromitterende teksten in zijn smartphone las. Eva stelt dan jolig voor dat iedereen zijn mobieltje op tafel legt en dat ze alle binnenkomende telefoontjes en berichtjes die avond met elkaar zullen delen. Ze hebben als goede vrienden toch niets voor elkaar te verbergen? Niemand durft nee te zeggen en schoorvoetend gaan ze akkoord. Maar wat aanvankelijk nog een leuk spelletje leek, ontwikkelt zich tijdens het hoofdgerecht en dessert tot een pijnlijk gebeuren. Het wordt duidelijk hoe weinig ze eigenlijk van elkaar weten, zelfs van de eigen partner…

De hoofdrollen worden vertolkt door bekende Italiaanse acteurs als Giuseppe Battiston (‘Pane e Tulipani’), Anna Foglietta (‘The American’), Valerio Mastandrea (‘Viva la Libertà’, ‘Pasolini’, ‘La Prima Cosa Bella’) en Alba Rohrwacher (‘Io sono l’amore’, ‘Le Meraviglie’, ‘ De Eenzaamheid van de Priemgetallen’).

Perfetti Sconosciuti draait in de volgende theaters:

Amsterdam, De FilmHallen – Amsterdam Cinecenter – Amsterdam, Pathé City – Amsterdam, FC Hyena – Rotterdam, Cinerama – Rotterdam, LantarenVenster – Den Haag, Pathé Buitenhof – Utrecht, Louis Hartlooper Complex – Utrecht, CineMec – Eindhoven, Plaza Futura – Groningen, ForumImages – Maastricht, Lumiere – Nijmegen, Lux – Nijmegen, CineMec – Hilversum, Filmtheater Hilversum – Zwolle, Filmtheater Fraterhuis – Delft, Filmhuis Lumen – Alkmaar, Filmhuis Alkmaar – Deventer, Filmhuis De Keizer – Den Bosch, Verkadefabriek – Dordrecht, The Movies – Ede, CineMec – Tilburg, Cinecitta – Arnhem, Stadsbioscoop Rembrandt – Helmond, Cacaofabriek – Hoorn, Cinema Oostereiland – Enschede, Concordia Cinema – Enkhuizen, Filmhuis

[divider]

fuocoammare-poster-locandina-20166 oktober 2016: Fuocoammare

Fuocoammare is de Italiaanse inzending voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Het werk van regisseur Gianfranco Rosi won ook al de prestigieuze Gouden Beer op het festival van Berlijn. 

Het onderwerp is erg actueel; de vele immigranten die dagelijks aankomen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het verhaal volgt onder andere Samuele Caruana, een twaalfjarige jongen die op het eiland woont. Samen met zijn vrienden speelt hij in de haven en op de rotsen. Hij is ongewild getuige van deze hedendaagse tragedie.
De regisseur verbleef anderhalf jaar op het eiland en zag dat het gewone leven voor de bewoners ook verder gaat.

Fuocoammare draait in de volgende theaters:

EYE Amsterdam – Filmtheater Rialto, Amsterdam – De Filmhallen, Amsterdam – Het Ketelhuis, Amsterdam – Filmhuis Den Haag – Lantarenvenster Rotterdam – Nijmegen Lux – ForumImages Groningen – De Filmschuur Haarlem – Lumiere Maastricht – Lieve Vrouw Amersfoort – Focus Arnhem – Chassé Breda – De Verkadefabriek Den Bosch – Enschede Concordia – Plaza Futura/Natlab Eindhoven – Louis Hartlooper Complex in Utrecht – Cinema Oostereiland / Enkhuizen –  De Movies, Dordrecht – Filmtheater Hilversum – ‘t Hoogt, Utrecht – Filmhuis Alkmaar – Fraterhuis Zwolle – Lumen Delft

[divider]

pazza gioia25 augustus 2016:  La Pazza Gioia

De uiterst komische film La Pazza Gioia kreeg internationaal geweldige recensies.

La Pazza Gioia gaat over Beatrice, een decadente kletskous die in een psychiatrische inrichting woont. Ondanks haar praatjes vindt ze weinig aansluiting bij de andere patiënten. Als de introverte, stoer uitziende Donatella Morelli wordt opgenomen in de inrichting, bloeit er een onverwachte vriendschap. Ze besluiten samen te ontsnappen en komen tijdens de avontuurlijke reis oog in oog te staan met hun verleden. Gelukkig zijn ze dit keer niet alleen, maar hebben ze elkaar.

La Pazza Gioia is bijzonder grappig maar gaat ook over serieuze vriendschap en de zoektocht naar geluk. Het landschap van Toscane is het decor. In de hoofdrol onder andere Valeria Bruni-Tedeschi (de zus van Carla en bekend van de film Il Capitale Umano) en Micaela Ramazzotti (La Prima Cosa Bella, Anni Felici, geen familie van). Na de wereldpremière in Cannes kreeg de film een staande ovatie en jubelende recensies.

