NieuwsPastaReceptenSmakenVegetarische en veganistische Italiaanse recepten en gerechten

Ravioli van kastanjemeel met ui en rode wijn

Ravioli di farina di castagne con cipolla e vino rosso

Heel Italië is dol op kastanjes in de herfst want ze zijn lekker en gezond. Maar je kan er ook veel mee in de keuken. Gepoft, gepureerd, gekonfijt, met chocola, in siroop, door de soep, de quiche, of de (choco)pasta. Interessant voor steeds meer mensen is dat kastanjemeel glutenvrij is en je er bijvoorbeeld brood van kan bakken, eventueel gemengd met glutenvrije bloem.

De beste kastanjes komen uit de regio Mugello, vlakbij Florence. Die hebben een verfijnde smaak en zelfs de ‘beschermde oorsprongsbenaming’ van de Europese Unie, net als gorgonzola, parmezaan en champagne.

Dit keer maken we pasta met kastanjemeel maar bekijk ook eens ons recept voor kastanjetaart.

Ingrediënten voor 6 personen

Bereidingstijd: ca. 1 uur + wachttijd
• 300 g rode ui
• 250 ml rode wijn
• 100 g bloem voor pasta (type 00)
• 100 g brood
• 60 g walnoten
• 60 g gruyère, geraspt
• 50 g kastanjemeel (natuurwinkel)
• 25 g boter
• 2 eieren
• laurier
• extravergine olijfolie
• zout

Materialen: vershoudfolie, deegroller of pastamachine, schuimspaan, keukenmachine, gekartelde pastasnijder of ravioli-uitsteekvorm.

Kneed de bloem, het kastanjemeel, 1 ei, 1 el olie en een snufje zout tot een deeg. Voeg als het deeg te droog is 1 el water toe.
Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.

Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm en snijd het in repen van 10 cm breed.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kwast de sneetjes brood in met olie en rooster ze 8-10 minuten in de oven. Maal het brood fijn met de walnoten, de gruyère en 1 ei (vulling).
Verdeel 42 lepels vulling over de pasta op 5 cm afstand van elkaar en 2 cm afstand van de rand. Vouw de pasta over de vulling, druk hem dicht en snijd of steek er 42 ravioli uit.

Snijd de ui in ringen en doe hem in een braadpan met de boter, 1-2 el
olie en 1 laurierblad. Fruit de ui 2-3 minuten op hoog vuur.
Blus af met de wijn.
Zet het vuur lager en laat het vocht in 8-10 minuten verdampen. Breng op smaak met zout, voeg 250 ml water toe en zet na 6-7 minuten het vuur uit (saus).

Kook de ravioli enkele minuten vanaf het punt dat ze boven komen drijven. Neem ze uit de pan en doe ze in de pan met de saus. Roer de ravioli voorzichtig door de saus en serveer er 7 per persoon.

Wijnadvies

pasta kastanjemeel
Vino Nobile di Montepulciano

Het kastanjemeel en ui vragen om een mooie rode wijn, vol, zacht en rond maar niet te zwaar zoals bijvoorbeeld een Vino Nobile di Montepulciano uit
Toscane van Avignonesi of Poliziano.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button