Of we willen of niet, we zitten inmiddels weer middenin de donkere en koude dagen van herfst en winter. De eerstvolgende reis naar Italië wacht, als een soort beloning, pas weer over enkele maanden. Maar wist je dat de laars van Europa ook in de winter het gemoed goed kan doen?
Nee, daarmee doelen we niet op het sneeuwplezier en de après-ski in het noorden, maar op het zachte zuiden. Italië is namelijk steeds meer in trek om te overwinteren. Regio’s als Apulië, Calabrië en Sicilië doen absoluut niet onder voor landen als Spanje, Portugal, Turkije en Griekenland. Sterker nog: de wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om in alle rust te genieten van toeristische attracties zónder toeristen. Dat komt niet uit de pen van je romantische Giornalist of de mond van een enthousiaste vakantiehostess, het zijn de statistieken.
Zonuren Sicilië in de winter
Zo heeft Sicilië bijvoorbeeld hogere temperaturen en de meeste zonuren van heel Europa. Een uurtje of vier op een gemiddelde winterdag en in dat zonnetje kan het zeer aangenaam en zelfs lenteachtig aanvoelen. Dat heeft uiteraard met de zonnestand te maken, die op de Mediterrane hoogte wat gunstiger uitpakt dan in de Lage Landen. Het spreekt overigens vanzelf dat de statistiek geen garanties biedt, want ook op Sicilië kan het ’s winters koud en regenachtig zijn.
Eén met de Italianen
Wie in januari of februari de zomertoerist wil uithangen in Italië, komt bedrogen uit. Er zijn minder evenementen, het openbaar vervoer kent andere tijden en ook naar een gids zult u even moeten zoeken. Het is een logisch gevolg van vraag en aanbod. Dat neemt niet weg dat veel winkels, sommige restaurants en musea in de winter gewoon open zijn. Bijkomend voordeel is bovendien dat een regio als bijvoorbeeld Calabrië juist in de winter nog meer van de Calabrezen is. Je bent er over het algemeen meer in contact met de Italianen dan in de zomer. Misschien niet op straat, maar zeker wel in de openbare gebouwen en in de restaurants. Menig Italiaan namelijk zoekt in de warme maanden zijn heil elders, wanneer grote groepen toeristen de pleinen en terrassen innemen.
December cultureel interessant
Meer dan in de lente en zomer is het nu dan ook interessant om de dorpelingen ’s avonds te volgen naar hun favoriete bar of restaurant. Het is daar waar iedereen elkaar kent en waar je als ‘overwinteraar’ meer welkom bent dan de gemiddelde zomergast. Een dappere poging in uw beste Italiaans wordt bovendien extra gewaardeerd. Soms zelfs beloond, want de Italianen staan zeer open voor een vreemdeling uit Holland, die buiten het drukke seizoen voor hun regio heeft gekozen. Ze hebben meer tijd voor je dan in de zomer, zo hebben wij persoonlijk ervaren. Extra interessant, ook in cultureel opzicht, is de maand december. Italianen maken zich op voor het kerstfeest en dat gaat met name in de dorpen gepaard met veel sfeer en gezelligheid. Een goede reden dus om juist in deze maand op zondag de kerk te bezoeken en je een oprechte (lees: gelovige) belangstellende te tonen.
