Emilia-RomagnaNieuwsParmaReceptenSmakenVall D’Aosta

Parma smelt de kazen voor nieuw soort Fonduta

Deze zomer hebben de restaurants in Parma misschien voor het eerst kaasfondue op de kaart staan. Na de recente aardbeving raakten namelijk 300.000 kazen beschadigd (10% van de jaarproductie) en veel daarvan worden nu omgesmolten. Het kost de kaasfabrikanten naar verluidt zo’n 80 miljoen euro. Bij het smelten is wel haast geboden, om te voorkomen dat de kapotte kazen gaan schimmelen.

Fonduta

De kaasfondue is niet echt een Italiaanse traditie, we kennen het met name uit Zwitserland en Frankrijk. Het calorierijke gerecht komt echter in het hele Alpengebied voor. De Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta ligt tegen Frankrijk en Zwitserland aan en daar wordt de fondue Fonduta genoemd. Voor het gerecht wordt jonge, romige Fontinakaas en truffel gebruikt.

Verschil Italiaanse en Zwitserse fondue

Het grote verschil met de Zwitserse fondue is verder de eieren en het gebruik van maar een enkel kaassoort.

Culinaire tradities zijn ook in deze regio belangrijk en het is daarom zaak de originele Fontina te gebruiken, Zona di Produzione Regione Autonoma, Valle d’Aosta, DOP, moet er op de kaas staan samen met een afbeelding van de Cervino of de Matterhorn

Recept Fontina

  • 400 gram Fontinakaas
  • Teen knoflook, gekneusd
  • 1 ¾ dl melk
  • 10 gram boter
  • 4 eierdooiers
  • zout
  • 8 sneetjes geroosterd brood
  • 1 truffel, geschaafd


Bereiding

Haal de korst van de Fontinakaas en snij de kaas in blokjes. Doe de blokjes in een pan met de knoflook en de melk en laat twee uur rusten (koel, maar niet in de koelkast) Zeef daarna de kaas uit de melk en gooi de melk en de knoflook weg. Doe de kaas in een pan met de boter en verwarm hem al roerend op laag vuur. Doe er zodra de kaas gaat smelten een voor een de eierdooiers erbij en roer flink. Breng op smaak met zout. Giet de fondue als hij glad en romig is in diepe borden en geef het geroosterde brood erbij.

Voor het originele recept hoort er nu geschaafde truffel over de Fonduta maar in deze tijden van crisis zal het zonder de geurende maar dure  ‘paddenstoel’ ook goed smaken.

Tip: De gesmolten kaas is ook heerlijk door de risotto, pasta of polenta of bijvoorbeeld met aardappelen of met groene of Hollandse asperges!

Grolla

Een andere traditie uit Vall d’Aosta is de Grolla, de vriendschapsbeker. Lees meer. In de Italiaanse wintersportregio Zuid Tirol (Alto Adige) kennen ze ook een gezellige traditie; kastanjes en Törggelen.

Parma smelt de kazen voor nieuw soort Fonduta

Parma smelt de kazen voor nieuw soort Fonduta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button