Bekende Italiaanse operafestivals

Italië is operagek. We zetten alle bekende operafestivals met de muziek van bekende Italiaanse componisten voor je op een rij. De meeste festivals vinden in de vakantieperiode in de openlucht plaats en in een van de schitterende theaters (lees meer).

Operafestival Verona

Verona (Veneto)
We beginnen natuurlijk met het beroemdste festival van allemaal in een van de meest spectaculaire decors. In Verona worden de hele zomer opera’s opgevoerd in de eeuwenoude Arena, een van de drie grootste nog bewaard gebleven amfitheaters in Italië. In de Romeinse tijd bood het plaats aan 30.000 mensen, nu kunnen 20.000 mensen een plek krijgen. Mensen die van over de hele wereld de bijzondere ervaring van een openluchtopera in Italië niet willen missen.

arena-OPERA-verona-live-italie

Il Giornale bezocht ooit Nabuco en hoorde misschien wel meer dan honderd acteurs en zangers de muziek van het slavenkoor zingen. Dat was soms, ondanks de vermaarde akoestiek, wat moeilijk te te verstaan want er wordt geen geluidsversterking gebruikt. Zoals het Hollanders betaamd kozen we voor de voordeligste plekken (€ 21,-), bovenin op de stenen tribunes (kussentje meenemen). De unieke ervaring komt echter nog veel beter tot zijn recht op de plaatsen direct voor het podium. Die zijn wel een stuk duurder, rond de tweehonderd euro per persoon.

De regen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Valt er een bui dan wordt de opera onderbroken of afgelast. Het decor is niet waterproof.  De voorstellingen lopen in juli en augustus. Via de website maar ook aan de kassa kunnen kaarten worden gekocht.

Kaarten en meer informatie via de officiële site www.arena.it

Puccini Opera festival

Torre del Lago(Toscane)
Een Italiaanse zomerfestival met drie Puccini opera’s in het idyllische Toscaanse landschap. Van half juli tot half augustus wordt er een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt (gebruik wel een anti-muggenmiddel!). Een schitterend decor voor de opera’s van Puccini.

Het Puccini Festival is op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven geroepen, in 1930. Het eerste theater was echter nog maar een provisorisch geheel, dat door zijn vrienden zelf in elkaar was getimmerd. De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème.

Bekende Italiaanse operafestivals

Sinds 1930 is het festival enorm gegroeid. Tegenwoordig trekt het ruim 40.000 bezoekers en moet je de kaartjes echt ver van tevoren reserveren. In het theater hebben de grootste operazangers gestaan: Mario del Monaco, Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli…

Torre del Lago ligt op een strategisch uitstekende plek voor een boeiende vakantie. Naast Viareggio, vlakbij Pisa en ook Florence is niet ver. Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden in allerlei prijsklassen.

Interessant detail is dat Torre del Lago ook een Italiaans homoparadijs is. Er zijn veel gay-friendly hotels, bars en clubs.

Het festival vind meestal vanaf half juli tot en met half augustus plaats. www.puccinifestival.it 

Festival della Valle d’Itria

Bekende Italiaanse operafestivals

Martina Franca (Apulië)
Dit zeer vooraanstaande operafestival wordt sinds 1975 gehouden in het plaatsje Martina Franca, in de Zuid Italiaanse regio Apulië (Puglia). Het festival is hoofdzakelijk gericht op Italiaanse en Franse opera en probeert altijd oude, en soms vergeten meesterwerken weer voor het voetlicht te brengen. Met name opera uit de 19e eeuw, behorende tot de Belcantostijl staan centraal. Naast de opera zijn er ook concerten van kamermuziek, geestelijke muziek en oratoria. De voorstellingen vinden plaats in het Palazzo Ducale en het Teatro Verdi.

Het festival vindt meestal van half juli tot begin augustus plaats. www.festivaldellavalleditria.it

Festival dei due mondi

Spoleto (Umbrië)
Dit festival is een van de bekendste in Italië. Componist Gian Carlo Menotti organiseerde het in 1958 voor het eerst, omdat hij alle kunst wilde verenigen. Het festival is nu van internationale allure met topartiesten uit de hele wereld. Concerten, opera, ballet, film, beeldende- en schilderkunst. Een uniek festival met een centraal podium op het mooiste plein van de stad.