La Pazza Gioia draait in de volgende bioscopen

Studio/K – Amsterdam, De FilmHallen – Amsterdam, The Movies – Amsterdam, Pathé Tuschinski – Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lantarenvenster – Rotterdam, Louis Hartllooper Complex – Utrecht, Lux Nijmegen, Filmtheater Hilversum, Forum Images – Groningen, Filmschuur – Haarlem, Chassé Cinema – Breda, Focus Filmtheater Arnhem, Verkadefabriek – Den Bosch, Lumière Cinema – Maastricht, Natlab – Eindhoven, Filmtheater De Lieve Vrouw – Amersfoort, Filmhuis De Keizer – Deventer, Filmhuis Lumen – Delft, Slieker Film – Leeuwarden, Filmtheater Fraterhuis – Zwolle, Cinema Oostereiland – Hoorn, Cinecitta – Tilburg, Filmhuis Alkmaar, De Cacao Fabriek – Helmond, The Movies Dordrecht, Heerenstraat Theater – Wageningen

[divider]

21 juli 2016: Suburra

In deelgemeente Ostia in Rome, zijn er plannen om “het Las Vegas van Italië” te doen verrijzen. De overheid, het Vaticaan én de Maffia zijn betrokken en corrupte belangen spelen de bovenhand. Een brutale confrontatie is onvermijdelijk. In een periode van acht dodelijke novemberdagen stort het kaartenhuis in elkaar, met enkele genadeloze afrekeningen tot gevolg.

Suburra draait in de volgende bioscopen

ALKMAAR Filmhuis Alkmaar – ROTTERDAM Wolf Cinerama – AMSTERDAM FilmHallen – LEIDEN Kijkhuis -UTRECHT Louis Hartlooper – ARNHEM Stadbioscoop – DEN HAAG Filmhuis Den Haag – HAARLEM Filmschuur – MAASTRICHT Filmtheater Lumiere – ZWOLLE Filmtheater Fraterhuis – AMSTERDAM Het Ketelhuis – DEN BOSCH Verkadefabriek – NIJMEGEN Lux –  AMSTERDAM Filmhallen.

[divider]

22 oktober 2015: I nostri ragazzi

film-poster-I-nostri-ragazzi-12

Het boek Het Diner van Herman Koch was een wereldwijde bestseller die later werd verfilmd. Het boek bood regisseur Ivano De Matteo echter voldoende inspiratie om het nogmaals te verfilmen, maar dan wel op basis van een vrijelijke bewerking en met een Italiaanse sterrencast.

Critici menen dat deze versie een stuk beter is geslaagd dan de Nederlandse variant. I Nostri Ragazzi werd vorig jaar meermaals bekroond op het Filmfestival van Venetië. Als u het boek gelezen hebt ziet u de verhaallijn terug maar met een eigen interpretatie. De film draait om Paolo die kinderarts is in een druk ziekenhuis in Rome. Zijn vrouw Clara is gids in een museum en samen hebben ze een 16-jarige zoon. Paolo’s broer is advocaat met een drukke praktijk en heeft een leuke tienerdochter in dezelfde leeftijd als de zoon van Paolo en Clara. Zij woont bij haar vader en zijn tweede vrouw, de moeder is van Paolo’s tweede kind.

Op het oog hebben beide families alles, maar ondanks hun comfortabele leven zijn er spanningen aan de oppervlak. Zoals over het regelmatige diner wat ze met elkaar hebben in steeds weer hetzelfde restaurant en waar de irritaties zich over opbouwen. Over de arrogantie van Paolo en zijn succesvolle praktijk of over Clara en haar ziekelijke bezorgdheid om haar zoon. Maar dan worden de vier ouders geconfronteerd met een uitzending op TV van beelden van een mishandeling en dood van een zwerfster. De gevolgen voor beider families zijn desastreus…

I Nostri Ragazzi draait in de volgende bioscopen:

Amsterdam – De FilmHallen, Apeldoorn – Filmtheater Gigant, Delft – Filmhuis Lumen, Den Haag – Pathé Buitenhof, Eindhoven – Filmtheater Plaza Futura, Groningen – Groninger Forum, Haarlem – Filmschuur, Hilversum – Filmtheater Hilversum, Maastricht – Filmtheater Lumière, Rotterdam – Lantaren-Venster, Utrecht – Louis Hartlooper Complex, Zwolle – Het Fraterhuis

[divider]

3 september: Mia Madre

Mia Madre (mijn moeder) gaat over het leven van Margherita, een succesvol filmmaakster dat onder hoogspanning komt te staan als haar moeder in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ze zit midden in de draaiperiode van haar nieuwe film en heeft te maken met een pretentieuze Amerikaanse acteur; hij begrijpt haar regieaanwijzingen niet en vraagt op de set steeds de aandacht met zijn sterke verhalen.Met een ex-man, een opgroeiende dochter en de strubbelingen in een nieuwe relatie kan ze er niet veel meer bij hebben. Haar broer die wel de nodige tijd aan het ziekbed kan doorbrengen, drukt Margherita met haar neus op de feiten: hun moeder zal niet lang meer leven. Dit besef dwingt Margetha stil te staan bij het leven dat ze leeft. Ze neemt haar moeder mee naar huis om deze laatste fase met haar door te kunnen brengen. Het afscheid van haar moeder wordt een verdrietige maar ook een waardevolle periode in haar leven.

