Kunst & CultuurKunst, film, muziekLazioNieuwsRomeStedenVakantie

Palazzo Venezia kruipt uit de schulp

Rome heeft nog zoveel onontdekte schatten, je raakt nooit uitgekeken. Alleen zijn die schatten niet altijd even bekend en sommigen kunnen wel een opknapbeurt of make-over gebruiken. Het Palazzo Venezia is een van dit voorbeelden die veel hoger op de bucketlist van de Romeganger moet komen.  

Het Palazzo Venezia werd gebouwd voor kardinaal Pietro Barbo, die later Paus werd. In 1469 was het klaar. Het gebouw is een van de eerste grote renaissancistische gebouwen in Rome. Aan het gebouw kleefde lang een zweem van fascisme omdat Benito Mussolini er zijn kantoor had gevestigd en op het balkon aan het Piazza Venezia zijn toespraken hield. Restanten van die periode zijn onder andere nog op vloer te zien, waar de ideologie in woord en beeld tot uiting komt.

Lange tijd lagen er kleden over deze herinneringen aan de inktzwarte periode maar nu is er geen angst meer ze te tonen. Het wordt gezien als een manier om bewust te blijven van de geschiedenis. Onder die associatie met fascisme is het gebouw lang gebukt gegaan maar de verwelkte bloem begint langzaam weer te bloeien. “Palazzo Venezia is bevrijd van de geesten van het regime”, aldus de Italiaanse minister van cultuur die deze week een bezoek bracht. De tuinbanken van het Spaanse merk Benito waarop de naam duidelijk staat vermeld veranderen daar niets aan. Deze curieuze ontdekking van een paar journalisten werd door de museumdirecteur afgedaan als stom toeval.

Een saillant detail in de tuinen van het paleis. Bakjes van het merk Benito….

Tuinen zijn nu geopend

Tegenwoordig is het Museo di Palazzo Venezia gehuisvest in het paleis. Dit museum bezit onder andere kunstwerken uit de middeleeuwen en renaissance. In de Sala Regia (Koningszaal) zijn Italiaanse, Vlaamse en Duitse wandtapijten te bezichtigen en een grote wapencollectie uit de 10e tot de 16de eeuw.  Nu zijn ook de tuinen van het paleis geopend voor het publiek. Het is een groene oase van rust middenin de hectiek van het Romeinse centrum. Deze week begon een serie van optredens in de tuin. Er is ook geld beschikbaar gekomen om café en eventueel restaurant te bouwen in het museum.

Meer bezoekers

Het museum trekt nu maar 50.000 bezoekers per jaar, het vlakbij gelegen Colosseum 6 miljoen! Daarom wordt het gebouw in de toekomst volledig toegankelijk voor het publiek. Er zijn nu al een paar woonvertrekken uit de 15e eeuw te zien en men werkt ook aan het toonbaar maken van de kelders.

De tuinen zijn overdag en ‘s avond open van 20 juni tot en met 16 september. Onder de titel Il Giardino Ritrovato (de herontdekte tuin) worden er de hele zomer intieme concerten, debatten en optredens georganiseerd.

Het Palazzo Venezia is makkelijk te vinden. Het ligt aan het Piazza Venezia, tegenover het Monument van Victor Emanuel II.

Lees meer over andere onbekende attracties in Rome.

Een het Piazza Venezia vind je ook het Palazzo Bonaparte waar in 2023 een grote Van Gogh tentoonstelling is.

locatie-palazzo-venezia
Palazzo Venezia kruipt uit de schulp

Palazzo Venezia kruipt uit de schulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button