CampaniëNapelsNieuwsPizzaSmaken

Piennolo tomaat op pizza voor Beatrix

Koningin Beatrix, die naar verluidt erg van de Italiaanse lekkernij houdt, krijgt haar eigen pizza. Op het tweede Campionato Mondiale del Pizzaiuolo in Napels worden vanaf maandag zeven nieuwe pizza’s gepresenteerd, die vernoemd zijn naar koninklijke hoogheden. Dat gebeurt in navolging van de beroemde pizza Margherita, die in 1889 werd bedacht en vernoemd naar de vrouw van koning Umberto I.

Piennolo tomaat op pizza voor Beatrix

Alle zeven nieuwe pizza’s hebben gecertificeerde ingrediënten, die uit de streek van Napels komen. Zo wordt de pizza Beatrix gemaakt met de kleine trostomaatjes van Piennolo, de Pomodorino del Piennolo del Vesuvio. Deze speciale tomaatjes groeien op de hellingen van de Vesuvius op ongeveer 400 meter hoogte. De vruchtbare vulkaangrond zorgt voor een bijzondere bitterzoete smaak. De tomaat is voor veel gerechten te gebruiken. Uiteraard voor saus maar hij past ook prima bij vis, pizza dus en bruschette

De Beatrixpizza is tot en met woensdag te proeven op het evenement in Napels en daarna in het restaurant van de pizzabakker die hem heeft uitgevonden.

Aan de Belgische koningin Paola is een pizza gewijd gemaakt met de dieprode appelsoort Melannurca. Verder krijgen ook Kate Middleton (GB), Mary Elizabeth (Denemarken), Victoria (Zweden), Charlotte Casiraghi Grimaldi (Monaco) en Carlo en Camilla van Borbone (Sicilië) een pizza naar zich vernoemd.

Het PDO logo voor Beschermde Oorsprongsbenaming
Het PDO logo voor Beschermde Oorsprongsbenaming

Wat is een Piennolo tomaat?


De Europese Unie kent wetgeving om de namen van streekproducten te erkennen en ze te beschermen tegen namaak. Nederland kent maar een klein aantal producten op de lijst, negen om precies te zijn. Een daarvan is bijvoorbeeld de Goudse kaas. Voor Italië is de lijst veel langer, 253 producten maar liefst!

De Pomodorino del Piennolo del Vesuvio heeft in 2009 een officiële ‘Beschermde oorsprongsbenaming‘ gekregen. De Protected Designation of Origin (PDO).

In de documentatie staat precies omschreven wat de kenmerken zijn van de tomaat. Voor de  Piennolo tomaat luidt die:

De ‘Pomodorino del Piennolo del Vesuvio’ behelst de vruchten van kleine tomatenplaten die in de volksmond bekend zijn onder de namen; ‘Fiaschella’, ‘Lampadina’, ‘Patanara’, ‘Principe Borghese’ en ‘Re Umberto’ . Van oorsprong groeit deze plant op de hellingen van de Vesuvius­. Het zijn ovaal- of licht pruimvormige vruchten met een puntige top. Ze zijn vaak geribbeld naar  stam toe en hebben een dikke huid. Hybride vruchten mogen niet gebruikt worden. Om voor bescherming in aanmerking te komen moeten ze: In verse toestand niet zwaarder zijn dan 25 gram. Verhouding tussen de grootste en kleinste diameters 1,2 en 1,3. Kleur: ‘Vermilion’ Vleeskleur: rood. Textuur: stevig. Smaak: zoet en zuur, levendig en intens. 

Mocht je er eentje tegenkomen, je herkent hem nu meteen!

Bekijk ook de database met alle beschermde streekproducten in de Europese unie via deze link.

Meer soorten tomaten!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button