Regisseur en acteur Nanni Moretti was onder andere verantwoordelijk voor La Stanza del Figlio en Habemus Papam. Hoofdrolspeelster Margherita Buy kennen we van Una Grande Storia d’amore en La Stazione.

De film kreeg van de Nederlandse filmcritici gemiddeld vier van de vijf sterren en won op het filmfestival van Cannes 2015 de prijs van de oecumenische jury.

Mia Madre draait vanaf 3 september 2015 in de volgende bioscopen:

ALKMAAR Filmhuis Alkmaar – AMERSFOORT Lieve Vrouw- AMSTERDAM FilmHallen – AMSTERDAM EYE –
AMSTERDAM Rialto – AMSTERDAM Cinecenter – AMSTERDAM Pathe Tuschinski – ARNHEM Focus Filmtheater – BREDA Chasse Cinema – DEN BOSCH Verkadefabriek – DEN HAAG Filmhuis Den Haag – DEN HAAG Pathe – Buitenhof – DEVENTER De Keizer – EDE Cinemec – EINDHOVEN Natlab door Plaza Futura – ENSCHEDE Concordia Cinema – GRONINGEN ForumImages – HAARLEM Filmschuur – HELMOND De Cacaofabriek -HILVERSUM Filmtheater Hilversum – HOORN Cinema Oostereiland – LEEUWARDEN Slieker Film – LEIDEN Kijkhuis – MAASTRICHT Filmtheater Lumiere – NIJMEGEN Lux – ROTTERDAM LantarenVenster – TILBURG Cinecitta – UTRECHT Springhaver – ZWOLLE Filmtheater Fraterhuis

[divider]

2 juli 2015 In Grazia di Dio

6394_poster

De film In Grazia di Dio speelt zich af in de Zuid-Italiaanse Salento streek in de regio Apulië (Puglia). Een mooie maar ook arme en rauwe streek die een perfect decor vormt voor het verhaal van Italië in deze tijd.

Drie generaties vrouwen werken bij een kleine textielfabriek. Als deze door de crisis dicht gaat besluiten ze naar het platteland te verhuizen. Noodgedwongen verkopen ze hun huizen om schulden af te betalen en gaan op zoek naar een nieuw leven.

Het is een zware klap en grote verandering voor de vrouwen. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, bewerken ze een eigen stukje grond om eten te verbouwen. Geleidelijk gaan ze hun nieuwe levensstijl steeds meer waarderen. Onverwachte ontmoetingen, de kleine dingen des levens, de rust en medemenselijkheid van het platteland leren hen opnieuw te vertrouwen op hun eigen kracht.

Regisseur Edoardo Winspeare wist op een creatieve manier zijn film te financieren. Ondermeer door zijn eigen vrouw een van de hoofdrollen te laten spelen en de lokale bevolking in diensten en goederen te laten sponsoren. Zijn doorzettingsvermogen werd vorig jaar beloond met talrijke nominaties voor verschillende Italiaanse filmprijzen.

De film draait vanaf 2 juli 2015 in de volgende bioscopen:

Rialto – Amsterdam, FilmHallen – Amsterdam, Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem, Chasse Cinema – Breda, Filmhuis Den Haag – Den Haag, Forum IM A G E S – Groningen, Filmschuur – Haarlem, Filmtheater Hilversum – Hilversum, Lux – Nijmegen, LantarenVenster – Rotterdam, ‘t Hoogt – Utrecht

[divider]

19 maart 2015 Le Meraviglie

le meraviglie poster

Eigenlijk zou je alleen al voor de door ons zo geliefde regio Umbrië naar de bioscoop moeten voor de Italiaanse film Le Meraviglie. De regio vormt het decor van het verhaal over een pubermeisje dat heel beschermd op het platteland wordt opgevoed en op een dag gefascineerd raakt door de glamoureuze TV-wereld die opeens dichtbij komt.

Maar er zijn nog tal van redenen snel naar het filmtheater te gaan. De mooie actrice Monica Bellucci bijvoorbeeld die een van de hoofdrollen speelt. Eind dit jaar zal haar ster weer internationaal gaan schijnen als ze op het 007-doek verschijnt als oudste bondgirl (50 jaar) ooit.

Maar het allerbelangrijkste is dat Le Meravigle gewoon een wonderschone film over wonderen is. Een sprookjesachtig verhaal over sterke Italiaanse familiebanden en tradities, veel sterker dan we in Nederland gewend zijn. Maar ook een verhaal over het Italiaanse plattelandsleven dat wij tijdens onze vakanties zo romantiseren.

De film werd op de laatste editie van het filmfestival van Cannes bekroond met de grote jury prijs en kreeg zeer positieve recensies van de kritische Nederlandse filmjournalisten.

