De opmars van de Panettone lijkt in de Lage Landen niet te stuiten. De opleiding voor banketbakkers organiseert al speciale cursussen voor bakkers die met een eigen polderpanettone een lekkere graan mee kunnen pikken. In Italië gaan er deze dagen miljoenen over de toonbank en dat worden er steeds meer. De feestcake uit Milaan is inmiddels in het hele land een hit. De Italiaan heeft daarbij steeds meer de voorkeur voor een product van de vakman en zo zijn er nog een paar trends te bespeuren.
In Italië worden vandaag de dag méér ambachtelijke, door banketbakkers gebakken, panettones gemaakt dan in de fabriek en die trend zet zich voort. Nu moeten we ook zeggen dat sommige fabrieksvarianten die wel eens in Nederland op de markt kwamen zo droog als de Sahara waren. Gelukkig waardeert ook de Nederlandse koper steeds vaker de kwaliteit, die meestal wel een stuk duurder uitvalt. Maar op een dubbeltje kijken we in deze periode niet.
Panettones zijn er in allerlei vormen en smaken maar de Italianen houden het, net als bij de pizza, het liefst bij de klassiekers. De feestelijke cakes versierd met allerlei zoetigheden bovenop, vinden ze meestal niets.
Pistache uit Sicilië
Een andere trend is Panettone met pistache. Die uit het Siciliaanse pistachemekka Bronte zijn fameus omdat de nootjes met vulkaangrond als voedingsbodem het allerbeste smaken.
Panettone komt dus uit Milaan maar de cake heeft inmiddels ook Midden en Zuid-Italië veroverd. Daar hebben ze ondertussen weer eigen varianten bedacht die het hele jaar door gegeten worden.
In Italië staat Panettone steeds vroeger in de winkel want de klant kan niet wachten tot de kerst. Voor een exemplaar moet wel dieper in de buidel worden getast dan vorig jaar. Een fabrieksexemplaar kost al snel 30 euro, die van de echte bakker een 5 euro meer en wil je echt iets speciaals dan mag je al meer dan 70 euro neertellen.
Pandoro en Colomba
Naast de Panettone heb je trouwens ook nog de Pandoro. Eigenlijk is dat hetzelfde alleen komt de Pandoro uit Verona en stoppen ze er daar geen sukade en rozijnen in. Verder krijgt de Pandoro een laagje poedersuiker over zich heen en zijn er wat minder smaakvarianten dan van de Panettone.
Met Pasen eten we eigenlijk ook Panettone alleen heet hij dan Colomba en heeft hij de vorm van duif.
Panettone paradijs in Milaan
Misschien staat er een weekendje shoppen in Milaan op je programma deze weken. Loop dan eens binnen bij La Boutique del Dolce di Zoia. Dat is wel een stuk uit het centrum maar met de metro zou het in drie kwartier te doen moeten zijn (uitstappen Cologno Centro). Voor een panettone-bedevaart moet je iets over hebben nietwaar?!
Het is de zaak van Achille Zoia en dat is een grootheid in de wereld van de patisserie. Hij kreeg vorig jaar de Master of Panettone Award, een soort oeuvreprijs. Al dertig jaar is hij druk als docent en inspirator om de Panettone tot kunst te verheffen. Bekijk eens de site.