LazioNieuwsRegio'sRomeStedenVakantie

Paardenkoetsen in Rome niet meer in centrum

De bekende botticelle, toeristenkoetsjes met een paard, mogen nu echt niet meer op straat in het centrum van Rome. Ze mogen alleen nog in de drie grote parken lopen. De maatregel werd al eerder aangekondigd maar vorige week keurde de gemeenteraad ze definitief goed.

De nieuwe regels komen voort uit jarenlange protesten van dierenactivisten die bezwaar maakten tegen het leed dat de paarden zouden leiden op de drukke en slechte openbare wegen. De koetsiers mogen het als taxichauffeur proberen is nu het idee! Als ze dat allemaal doen is het helemaal afgelopen met de botticelle of carrozzelle. Er worden namelijk geen nieuwe vergunningen afgegeven door de gemeente.

Paardenkoetsen rome verboden.
Perfect Rome Arch Colosseum (Places and Monuments) rome,arch,colosseum,italian,landmark,travel,roman

In Rome zijn nog 44 koetsiers actief. Dat zijn er de helft minder dan tien jaar geleden. Alleen in de parken Villa Borghese, Villa Doria Pamphilj en het Parco degli Acquedotti zijn ze binnenkort nog te vinden. Daar zijn de omstandigheden voor de paarden volgens het stadsbestuur beter. Er is veel schaduw, groen en geen verkeer. Bijkomend voordeel kan zijn dat de toeristen deze parken ook meer ontdekken, aldus burgemeester Virginia Raggi. Zij was vanaf haar aantreden groot voorstander om de paarden te beschermen. Ze moeten nu vaste routes door het park volgen en iedere 45 minuten een verplichte pauze krijgen. In juli en augustus mogen ze i.v.m. de hitte tussen 12.00 en 17.30 uur helemaal niets doen. Als het boven de 30 graden is moeten ze binnenblijven.

Lange discussie

De discussie over de paardenkoetsen duurt dus al lang. Maar ze zijn dan ook nog steeds populair bij toeristen. Goedkoop is een ritje niet, 100 euro is de norm. Maar het verkeer, de slechte bestrating, hitte en veel te zware koetsen, deden het dierenwelzijn geen goed. De afgelopen jaren overleden meerdere paarden door ongelukken maar ook door de vermoeidheid en hitte. Tot nu toe wisten de koetsiers de regels steeds met succes bij de rechter aan te vechten. Ze zeggen dat ze de paarden behandelen alsof het hun kinderen zijn. Ze vormen samen een hechte groep. De vergunningen worden vaak van vader op zoon overgedragen.

Algeheel verbod

Dierenliefhebbers zijn nog niet helemaal tevreden. Volgens hun moeten de paarden nog steeds een stuk over straat om van de stallen naar de parken te komen. Ze willen een algeheel verbod. Nu er geen nieuwe vergunningen meer worden verleend en er door de Corona bijna geen toeristen meer zijn, lijkt dat ook zonder nieuwe wetgeving al te gebeuren. Veel koetsiers lieten weten het onderhoud en de voeding van hun dieren niet meer kunnen betalen. Ook zouden omzet in de parken veel lager liggen.  

Gelukkig zijn er nog genoeg bekende en onbekende attracties over in Rome. Zoek je romantiek maar sla je de koets liever over dan hier nog een paar tips.

Paardenkoetsen rome verboden.

Paardenkoetsen rome verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button