De film draait vanaf 19 maart 2015 in de volgende bioscopen:

Amersfoort – Filmtheater De Lieve Vrouw,  Amsterdam- Cinecenter, Amsterdam – EYE, Amsterdam – Filmtheater De Uitkijk, Amsterdam -Filmtheater Rialto, Arnhem – Focus Filmtheater, Delft- Filmhuis Lumen, Den Bosch – Verkadefabriek, Den Haag – Filmhuis Den Haag, Eindhoven – Natlab, Enschede – Filmtheater Concordia Cinema, Groningen –  Groninger Forum (Hereplein), Haarlem – Filmschuur –  Hilversum Filmtheater, Nijmegen –  Lux, Rotterdam – Filmtheater Lantaren/Venster, Utrecht – Filmtheater ‘t Hoogt.
[divider]

[divider]

22 januari 2015: Il Capitale Umano

Vorig jaar won de film Il Capitale Umano de David di Donatello (de Italiaanse Oscar) voor beste film en niet de gedoodverfde winnaar La Grande Bellezza. Dat geeft wel aan dat deze film opnieuw een meesterwerk is van de Italiaanse cinema.

Il Capitale Umano is de verfilming van de roman Human Capital van Stephen Amidon. Regisseur Paolo Virzì verplaatste het verhaal van Amerika naar hedendaags Italië. De film begint op een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië, waar een fietser van de weg wordt gereden en gewond in een gracht belandt. Vervolgens zien we de gevolgen van deze gebeurtenis voor twee zeer verschillende gezinnen: dat van Dino en zijn tienerdochter en dat van de steenrijke Giovanni en zijn vrouw Carla. Het resultaat is een meeslepend verhaal met glansrollen voor twee van Italiës meest gevierde actrices, Valeria Bruni Tedeschi en Valeria Golino.

De film werd overladen met belangrijke filmprijzen. Il Capitale Umano ging 22 januari in première. Hier alle theaters waar hij draait.
De trailer via deze link.

Filmtheater De Lieve Vrouw – Amersfoort, Studio/K – Amsterdam, De Filmhallen -Amsterdam,- Het Ketelhuis , Focus Filmtheater – Arnhem  Chasse Cinema – Breda, Delft: Filmhuis Lumen, Verkadefabriek – Den Bosch,  Filmhuis Den Haag – Den Haag, Movies- Dordrecht, Plaza Futura/Natlab – Eindhoven:, Concordia – Enschede, Filmschuur – Haarlem, Cacaofabriek Helmond, : Filmtheater -Hilversum,  Cinema Oostereiland – Hoorn, Slieker Film – Leeuwarden , Lumiere – Maastricht,  Lux – Nijmegen, LantarenVenster – Rotterdam, Louis Hartlooper Complex – Utrecht, Fraterhuis – Zwolle

[divider]

8 mei 2014:  ANNI FELICI

anni felici poster klein

De jaren 70 van de vorige eeuw; vrijheid blijheid, alles mag, taboes werden opgeblazen. En dit was in de kunstenaarswereld niet veel anders, waarschijnlijk nog extremer. In dit voor vele van u nog herkenbare decor speelt Anni Felici zich af, de nieuwe film van regisseur Daniele Luchetti. Een komisch filmdrama geïnspireerd op zijn eigen familie.

De film gaat over de zelfingenomen kunstenaar Guido. Hij hangt voortdurend in zijn atelier rond in het gezelschap van een schare aantrekkelijke jonge vrouwen die hij met gips insmeert. Ondanks de vrijgevochten seksuele moraal is zijn toegewijde vrouw Serena (Micaela Ramazzotti), niet echt gecharmeerd van zijn escapades. Ze is jaloers en boos en wil zelf ook wel eens avontuurtje.

Dankzij de hulp van een galeriehoudster haalt Guido een belangrijke opdracht voor een tentoonstelling in Milaan binnen maar dat wordt een fiasco, om maar eens een mooi Italiaans woord te gebruiken. Zijn ego loopt een flinke deuk op als hij door een lokale kunstcriticus beschuldigd wordt van gebrek aan passie. En dan gaan zijn vrouw en kinderen ook nog eens naar een feministische retraite in Frankrijk, nota bene op uitnodiging van zijn galeriehoudster!

Anni Felici is een lekker lichte Italiaanse lentefilm met een flinke dosis humor. De Nederlandse kritieken zijn uitermate positief. NRC Handelsblad gaf zelfs 4 sterren.

Hij draait in de volgende bioscopen.

Cinecenter – Amsterdam, The Movies – Amsterdam, Rialto – Amsterdam, Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem, Chasse Cinema – Breda, Verkadefabriek – Den Bosch, Filmhuis Den Haag – Den Haag, Filmtheater Plaza Futura – Eindhoven, Concordia – Enschede. Forum IM A G E S – Groningen, Filmschuur – Haarlem
Cinema Oostereiland – Hoorn, Kijkhuis Leiden – Leiden, Filmtheater Lumiere – Maastricht, Lux – Nijmegen, LantarenVenster – Rotterdam ‘t Hoogt – Utrecht

[divider]

10 april 2014 VIVA LA LIBERTÀ

VIVA LA LIBERTA poster

Als je Toni Servillo in de Oscarwinnende film La Grande Bellezza zag spelen wil je vanzelf meer en dat kan! Hij speelt namelijk een fantastische dubbelrol in Viva la Libertà, een humoristisch drama waarin de partijleider van een Italiaanse oppositiepartij spoorloos verdwijnt en vervangen wordt door zijn briljante, maar enigszins gestoorde tweelingbroer. De grote meester Servillo speelt de hoofdrol en geeft daarbij op onnavolgbare wijze gestalte aan de twee broers, Enrico en Giovanni, letterlijk een dubbelrol.

