CampaniëKunst & CultuurKunst, film, muziekNapelsNieuwsRegio'sStedenVakantie

Pompeï heropent huis van de Vettii

In het oude Pompeï is deze week het huis van de Vettii geopend na een restauratie van 20 jaar. Vanwege de schitterende fresco’s noemt de directeur het de Sixtijnse Kapel van de wereldberoemde stad. De domus is een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan het werelderfgoed.

Het huis van de Vettii was de woning van twee vrijgelaten slaven, Aulus Vettius Restitutus en Aulus Vettius Conviva, die daarna veel geld verdienden in de wijnhandel. Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat slaven werden vrijgelaten en een maatschappelijke carrière konden opbouwen. Ze woonden er waarschijnlijk met hun vrouwen en kinderen. Met het verdiende geld konden ze de muren prachtig laten decoreren. Opvallend is de erotische kunst en twaalf mythologische scènes. Verder heeft het huis een hele mooie tuin (foto boven) die vol staat met beelden en fonteinen maar ook sterk ruikende planten en vijvers. Natuur en cultuur moesten alle zintuigen prikkelen en zo de geest inspireren.

Griekse mythologie

Pompeï heropent huis van de Vettii
De straf van Ixion

De kleurrijke fresco’s vertellen verschillende Griekse verhalen. Griekse kunst en literatuur had groot aanzien bij Romeinen. Zo kan je onder andere zien: de straf van Ixion, Daedalus en Pasiphae, Dionysus die Ariadne ontdekt, de dood van Pantheus, de straf van Dirce, het kind Herakles dat slangen wurgt, de worstelwedstrijd tussen Pan en Eros, Cyparissus, Achilles op Skyros, Herakles en Auge, Ariadne verlaten door Theseus, en Hero en Leander.

Pompeï heropent huis van de Vettii
De straf van Dirce

Erotiek

De Romeinen hadden toen een hele andere kijk op erotiek dan nu. Zo toont een van de muren een afbeelding van vruchtbaarheidsgod Priapus, met zijn enorme penis als symbool van geluk. In het huis is een bekende schildering te zien van Priapus met zijn lid op een weegschaal. Het contragewicht is een zak munten maar de schaal slaat toch door in het voordeel van Priapus.

Verder toont een kleine kamer een man en vrouw die druk bezig zijn met de geslachtsdaad. Pure proza voor de Romeinen en een mooi vertrekpunt voor een goed gesprek met bezoek. In de 18e eeuw werden schilderen uit andere huizen overgebracht naar een stil museumdepot in Napels om het publiek niet te choqueren. De fresco’s in het huis van de Vettii bleven echter op hun plek en leverde veel kennis op na onderzoek.

Bijna twee decennia was het dus gesloten voor publiek. Het herstel was een zeer complex project waar tientallen specialisten aan meewerkten. Door inzet van de nieuwste technologie komen de afbeeldingen nu optimaal tot hun recht.

Meer info en video’s van de restauratie op de website van Pompeï.

Het 12.000 vierkante meter grote huis is rood aangegeven op de kaart van de stad.

Pompeï heropent huis van de Vettii

Pompeï heropent huis van de Vettii

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button