NieuwsReceptenSmaken

Polenta met worstjes, lekker en snel op tafel

Tegenwoordig willen veel mensen dat de maaltijd snel en makkelijk op tafel komt. Een ideaal gerecht is wat ons betreft daarom Polenta, de op mais gebaseerde maaltijd uit Noord-Italië. Hele volksstammen zijn er mee groot geworden want het is uitermate voedzaam en tegelijk niet duur. Die stammen gebruikten vroeger vaak wel de lang-kook variant maar tegenwoordig is de polenta vrij snel gaar. Een beetje smaak heeft het wel nodig vinden wij, bijvoorbeeld door er kruidige worstjes, knoflook, kaas en kool aan toe te voegen zoals in onderstaand recept. Maak maar wat meer dan er omschreven staat want het de volgende dag opgebakken van de polenta-restjes vinden we nog het allerlekkerst!

Savooiekool

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 el boter
  • ca. 700 g salsicce (Italiaanse kruidige worstjes)
  • 1 savooiekool
  • zout en peper
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g polentameel
  • 100 g parmezaan

Verhit 1 el boter in een pan en bak er de worstjes in ca. 4 minuten rondom goudbruin in. Verwijder de buitenste bladeren van de savooiekool en snijd de kool in repen. Neem de worstjes uit de pan en smelt 1 el boter in de pan. Bak de koolrepen op laag vuur ca. 8 minuten, tot de kool geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.

Pel en snipper de knoflook. Breng 1 liter water met de knoflook en wat zout aan de kook. Voeg al roerend het polentameel toe aan het water en kook de polenta in ca. 10 minuten tot een dikke pap. Rasp de parmezaan en meng hem door de polenta. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm nu de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Leg de kool in een ingevette ovenschaal. Verdeel de polenta erover en strijk hem glad. Duw de worstjes in de polenta zodat ze nog net zichtbaar zijn. Verdeel 2 el boter in klontjes over het geheel en bak de schotel ca. 30-35 minuten in de oven.

Nog een lekkere variant, gegrilde polentaburgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button