Regisseur Roberto Andò schreef zelf het scenario, dat hij baseerde op de roman Il trono vuoto, eveneens van zijn hand.

In Italië werd Viva la Libertà door de pers genomineerd voor meerdere awards, onder andere de prijs voor het beste scenario.Deze bijzonder onderhoudende film draait in een geselecteerd aantal filmtheaters in de grotere steden.

Deze bijzonder onderhoudende film draait in: Amsterdam: Filmtheater De Uitkijk, Filmtheater Rialto. Den Bosch: Verkadefabriek. Den Haag: Filmhuis Den Haag. Leeuwarden Slieker Film. Nijmegen: Lux. Utrecht: Louis Hartlooper Complex.

Bekijk de trailer.

[divider]

6 maart 2014: MIELE

miele film italie poster kl

Miele is gebaseerd op het boek Vi Perdono van Angela del Fabbro en raakt een gevoelig onderwerp. De film gaat namelijk over Irene (een ijzersterke solistische hoofdrol van Jasmine Trinca) die in haar eentje aan de kust bij Rome woont. Haar vader en vriend weten niet beter dan dat zij een student is.Echter, werkend onder de naam Miele, is het haar taak om terminaal zieken in waardigheid te laten sterven door ze een middel toe te dienen, dat ze illegaal uit Mexico haalt.

Op een dag levert ze bij een nieuwe ‘cliënt’, met de naam Grimaldi, een fatale dosis af. Het blijkt echter dat hij weliswaar de wens heeft om te sterven, maar niet ziek is. Irene is vastbesloten om niet verantwoordelijk te zijn voor zijn dood. Vanaf dat moment zijn Irene en Grimaldi tegen hun zin in tot elkaar veroordeeld. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee, meteen geloofwaardig en sympathiek uitgebeeld in de film. Irene’s leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

De film won onder andere de Italiaanse Golden Globe voor Beste Debuutfilm en Beste Actrice. Ook kreeg de film een speciale vermelding op het festival van Cannes. Beste Debuutfilm en Beste Actrice.

Miele is vanaf 6 maart 2014 te zien in: Rialto – Amsterdam, Het Ketelhuis – Amsterdam, EYE – Amsterdam, Filmtheater De Lieve Vrouw – Amersfoort, Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem, Filmhuis Den Haag – Den Haag, Filmtheater Lumiere – Maastricht, Lux – Nijmegen, LantarenVenster – Rotterdam, t Hoogt – Utrecht

[divider]

6 februari 2014: MARINA

marina filmposter

Marina, marina, marina! Wie kent dit liedje niet? De Belgische Italiaan Rocco Granata scoorde er een wereldhit mee, een van de meeste succesvolle Italiaanstalige liedjes ooit, tot voor kort nog in onze Top2000 (eind dit jaar opnieuw stemmen!). Over zijn levensverhaal, en dan vooral zijn jonge jaren, gaat de ontroerende film tegen de achtergrond van de Italiaanse immigratie na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal scènes werd in Italië gedraaid en de Italiaanse ster Luigi Lo Cascio speelt de vader van Rocco.

Nu horen we u misschien morren dat deze film in principe niet op deze lijst thuis hoort, het is immers geen Italiaanse film. Toch geven we hem het voordeel van de twijfel gezien het thema, de hoofdrolspeler, de acteurs en het vele Italiaans dat gesproken wordt.

De film begin in 1948 in Italië . De 10-jarige Rocco groeit op in een bergdorpje in Calabrië. Op een dag neemt zijn vader Salvatore een moedig besluit: hij wil een betere toekomst voor zijn gezin. En België is het beloofde land…
Rocco’s vader werkt in de steenkoolmijnen van Waterschei. Zijn plan: als een rijk man naar Italië terugkeren. Maar al na een jaar laat hij zijn hele gezin naar Limburg overkomen. Rocco groeit op in een vreemde omgeving met een rare taal en een andere cultuur. Als rebellerende jongeman zoekt hij – tegen de wil en overtuiging van zijn vader – een uitweg in de muziek én in de liefde. Hij volgt zijn hart om een eigen droom te realiseren.

In België trok de film die door Eyeworks werd geproduceerd meer dan 500.000 (!) bezoekers. Beijk de trailer en de songtekst van het wereldberoemde liedje.

Vanaf donderdag 6 februari draait Marina in onderstaande theaters!

