Plastische chirurgie in Italië. Fabio Fantozzi geeft antwoord
“mijn werk is een combinatie van strategie en fantasie“
Door: Tess van Daelen
Bij plastische chirurgie denken mensen vooral aan borstvergrotingen of facelifts. Maar ook andere delen van ons uiterlijk roepen steeds meer om extra aandacht. Hét perfecte lichaam bestaat niet en is voor iedereen heel persoonlijk en dus ook anders. Zo is lipo sculpting een opkomende trend en zijn bilimplantaten populairder dan ooit.
Iemand die daar tot in de finesses over kan meepraten is dr. Fabio Fantozzi, gerenommeerd plastisch chirurg uit Rome. Met ruim twintig jaar ervaring met het helpen van mensen op zoek naar hun eigen ideaalbeeld, kent hij alle kneepjes van het vak. We zijn al op de thee uitgenodigd in zijn eigen kliniek vlakbij de Trevi fontein, maar voor nu spreken we hem via FaceTime. Over zijn drijfveren, trends, vernieuwingen en successen. En ook dr. Fantozzi moet zo nu en dan een ‘Nee’ verkopen.
Waarom ben je plastisch chirurg geworden?
“Ik kom uit een medische familie. Mijn vader was ook plastisch chirurg. Ik heb het altijd interessant gevonden, dus ben ik ook de opleiding tot Doctor of Medicine en de specialisatie General Surgery gaan volgen aan de hoog aangeschreven universiteit La Sapienza in Rome. In Brazilië, waar ik ook nu nog geregeld werk, heb ik aanvullende specialisaties geleerd van professor Ivo Pitanguy aan de universiteit in Rio de Janeiro. Ik zie mijn werk als de perfecte mix tussen arts en kunstenaar.”
Wat maakt plastische chirurgie zo interessant?
“Ik krijg de kans life changing ingrepen uit te voeren die het zelfvertrouwen van mijn cliënten verbeteren. Mijn vak is onderverdeeld in cosmetische en reconstructieve chirurgie. In Brazilië voer ik veel reconstructies uit. Bijvoorbeeld wanneer iemand is geboren met bepaalde afwijkingen of na een ongeluk.”
Wanneer heb je je eigen kliniek geopend?
“Sinds 2000 heb ik mijn eigen kliniek in het centrum van Rome. Hier komen mijn patiënten voor medisch advies, consulten, check-ups en kleine ingrepen. Grotere operaties voer ik uit op zes andere locaties verspreid door Rome. In de ochtend plan ik mijn operaties, ‘s middags ben ik in mijn eigen kantoor voor consulten.”
Waar komen je patiënten vandaan?
“In Italië ben ik vaak de eerste plastisch chirurg bij wie mensen aankloppen. Italianen weten me via via te vinden door mijn jarenlange ervaring en internationale achtergrond. Veel van mijn patiënten komen uit Nederland, Engeland, Duitsland, de Emiraten, Libanon, Afrika en Australië. Deze week nog behandelde ik een man uit China en een dame van de Amerikaanse ambassade. Ik ben ook spreker voor het Duitse merk Bioscience op vele internationale congressen en symposia. Ik vertel daar over mijn techniek en persoonlijke benadering. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld naar Parijs en Monte Carlo. Ook daar komen nieuwe contacten uit voort.”
Wat maakt dat patiënten specifiek door jou geholpen willen worden?
“Plastische chirurgie verschilt ten opzichte van klassieke chirurgie in de zin dat je niet telkens exact dezelfde ingreep uitvoert. Het is een combinatie van strategie en fantasie en ik pas mijn methode aan aan mijn patiënt. Geen enkele behandeling is één op één te kopiëren. Ik wil mijn patiënt daarom echt goed leren kennen en snappen wat zijn/haar/hen wens is. Daarbij streef ik altijd naar een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Ik kan alle delen van het lichaam en het gezicht behandelen. Ook werk ik al twintig jaar met dezelfde anesthesist. We proberen een patiënt vaak zo min mogelijk te verdoven. Want hoe milder de verdoving, hoe sneller iemand weer op de been is. Vaak kunnen onze patiënten dezelfde dag nog naar huis. Dat is heel prettig.”
Weiger je wel eens aanvragen?
“Als ik niet zeker weet of ik het gewenste resultaat kan behalen, weiger ik een aanvraag. Menselijke huidtissue is veranderlijke, levende materie. Het blijft niet exact in de positie waarin ik het zet, zoals dat bij twee stukjes hout zou zijn. Na zes maanden kan het resultaat er weer anders uitzien. Daarom is het belangrijk veel ervaring te hebben, tijdens uitgebreide intakes aan verwachtingsmanagement te doen en achteraf nog enkele contact- en controlemomenten in te plannen. De operatie kan misschien in één uur plaats vinden, maar daarna heb je nog weken zo niet maanden nodig om bij het uiteindelijke resultaat aan te komen.”
