NieuwsRegio'sStedenVakantieVenetiëVeneto

Parkeren in Venetië. Tips en prijzen van parkeergarages

Venetië, wat je er ook van vindt, je moet er een keer naar toe. De kanalen, de prachtige architectuur en romantische sfeer. Niet voor niets dat er jaarlijks zo’n 30 miljoen mensen de stad bezoeken. Wil je er met de auto naar toe let dan even op want je kan niet met de auto de stad in. Die moet je aan de rand parkeren. Daarom een paar handige tips en indicatie van de prijzen van de parkeergarages in Venetië.

Parkeren in Venetië

Venetië zelf mag je dus niet met de auto in, de stad is grotendeels autovrij. Er zijn echter verschillende parkeermogelijkheden net buiten Venetië, waar je je auto veilig kunt achterlaten terwijl je de stad verkent.

Parkeergarages in Venetië

Tronchetto

Tronchetto (foto boven) is een kunstmatig eiland dat dient als enorm parkeerterrein. Er is veel parkeergelegenheid en het is goed verbonden met de stad via de kenmerkende vaporetto’s (waterbussen) of ander openbaar vervoer. Houd er wel rekening mee dat dit een van de duurdere parkeeropties is. Je kan er ook je elektrische auto opladen.

Piazzale Roma

Piazzale Roma is het laatste punt in Venetië tot waar auto’s kunnen komen. Je parkeert hier het dichtst bij het San Marco plein. Aan het Piazzale Roma zijn verschillende parkeergarages zoals de San Marco garage, maar die zijn wel snel vol. Het is raadzaam om vooraf te reserveren als je van plan bent om hier te parkeren. De prijs is €35 à €45 per 24 uur. Er zijn meer dan 2.000 parkeerplaatsen voor auto’s.

Parkeren buiten Venetië niet altijd goedkoper

Parkeren in Venetië Tips en prijzen
Parkeren in Venetië Tips en prijzen

Je kunt je auto ook buiten Venetië parkeren en dan met de trein, bus of boot verder. Het parkeren is dan een stuk goedkoper maar je betaalt natuurlijk wel weer voor het extra vervoer. Ga je met een gezin en twee kinderen, dan is het vaak toch voordeliger om de wagen in een garage vlakbij het centrum te zetten.

Mestre, de voordeligste keuze

Mestre is een grote stad op het vasteland waar inmiddels zo’n 170.000 mensen wonen. De stad is onderdeel van de gemeente Venetië net als de eilanden die in de lagune liggen.

Hier vind je diverse parkeermogelijkheden, waaronder enkele grote parkeergarages zoals die van Piave en Parcheggio Gregory (€15 per dag). Deze garages liggen tegenover het station. Vanuit Mestre kun je gemakkelijk met de trein of bus naar Venetië. De treinrit duurt maar 10 minuten.

Parkeren in Mestre is vaak de voordeligste optie voor je bezoek aan Venetië. In vergelijking met de dure parking het dichtst bij het centrum, kan je zomaar 25 euro besparen. Een treinkaartje kost maar een paar euro voor een retour en kleine kinderen reizen gratis (tot 4 jaar) of voor half geld (tot 12).

Let wel op de drukte in het hoogseizoen. Veel mensen overnachten in Mestre voor hun Venetiëtrip omdat de prijzen een stuk lager liggen. De rij voor de kaartjesautomaat kan dan lang zijn. Vooraf een kaartje kopen via de website van Trenitalia en de garage reserveren is verstandig.

Fusina

Parkeren in Venetië Tips en prijzen
Containerschepen varen op slechts tientallen meters afstand van je stacaravan op de camping van Fusina!

Een andere leuke en soms voordelige optie is om de auto bij Fusina te parkeren. Daar kan je indien gewenst ook kamperen. Vanaf deze plek neem je de boot naar Venetië en heb je meteen een mooi tochtje over het water. Bekijk de site voor tickets. Let alleen niet op het lelijke industrieterrein en soms vaart een grote olietanker langs je tent!

De parkeertarieven zijn (online) €10,- per 12 uur of €15,- voor 24 uur. De boot kost €13,- p.p. (retour) en €6,- voor kinderen van 6-12 jaar.

Punta Sabioni

Voordelig is ook om te parkeren op Punta Sabioni, een schiereiland vlakbij Venetië waar veel campings zijn. Hier betaal je van 1 mei tot 30 september maar 7 euro per dag. Je moet dan nog wel kaartjes voor de boot naar Venetië kopen. Die kaartjes kosten rond de €10,- pp. De overtocht duurt een half uurtje.

Ook Parcheggio Terminal Treporti is een mogelijkheid maar dan duurt de boottocht wat langer. Deze kost ook €7,- per dag.

Parkeertarieven in Venetië

Over het algemeen zijn de parkeertarieven in Venetië hoger dan in andere steden in Italië. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de 25-45 euro per dag. De San Marco garage die het dichtst tegen het centrum aanligt kost voor je auto €45 per 24 uur. Het avondtarief is €18 euro (vanaf 17.00 uur). Blijf je overdag maar een paar uurtjes dan is het tarief €20,- tot 5 uur parkeren.

Het parkeertarief voor motoren in de San Marco garage in Venetië is €15,- per 24 uur.

Entree voor Venetië

Misschien hoorde je al van de plannen om entree te heffen voor een dagbezoek aan Venetië. Dat wilde men in 2022 al introduceren maar de invoering bleek ingewikkelder dan gedacht. In 2024 gaat het plan echt in. Dit zijn de tarieven.

Parkeren in Venetië: Tips en prijzen van parkeergarages

Parkeren in Venetië: Tips en prijzen van parkeergarages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button