Tuschinski – Amsterdam, Ketelhuis – Amsterdam, Cinerama – Rotterdam, Buitenhof – Den Haag,  Chasse Cinema – Breda, Verkadefabriek – Den Bosch, Plaza Futura – Eindhoven,Filmtheater Hilversum – Hilversum, JT – Kerkrade,Slieker Film – Leeuwarden, Filmtheater Lumiere – Maastricht, Lux – Nijmegen, Filmfoyer – Tilburg, De Nieuwe Scene – Venlo,  Louis Hartlooper Complex/Springhaver – Utrecht.

[divider]

7 november 2013: LA GRANDE BELLEZZA

Grandebellezza poster

Vanaf 7 november 2013  draait La Grande Bellezza in wel 22 theaters door heel Nederland. Een grootste film van Paolo Sorrentino, een cinematografische ode aan Fellini’s La Dolce Vita en de stad Rome. Betoverend, openhartig en ironisch tegelijkertijd.De film werd genomineerd voor de Gouden Palm op het Cannes Festival 2013 en is de de Italiaanse inzending voor de Oscars .

De film gaat over Jep Gambardella (Toni Servillo), een knappe man en onweerstaanbaar verleider. Hij is een succesvol journalist maar ook een gefrustreerd schrijver. Hij is graag gezien in het mondaine leven van Rome maar denkt ook met verbittering terug aan zijn jeugdliefde. Daarom besluit hij na zijn 65e verjaardag het schrijven weer op te pakken, op zoek de zin en schoonheid van het leven.

Regisseur Paolo Sorrentino verklaarde eind september dat hij alles in het werk zou stellen om de prijs voor Beste buitenlandse film in de wacht te slepen. 16 januari 2014 wordt bekend of de film tot de eindselectie van vijf buitenlandse films behoort. Vervolgens wordt op zondag 2 maart, tijdens de ceremonie van de 86e Academy Awards, de winnaar bekend gemaakt.

UPDATE JANUARI 2014: La Grande Bellezza gaat door naar de eindronde voor de Oscar voor Beste buitenlandse film! De film is nog steeds (februari 2014) in een flink aantal theaters te zien.

De film gaat 7 november in Nederland in première in de volgende theaters.

De Lieve Vrouw – Amersfoort, Cinecenter – Amsterdam, Rialto – Amsterdam,  Eye Film Instituut – Amsterdam, Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem, Chasse Cinema – Breda, Lumen – Delft, Verkadefabriek – Den Bosch, Filmhuis Den Haag – Den Haag, Filmhuis De Keizer – Deventer, Filmtheater Plaza Futura – Eindhoven, Concordia, Film, Theater, Expositie – Enschede, Forum IM A G E S – Groningen, Filmschuur – Haarlem, Filmtheater Hilversum – Hilversum, Cinema Oostereiland – Hoorn, Slieker Film – Leeuwarden, Kijkhuis Leiden – Leiden, Trianon – Leiden, Filmtheater Lumiere – Maastricht, Lux – Nijmegen
LantarenVenster – Rotterdam, Cinecitta (tijdelijk in filmfoyer) – Tilburg, ‘t Hoogt – Utrecht, Filmtheater Fraterhuis – Zwolle

Bekijk de trailer en lees de recensie.

[divider]

18 juli 2013 IO SONO LI

iosonoliposter

Chinezen en Italianen hebben meer gemeen dan je denkt. In ieder geval een rijke cultuur en keuken die, als je kijkt naar pasta en Aziatische deegwaren, ook nog enig verwantschap hebben.
In de kledingindustrie in Italië zijn de Chinezen ook volop vertegenwoordigd, ze hebben die zelfs voor een groot deel in handen. Er werken honderdduizenden illegale Chinezen in de Italiaanse ateliers, de VPRO maakte er een mooie reportage over.

Het bovenstaande gegeven maakt de film Io Sono Li bij voorbaat interessant. Die gaat namelijk over de Chinese immigrante Shun Li, die werkt in een naaiatelier net buiten Rome.  En dan is het ook nog eens een hele goede film…

Het verhaal gaat dus over Shun Li uit China, die illegaal werkt in een naaiatelier. Ze werkt keihard, vooral om het mogelijk te maken haar zoon, die nog in China woont, over te laten komen. Op een dag wordt ze overgeplaatst naar Chioggia, een eilandje in de lagune van Venetië, waar ze als serveerster aan de slag gaat. Tussen haar en vaste klant Bepi, ook wel ‘de Dichter’ genaamd’, ontstaat een warme vriendschap. Met deze, uit het vroegere Joegoslavië afkomstige visser, deelt ze de liefde voor poëzie. De gemeenschap reageert echter zeer afwijzend op deze vriendschap.

Naast het intrigerende verhaal in de actuele maatschappelijke context, biedt de film voor Italiëliefhebbers een kijkje in het gewone leven van de vissers in de lagune en bijpassende fraaie beelden.

De actrice Zhao Tao die de hoofdrol speelt won een David di Donatello (de Italiaanse Oscars) voor ‘Beste Actrice’. De film van de Italiaanse regisseur Andrea Segre won ook LUX-Filmprijs van het Europees Parlement en oogst verder veel positieve kritieken.