Het festival vindt meestal plaats vanaf eind juni tot half juli. www.festivaldispoleto.com

Ravenna Festival

Ravenna (Emilia-Romagna)
Het festival van Ravenna, de stad die je kent vanwege de beroemde mozaïeken, biedt naast opera, klassieke en moderne muziek ook andere culturele uitingsvormen zoals dans, jazz en film. Het vindt niet alleen plaats in het Teatro Communale Alighieri maar ook in de in de basilieken en kloostergangen.

Van half juni tot half juli zijn tal van voorstellingen bij te wonen.
www.ravennafestival.org

Opera Barga Festival

Barga (Toscane)
Dit festival werd voor het eerst in 1967 georganiseerd. Het vindt plaats in het 18e eeuwse theater Teatro dei Differenti van de kleine stad. Het festival richt zich op bekende en onbekende werken uit de barokperiode en moderne opera’s. Er werden al 40 opera’s opgevoerd waarvan vele voor het eerst in deze tijd aan het publiek werden gepresenteerd. De zangers zijn jonge talenten die zijn klaargestoomd tijdens de zomer. De werken van Vivaldi spelen een prominente rol in de programmering.
www.operabarga.it

Maggio Musicale Fiorentino

Florence (Toscane)
Sinds 1933 wordt het grote Maggio Musicale Fiorentino georganiseerd in kunst- en cultuurhoofdstad Florence. Het was het eerste muziekfestival in Italië. Uitvoeringen vinden normaal gesproken plaats in het Teatro Comunale en het Teatro Piccolo (zoals de naam al doet vermoeden, voor op kleinere schaal uitgevoerde opera’s), alsmede in het historische Teatro della Pergola. 
www.maggiofiorentino.it

Sferisterio Opera Festival

Macerata (De Marken)
Het Sferisterio Opera Festival wordt ook in de zomerperiode van juli en augustus gehouden en is speciaal vanwege het spectaculaire decor van de uitvoeringen. De meeste voorstellingen vinden namelijk plaats in de openlucht in de unieke Arena Sferisterio (Zie foto). Dit bijzondere en enorm brede bouwwerk stamt uit 1820, en werd gebouwd als  pallone al bracciale stadion. Een oude balsport die weg heeft van tennis of volleybal. Meerdere spelers spelen een bal naar de andere zijde van het speelveld met aan de hand een stekelvormige handschoen.
Het festival begon in 1967 en voert de laatste jaren vooral populaire Italiaanse opera’s op. www.sferisterio.it

Rossini Operafestival

Teatro Rossini is onderdeel van een van de bekende Italiaanse operafestivals

Pesaro (De Marken)
Aansluitend op Sferisterio Opera Festival begint het Rossini Opera Festival in kustplaats Pesaro. De uitvoeringen vinden normaal gesproken plaats in het Teatro Rossini en de Adriatic Arena. Pesaro is de geboortestad van de wereldberoemde componist. Het festival wordt sinds 1980 georganiseerd en heeft als doel om alle opera’s die de componist schreef ten gehore te brengen, met name om ook aandacht voor de minder bekende werken te vragen. Wist je trouwens dat de wereldberoemde componist ook een groot kookliefhebber was? Lees meer. www.rossinioperafestival.it

Zomerfestival van het Teatro dell’Opera di Roma

Het festival werd in 2020 en 2021 in het Circus Maximus gehouden waar vroeger de paardenrennen waren. In 2022 keert het weer terug naar de Thermen van Caracalla.

Rome (Lazio)
Het operatheater van Rome, ‘Teatro dell’Opera di Roma’,  biedt in de zomer geregeld een openluchtprogramma op een schitterende locaties. Meestal zijn dat de Thermen van Caracalla. Dit waren een van de grootste waterbronnen in de oudheid. Maar gezien de ruimte koos men in 2020 en 2021 voor het Circus Maximus. In 2022 keert het festival weer terug naar de Thermen. Er is een programma van opera, ballet en klassieke muziek. www.operaroma.it

Meer theaters in Italië

Lees ook over het Teatro della Concordia in Umbrië, het kleinste operatheater ter wereld!
En dit zijn de mooiste Italiaanse theaters.

Bekende Italiaanse operafestivals

Bekende Italiaanse operafestivals

2 reacties

    1. Het beste is om even op de via de links onderaan het festival te kijken naar de website. Die heeft actuele informatie maar zomerfestival zullen zeker niet in de reguliere vorm doorgang vinden verwachten we.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button