Pitta di Patate. Streekgerecht uit Puglia
Onze redactie genoot vorig jaar tijdens een fietsreis door het zuiden van de regio Puglia, van de kookles die we kregen van Anna Cascione. Ze gaf ons het recept voor Pitta di Patate. Een streekgerecht uit Puglia.
Anna is alles wat je van een Italiaanse Nonna verwacht. Warm, wijs en een leven lang ervaring achter de pannen. Nadat we onder haar strenge toeziende oog ons orecchiette-diploma hadden behaald, vroegen we brutaal naar haar recepten en wat dacht je? Die mochten we met je delen! De exacte hoeveelheden stonden er niet overal bij. Maar leg gewoon je eigen gevoel, liefde en smaak in de bereiding. Dan komt het zeker goed.
We maakten onder andere Pitta di Patate. Dat is een typisch streekgerecht uit Puglia en dan vooral het Zuidelijke deel ervan, de Salentostreek.
Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen
- 1 ei
- 200 g Parmezaanse kaas
- olijfolie
- 5 uien
- tomaten
- zwarte olijven
- kappertjes
- tonijn
- broodkruim
Bereiding
Kook de aardappelen extra lang. Schil ze als ze nog warm zijn en stamp ze fijn tot een puree ontstaat. Laat daarna afkoelen.
Snij de uien heel dun. Bruin de uien meer dan een half uur op heel laag vuur met veel olijfolie. Voeg indien nodig wat water toe. Voeg na 40 minuten de fijngesneden tomaten toe. Laat het 30 minuten zachtjes koken en voeg daarna de olijven, kappertjes en tonijn toe. Laat het geheel nog 10 minuten smoren op laag vuur zonder deksel.
Voeg het ei en de kaas toe aan de aardappelpuree. Als alles goed is afgekoeld begin je met het maken van de pitta.
Pak een grote ovenschaal en bedek met je handen de bodem met de helft van aardappelmengsel. Handig is om je handen even in te vetten vooraf. Bedek dat vervolgens met de saus. Doe daarover heen de andere helft van de aardappels. Bestrooi de bovenste laag met broodkruim. Bak dit alles gedurende 30 minuten op 200 graden in de oven totdat een goudgele korst ontstaat.