De film Io Sono Li is vanaf 18 juli 2013 in de volgende bioscopen te zien:

Rialto – Amsterdam, Het Ketelhuis – Amsterdam, Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem, Filmhuis Den Haag – Den Haag, Filmtheater Lumiere – Maastricht, Lux – Nijmegen, LantarenVenster – Rotterdam, ‘t Hoogt – Utrecht

7 februari 2013 REALITY

Reality poster

Criminaliteit is een grote inspiratiebron voor filmmakers en ook het publiek is er gek op. De gebroeders Tavani gingen nog een stap verder door echte criminelen te laten acteren en dat idee heeft Matteo Garone ook opgepikt.

In Reality speelt namelijk Aniello Arena de hoofdrol. Een moordenaar die in het echte leven een levenslange gevangenisstraf uitzit in de gevangenis van Volterra. Tijdens de wereldpremière van Reality in Cannes vorig jaar ontbrak Areno dan ook op de rode loper. Hij liquideerde drie mensen van rivaliserende Camorra-clans in Napels.Komedie
Regisseur Garone maakte in 2008 het veelgeprezen drama Gomorra en ontdekte de nu in Italië zeer populaire acteur tijdens zijn research.Verrassend is dat deze film juist een komedie is over over Luciano uit Napels die meedoet aan Big Brother.

De visboer Luciano in de film is erg geliefd, hij wil ieder een amuseren. Op een dag wordt hij overgehaald om mee te doen aan Big Brother op TV. Het idee dat hij wel eens beroemd zou kunnen worden, veroorzaakt grote opwinding in zijn familie en de hele buurt. In het begin is hij vrij laconiek maar later raakt hij toch geobsedeerd door het idee. Luciano verliest langzaam maar zeker zijn grip op de realiteit. Zijn droom om onderdeel uit te maken van een wereld van glamour en glitter, ontwricht zijn leven en dat van zijn familie. Garrone laat met Reality de schuivende scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie zien

Waar gebeurd verhaal

Regisseur Matteo Garrone was ook aanwezig op het filmfestival van Rotterdam. Daar vertelde hij een primeurtje. Het verhaal van de film is namelijk het verhaal van de broer van zijn vrouw. De werkelijkheid was, zoals wel vaker, nog dramatischer dan hij  dat in zijn film weergeeft. Op verzoek van zijn zwager had hij dit opmerkelijk feit verzwegen maar onlangs gaf hij toch toestemming het bekend te maken.

De film was genomineerd voor een Gouden Palm en won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes. Reality werd prima beoordeeld door de Nederlandse filmjournalisten: ★★★★ NRC, ★★★★ Trouw, ★★★★ De Telegraaf, ★★★★ De Filmkrant, ★★★ De Volkskrant.

Reality draait in de volgende bioscopen. Filmtheater De Lieve Vrouw – Amersfoort, Filmtheater “De Uitkijk” – Amsterdam, Rialto – Amsterdam, Focus Filmtheater Arnhem – Arnhem, Verkadefabriek – Den Bosch, Filmhuis Den Haag – Den Haag, Filmtheater Concordia Cinema – Enschede, Filmtheater Plaza Futura – Eindhoven, Filmtheater Lumiere – Maastricht, Lux – Nijmegen, LantarenVenster – Rotterdam, ‘t Hoogt – Utrecht.

[divider]

7 februari 2013 IO E TE

De Italiaanse film IO E TE

Na bijna een decennium stilte maakte de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci weer een film. Io e Te , naar een boek van Niccolo Ammaniti (hij schreef ook de bestseller ‘Ik haal je op, ik neem je mee’, hier te bestellen), gaat eind januari 2013 in première.

De 72-jarige Bernardo Bertolucci kreeg begin oktober nog de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy vanwege zijn “unieke en toegewijde bijdrage aan de wereld van de Europese cinema”, aldus de jury.

Bertolucci werd vooral bekend van Last Tango in Paris. Zijn laatste film was The Dreamers in 2003. De meester van de kleurrijke visuele stijl, kreeg volgens eigen zeggen weer zin in filmen toen hij in Cannes werd onderscheiden met een Gouden Palm.

Lorenzo in de kelder
Io e te (jij en ik) gaat over Lorenzo, een 14-jarige introverte puber. Die houdt zich in een kelder schuil voor zijn ouders die menen dat hij met vrienden op skivakantie is. In de kelder krijgt Lorenzo onverwachts bezoek van zijn oudere halfzus Olivia, het gedoodverfde zwarte schaap van de familie, die hem om hulp vraagt.

Tegen de achtergrond van het turbulente Italië van vandaag de dag, vertelt IO e TE (Jij en Ik) het ontroerende verhaal van een moedige generatie: over jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die bang zijn zichzelf te verliezen. Tegelijkertijd is het een universele ode aan de kracht van familieliefde.

Bekijk de trailer.