Wat als een operatie niet noodzakelijk is?
“Dan zou het eerder zinvol zijn om iemand eerst psychologisch te analyseren. In Brazilië is het gangbaarder om in de helft van de gevallen voor operatie een psychologische analyse te doen. Ik ben daar voorstander van, maar als ik mijn Europese patiënten na een intake doorstuur voor een psychiatrische evaluatie, staan ze toch raar te kijken. ‘Ik ben toch niet gek!’, denken ze dan. Ze willen een ingreep, hoe eerder, hoe beter.”
Het probleem is dus niet altijd dat wat we zien, het plastische?
“Zeker niet. Zo had ik ooit iemand die klaagde over wallen en ‘puffy eyes’ in de ochtend. Hij wilde dat ik hem daaraan zou opereren. Na vele telefoontjes ontdekte ik dat diegene elke avond non stop joints rookte. Dan kan ik wel opereren, maar de oorzaak van het probleem ligt ergens anders. Zo iemand kan ik niet helpen. Toch leer ik mijn patiënten pas écht kennen na de operatie. Dan pas zie je hoe ze omgaan met bijvoorbeeld pijn, het herstelproces en wanneer een operatie mogelijk tegenvalt. Ik leer door mijn werk ook veel over de psyche van mensen.”
Heb je vaker aanvragen geweigerd?
“Als een patiënt te jong is en een borstvergroting wil, als iemand te grote borsten wil of als iemand iets aan zijn neus wil laten doen, terwijl er in mijn ogen niks mis mee is. Ik ga niet sleutelen aan iets wat al mooi is. Soms vind ik een operatie gewoon niet noodzakelijk. Ik ga niets uitvoeren waar ik niet achter sta. Ook wil ik een realistisch en eerlijk beeld schetsen. Ik kan van iemand die van nature niet beeldschoon is geen supermodel maken.”
Welk advies geef je je patiënten?
“Als iemand meerdere dingen wil veranderen, zal ik altijd adviseren om met één ingreep te beginnen. Dan weet ik ook beter hoe een lichaam reageert en herstelt. Na een half jaar of jaar kan iemand dan een volgende ingreep plannen.” Wat is momenteel een populaire behandeling? “Er is steeds meer aandacht voor welgevormde billen. Veel patiënten uit Europa komen momenteel voor implantaten in de billen. In Brazilië is dit al veel langer populair.”
Zijn er nieuwe behandelingen?
“De meeste ingrepen zijn al twintig jaar hetzelfde. Wat je nu veel ziet is lipo sculpting, waarbij lichaamsvet uit een bepaald deel van het lichaam wordt verwijderd en op een andere plek wordt ingespoten. Bijvoorbeeld in de handen, omdat handen vaak als eerste tekenen van ouderdom vertonen.”
Meer weten? www.fabiofantozzi.com/nl
Wasbord zonder zweet
Italianen hebben aan schoonheid niets te klagen maar ook daar doet de tijd gewoon zijn werk. Plastisch chirurgen in Italië konden de vraag, vooral tijdens Corona amper aan. Borstvergroting staat bovenaan maar ook voor liposuctie, neuscorrectie en vooral ooglidcorrectie wist men de weg naar de klinieken te vinden.
Artsen verklaren de toegenomen vraag voor behandelingen in het gezicht door het Zoom-effect maar ook door meer tijd thuis tijdens de pandemie. Daardoor is een ingreep makkelijker te plannen en kan het herstel ongezien plaatsvinden. Het mondkapje verhult de sporen van het mes maar legt aan de andere kant meer nadruk op de ogen waardoor die opfrisbeurt populair is.
Artiesten en filmsterren gebruikten hun werkloze periode zonder publieke optredens om de boel even flink aan te pakken. Tot slot gaan door sociale media steeds meer jongeren onder het mes.
Rimpels zijn de grootste gruwel
Rimpels zijn de grootste gruwel van Italiaanse vrouwen, voor mannen moet het lichaam het liefst weer fysieke prestaties uitstralen. Artsen zien Italiaanse mannen binnenkomen na een scheiding of als ze een jongere vrouw hebben gevonden. Een van de artsen prijst in de Italiaanse media daarom nog even een nieuwe liposuctietechniek aan die van de buikspieren weer het befaamde sixpack maakt, zonder liters zweet in de sportschool. Overigens heet zo’n wasbord in Italië la tartaruga addominale, de schildpadbuik…
Schoonheidstips
Het liefst blijf je natuurlijk zonder te snijden mooi. Lees daarom deze vijf schoonheidstips van de Italiaanse vrouw.
Plastische chirurgie in Italië
Plastische chirurgie in Italië