De markenKunst, film, muziekNieuwsOperaRegio'sVakantie

Pesaro is de culturele hoofdstad van Italië 2024

De badplaats Pesaro in de regio De Marken is dit jaar Culturele Hoofdstad van Italië. De stad maakte bij de opening van het feestelijke jaar bekend ook een gooi doen naar de titel Europese Culturele Hoofdstad van 2033.

Er is dit jaar veel meer dan normaal te doen in de geboortestad van componist Rossini waar ook Luciano Pavarotti lang woonde. Naast de zee is het grote Rossini Opera Festival (7-23 augustus 2024) al een jaarlijks hoogtepunt. De burgemeester noemt zijn stad dan ook graag de stad van de muziek. De uitverkiezing werd twee jaar geleden daarom opgedragen aan de stad Kharkiv in Oekraïne, dat eveneens een grote muzikale traditie kent.

De bestuurders hebben de smaak inmiddels te pakken want ze maakten tijdens de opening van het jaar bekend ook culturele hoofdstad van Europa te willen zijn in 2033. De Zuid-Italiaanse stad Matera was dat al in 2019 en volgend jaar (2025) is Gorizia in de regio Friuli aan de beurt.

Pesaro heeft niet alleen erg veel te bieden qua cultuur, maar is ook rijk aan historische gebouwen, een prachtige zee en een boeiend binnenland. Plaatsen in de omgeving haakten namelijk ook aan op het bomvolle programma. Dat programma kan je bekijken op pesaro2024.it

Pèsaro

Rossini speelt nog steeds een hoofdrol in Pèsaro waar in 1792 zijn wieg stond. Het is een bedevaartsoord voor de klassieken, maar ook andere muziekliefhebbers ontkomen niet aan de componist. Bij een rondgang door de stad ligt de Via Rossini zeker op je route. In het Conservatorio Rossini staat zijn piano en in het Teatro Rossini worden de opera’s van zijn hand opgevoerd. Augustus is het Rossini-maand met het grote festival in een bijzonder theater.

Andere toeristen gaan voorbij aan het huis of de werken van de meester, zij vinden in Pèsaro zon, zee en zand. Het is dan ook één van de grootste badplaatsen aan de Adriatische kust, maar het is hier wel wat rustiger dan in Rimini, 36 kilometer erboven.

Rossini Operafestival

Pesaro is de culturele hoofdstad van Italië 2024
Teatro Rossini

De uitvoeringen van het Rossini Operafestival vinden normaal gesproken plaats in het Teatro Rossini en de Adriatic Arena. Het festival wordt sinds 1980 georganiseerd en heeft als doel om alle opera’s die de componist schreef ten gehore te brengen en met name om aandacht voor de minder bekende werken te vragen. Wist je trouwens dat de wereldberoemde componist ook een groot kookliefhebber was? de Tournedos alla Rossini is een wereldberoemd recept van zijn hand. www.rossinioperafestival.it

Pesaro en de Bicipolitana

Artistiek aangelegd zijn ze dus zeker in Pesaro. In de stad kan je ook goed fietsen. Ze bedachten zelfs een fietsnetwerk gebaseerd metrolijnen! Iedere lijn heeft een eigen kleur, zoals we gewend zijn van het ondergronds OV. Het fietspad zelf is ook in kleur en er staat een duidelijk nummer op. De blauwe lijn verbindt de haven met Fosso Sejore, aan de kust. De groene lijn gaat van Baia Flaminia naar Borgo Santa Maria langs de rivier de Foglia. De gele lijn gaat van het stadscentrum naar Pantano. Ondertussen werkt men hard aan uitbreiding.

Pesaro is de culturele hoofdstad van Italië 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button