Bestel het boek bij Bol.com

[divider]

13 december 2012 CESARE DEVE MORIRE

cesare deve morire

De Italiaanse film Cesare deve morire (Caesar moet sterven) heeft op het Filmfestival 2012 van Berlijn de Gouden Beer gewonnen en later ook de ‘Italiaanse Oscars‘. De film is een combinatie van documentaire en fictie en gaat over een groep Italiaanse gevangenen die het toneelstuk Julius Caesar van Shakespeare opvoeren. Ze zien in het stuk over een samenzwering parallellen met hun leven bij de maffia. In de film, die zwart/wit is opgenomen, wordt geacteerd door zware criminelen in de zwaar beveiligde Rebibbia-gevangenis in Rome.

[divider]

22 november 2012. ITALY: Love it or Leave it

Film Italy Love it or leave it poster

“Fraai gefotografeerde en met pit gemonteerde road-movie, bruisende cinema”, schrijft de VPRO-gids over deze fascinerende en vrolijke ‘road-movie’ annex documentaire. De regisseurs Gustav Hofer en Luca Ragazzi vertolken zelf de hoofdrollen. De film gaat over de magie die Italië nog steeds uitoefent op ons, maar die het op op zijn eigen landgenoten is kwijtgeraakt.

Luca en Gustav zijn twee jonge Italianen die de afgelopen jaren veel van hun vrienden hebben zien vertrekken naar Berlijn, Londen en Barcelona. Creatieve en talentvolle mensen die in Italië geen toekomst meer zien. Ze zijn de hoge levenskosten zat maar ook de onzekerheid over een baan en de nog immer aanwezige vriendjespolitiek.

Gustav vindt ook dat de tijd is aangebroken om te verhuizen, maar Luca hem wil overtuigen van de vele goede kanten van het land en wil blijven. Ze geven elkaar zes maanden de tijd te geven om opnieuw van hun land te gaan houden en dan de balans op te maken. In een oud Fiatje 500 crossen ze dwars door het land op zoek naar die symbolische verhalen, die vele anekdotes en de echte Italiaan.

Ze reizen van Milaan, Turijn, Como meer, Rome, Bari naar Sicilië en die andere belangrijke plekken van het land en ontdekken een sterk verdeeld land dat aan de vooravond staat van belangrijke veranderingen.

Gustav Hofer en Luca RagazziWaarom zijn die buitenlanders toch zo dol zijn op Italië?

Deze vraag stelde Il Giornale al een keer (artikel), Gustav Hofer en Luca Ragazzi doen het ook vanuit Italiaans perspectief. 
Na hun veelgeprezen documentaire “Suddenly Last Winter” zijn ze terug om de balans van het hedendaagse Italië op te nemen. Dit gaat gepaard met ironie en een sarcastische stijl.

Beide zijn geboren Italianen, maar Gustav afkomstig uit Zuid Tirol met een Duitstalige moedertaal, heeft een meer pragmatische houding met een sterk politiek bewustzijn. Luca s geboren in Rome en wat lakser. Hij kan soms sarcastisch en fatalistisch worden. Samen vullen ze elkaar perfect aan in hun zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom die buitenlanders toch zo dol zijn op Italië en de eigen inwoners, inclusief henzelf, nauwelijks iets goed kunnen vertellen over hun eigen land.

De film werd bekroond tot Publieksfavoriet op de festivals van Brussel en Milano en ontving de Jury Award op de festivals van Thessaloniki en Milaan, de Jongerenprijs op het festival van Annecy en Best Feature in Honolulu.

Meer info over tijden en de trailer

Vanaf 22 november te zien in:Amsterdam – De Uitkijk, Rotterdam – Lantaren/Venster, Utrecht – Filmtheater ‘t Hoogt, Nijmegen – Filmtheater Lux, Maastricht – Filmtheater Lumière, Hilversum – Filmtheater Hilversum
9 december: Oosterhout – De Bussel
Van 13 dec tot 27 dec: Zwolle – Filmtheater Fraterhuis, Apeldoorn – Filmtheater Gigant 

[divider]

27 september 2012. LOVE IS ALL YOU NEED

love is all you need

Eigenlijk hoort deze film niet in dit rijtje thuis want hij is niet Italiaans maar van de Deense regisseuse Susanne Bier. We noemen hem toch omdat het sfeervolle Sorrento, gelegen aan de Amalfikust, het decor is is van deze romantische filmkomedie met Pierce Brosnan in de hoofdrol.

Pierce Brosnan speelt in deze film Philip, een verbitterde weduwnaar die met tegenzin afreist naar zijn villa met citroenboomgaard in Sorrento, voor het huwelijk van zijn zoon. Onderweg ontmoet hij Ida (Trine Dyrholm), de moeder van de bruid, die herstellende van de chemotherapie, haar man betrapt met een ander. Het verhaal gaat over de moed om je leven een andere wending te geven, ook wanneer je denkt dat het te laat is.

De beelden van Sorrento vormen voor Italië-liefhebbers de kers op de romantische filmtaart.

De film Love is All You Need met Pierce Brosnan draait 27 september, in een elftal bioscopen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Breda, Groningen, Enschede en Maastricht.

Bekijk meer foto’s en de trailer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button