algemeenGeloof en kerk in ItaliëLezersverhalenNederlanders in Italië

Palmpasen. Joëlle Renders in Dolcedo deel 4

Het voorjaar is in volle gang; zo’n beetje alle planten en bomen staan in bloei of krijgen nieuwe blaadjes. De o zo grote bladeren van de vijgenboom beginnen nu heel voorzichtig als mini-handjes uit de knoppen te kruipen, een bloesemregen waait langs je gezicht bij het  kleinste vleugje wind en tijdens een flinke wandeling kom je de meest lekkere hapjes tegen.

De tijd van de asperges is eigenlijk alweer voorbij; de wilde, kleine, groene asperges, die op het land tussen de olijfbomen groeien, en dus niet die grote bleke, vette, Hollandse… Maar er is genoeg voor in de plaats gekomen: De blaadjes van de pimpernel, die een  heerlijke notige smaak hebben, zijn volop te vinden. De preitjes – uiteraard ook de wilde variant – die Willem feilloos kan onderscheiden van erba ofwel gras, zijn overheerlijk in een omelet. Ook stopt hij af en toe een soort klavertje (oxalis) in z’n mond om het zurige sapje uit het steeltje op te zuigen; goed tegen de dorst!

Laatst plukte hij de blauwe bloempjes van la borragine. Prompt zei iemand; ‘nee, nee, niet zomaar een bloem opeten!’ Maar Willem weet wel beter: want hier wordt borraxe, zoals het komkommerkruid in het dialect wordt genoemd, wel degelijk gegeten. Zo rauw, door de sla, of in de torta verde (heerlijke hartige taart). Ik blijf me verbazen, hoe zo’n manneke van nog geen drie jaar al zoveel kennis heeft.

perenboombloesem
Bloesem in de perenboom

Een heel leuk w.c.-tje

Ook wij blijven kennis vergaren want met een oud huis als het onze blijf je voor verrassingen staan. Ons huis had totdat wij er kwamen wonen, enkel een buiten-w.c. Dat closet wilden we graag in ere herstellen, maar daarbij kun je voor onverwachte feiten worden gesteld. Zo troffen we een pozzo nero aan. Eigenlijk een hele oude beerput, waar decennia geleden gebruik van werd gemaakt. We wonen hier al jaren maar wisten helemaal niet van het bestaan van deze behoorlijke ruimte onder ons huis! We hebben hem nu in ieder geval keurig schoon, en direct in gebruik genomen als reservoir voor regenwater want daarvoor is die put ideaal! We hebben een behoorlijke voorjaarsschoonmaak achter de rug, maar we hebben er een heel leuk w.c.-tje bij! Zo doen we steeds een beetje meer aan ons  droomhuis

minnepalmtak
Minne met een palmtak

Zomertijd, eerder opstaan

Met de komst van de zomertijd is het ritme veranderd: gek genoeg staan we eerder op! Het weer is steeds uitnodigender om buiten bezig te zijn. Dus vanmorgen stond ik om half zeven de olijftakken op te stoken, van de bomen die Michel van de week gesnoeid heeft. Heerlijk is dat, in alle vroegte, nog voor de kinderen wakker zijn, naar buiten te gaan, terwijl de haan begint te kraaien en de zon opkomt.

Het is fantastisch zo ‘s morgens vroeg, maar ook pure noodzaak want het is zo droog geweest deze winter, dat je na negenen eigenlijk niet meer kunt stoken; dan komt de wind opzetten, en een bosbrand is wel het laatste wat we willen!
Het lijkt misschien wat overdreven, maar het gebeurt hier maar wat vaak dat de brandblusvliegtuigen af en aan vliegen vol met zeewater om de vuren te doven. ‘s Nacht zie je dan hele kammen in lichte laaie; erg mooi om te zien, maar heel ellendig.

Palmpasen

Iets anders dat ook mooi is om te zien en gelukkig zonder vervelende gevolgen, zijn de palmtakken die hier gevlochten worden voor palmpasen. Het is de gewoonte om in de week voor palmzondag, gezamenlijk palmen te vechten. Een heel arbeidsintensief werkje; maar dan heb je ook wat! Minne doet met leeftijdgenootjes uit de eerste klas al heel serieus mee. De meest fantasierijke creaties worden gemaakt. Voor de Don, de pastoor, is er zelfs een gehele palmtak met allemaal versiersels.

Palmpasen in Dolcedo, Ligurië
Palmpasen in Dolcedo, Ligurië

Net voor de mis worden de palmtakken gezegend. Dit gebeurt bij het bejaardenhuis in Dolcedo, zodat iedereen er bij kan zijn. Het hele dorp is aanwezig; ook diegene die niet naar de kerk gaan, komen een palmtakje ophalen. De ouderen die zelf niet kunnen komen, krijgen er in de Goede Week wel eentje langs gebracht.

Het is nu nog allemaal heel rustig en rustiek, maar als het voetbal begint veranderd dat… dan zit het terras bij de pizzeria compleet vol. De tafels vooraan bij de televisie zijn al dagen van te voren gereserveerd, en iedereen kijkt vol spanning naar de wedstrijd. Vaak
is het publiek uit verschillende landen, wat een erg leuke spanning oplevert. Ook wij gaan vast en zeker een keertje pizza eten, en dat er dan net toevallig voetbal is…

Lees ook deel 1 van Joëlle in Dolcedo
Lees ook deel 2 van Joëlle in Dolcedo
Lees ook deel 3 van Joëlle in Dolcedo
Lees ook deel 5 van Joëlle in Dolcedo

De olijfolie van Joëlle www.olijfolie.it

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button