CampaniëNapelsNieuwsRegio'sStedenVakantie

Pompeï onder water in Napels. Duikers opgelet!

In Napels is een nieuw onderwaterparcour geopend voor duikers, snorkelaars en kanovaarders. Waterratten kunnen in het unieke archeologische onderwaterpark Baiae een duik in de tijd maken!

In Pozzuoli, een kilometer of twintig voorbij Napels aan de kust ligt een unieke waterschat verscholen. Een onderwaterstad van 2.000 jaar oud, drie keer zo groot als Pompeï! Duikcentra nemen je bij Baia mee naar een stad waarvan de restanten nog fraai in takt zijn. Dit levendige en zeer belangrijke economische centrum uit de oudheid, is ten onder gegaan aan het fenomeen Bradyseïsme. Dat is geleidelijke verhoging of verlaging van een deel van het aardoppervlak. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door het vullen of leeglopen van een ondergrondse magmakamer.

Hierdoor is dit gebied langzaam gezonken. Doordat het steeds natter werd bouwde men steeds hoger. De gebouwen werden 400 jaar lang soms letterlijk op elkaar gebouwd. Uiteindelijk heeft het niet geholpen. Hierdoor is de antieke badplaats die bij rijke Romeinen geliefd was, onder water verdwenen. Volgens recent onderzoek kan het seismologische fenomeen nu ook omgekeerd worden. Dan komen de ruïnes van het Atlantis van Napels weer boven water!

Een duik in de tijd

In de romeinse tijd waren er tientallen pakhuizen in de haven. Die zijn nu alleen onder water te zien via de nieuwe tour. De Portus Julius (Iulius in het Latijn) was ook de thuisbasis van de keizerlijke Romeinse westelijke vloot.

De ruïnes liggen twee tot vijf meter diep ondergedompeld. De nieuwe duikroute, die je ook kan snorkelen, ligt bij Lucrino. Dat was de plek waar boten uit Egypte en het verre Oosten aanmeerden om hun goederen voor de markten in Rome te lossen.

De ondergelopen oude haven van Napels

Pad van de Zuilen

De nieuwe tour heet Pad van de Zuilen omdat er heel veel marmeren zuilen te zien zijn. Soms is het daardoor een enorm doolhof. De hele route duurt ongeveer 50 minuten. Het is voor beginners tot gevorderden geschikt.

Florine maakte op deze duiksite een mooie blog over haar ervaring met een duik in dit gebied.

Nieuw: toeristische Onderzeeër voor de niet-duikers

Sinds vorig jaar kan je ook met een speciale onderzeeboot de stad bekijken. De Cymba heet hij en een tochtje kost 20 euro voor volwassenen. Rond het eiland Procida (culturele hoofdstad Italië 2022!) was de boot al eerder in de vaart. Meer informatie via Nemo Sub Italy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button