Liefde voor het zuiden
Ger Eikendal voelt zich meer dan thuis in Zuid-Italië. Het is, zo’n 40 jaar na zijn eerste bezoek aan Scario (Campanië), een tweede biotoop geworden voor de rasechte Groninger. De jaarlijkse zomervakantie in dit gebied, samen met echtgenoot Carmen, heeft die natuurlijke band alleen maar versterkt en ieder jaar werd ook de droom om zelf een huis te kopen in dit gebied concreter. 16 jaar geleden was het moment daar en dat moment markeerde in meerdere opzichten een tweede leven. Als ware ambassadeurs namelijk zetten Ger en Carmen zich sindsdien in om Nederlanders te overtuigen van hun mooiste stukje Italië. Eikendal weet dus als geen ander waarom het zo prettig overwinteren is in de ‘warme’ voet van de laars:
“Ik weet nog heel goed dat we onze eerste woning verhuurden in San Giovanni a Piro. Dat bleek een groot succes, groter dan we hadden verwacht zelfs. Toen we vrienden in Italië daarover vertelden, ging het balletje snel rollen en kregen we ook verzoeken voor andere huizen in dit gebied. Zo is uiteindelijk ons agentschap ontstaan voor de verhuur: Il Cilento. Tegelijkertijd kregen we vanuit Nederland steeds meer vragen over het kopen van een huis in Zuid-Italië. Wat wij hadden, dat wilden zij ook, begrijp je? Het waren vaak mensen die al een keer een vakantiewoning hadden gehuurd en verliefd waren geworden op deze streek. Je raad het al: die hobby is inmiddels ook uit de hand gelopen en dat levert ons veel werk op. Superleuk werk, trouwens!”
Mezzogiorno
Het echtpaar Eikendal heeft de faciliteiten sinds enkele jaren uitgebreid naar regio’s als Basilicata, de Amalfikust, Sicilië en de rest van Zuid-Italië. Niet alleen in vakantiewoningen overigens, Il Cilento bemiddelt ook bij kleinschalige hotels en B&B. Dat de belangstelling groot is in het voorjaar en najaar spreekt vanzelf, maar de desinteresse in de winter is ook voor Ger Eikendal onbegrijpelijk.
“Dat probleem hebben ze ooit in de andere seizoenen ook gehad, hoor. Carlo Levi schreef er ooit een boek over: ‘Christus kwam niet verder dan Eboli,’ waarin hij aangeeft dat Zuid-Italië een vergeten deel van Italië is. En dat is het! Voor Europese toeristen was het vaak te ver rijden naar het zuiden. Ze sloegen het over, want wat had je daar nou te zoeken?! Gelukkig zien we daar in de laatste decennia een kentering in komen. Er is meer nieuwsgierigheid naar het authentieke Zuid-Italië, waarbij Nederlanders trouwens vooral belangstelling hebben voor de Amalfikust bij Napels en Sicilië.
De wintertoerist is helaas nog niet zover. Dat typische overwinteren kennen we natuurlijk vooral van Zuid-Spanje, maar dat is niet helemaal eerlijk. Mezzogiorno, zoals de Italianen de zuidelijke helft noemen, heeft alles in zich om een overwinterstreek bij uitstek te worden: het is er warmer en droger dan in Nederland en het is ook nog eens beter betaalbaar dan een Torremolinos of Benidorm.”
Waarom naar Spanje?
Wanneer Il Giornale een rondje belt met andere verhuurbedrijven en reisorganisaties, blijkt een winterappartement aan de Costa, op de Canarische Eilanden of in Portugal geen enkel probleem. Italië staat helaas bij veel aanbieders (nog) niet op de kaart.
“Het is een kwestie van vraag en aanbod,” zeggen ze bijvoorbeeld bij Sudtours. “Met name in die Spaanse badplaatsen is het ook in de winter gezellig toeven. Er zijn genoeg, veelal oudere toeristen om de restaurants open te houden.” “Dat is inderdaad een verschil,” erkent ook Eikendal. “Je zult in heel Italië geen Friet van Piet vinden en ook een Nederlands sprekende tandarts wordt lastig, dus daarvoor moet je dan maar naar Spanje. Wat wij als een voordeel beschouwen zijn bijvoorbeeld die kleine familierestaurantjes met huisgemaakte gerechten. Dat is die pure meerwaarde van Zuid- Italië wat mij betreft; een stukje gastvrijheid en contact met de plaatselijke bevolking.”
Nog niet veel vraag
Ook Vacanceselect is er eerlijk over, bij monde van Debby Bos-Smits: “Er is niet veel vraag naar, maar er komt wel beweging in. De regio Puglia krijgt bijvoorbeeld steeds meer bekendheid, omdat het nog relatief authentiek is. De twee campings die wij daar hebben, hadden een goed seizoen, maar die zijn in de winter natuurlijk dicht. Het ‘probleem’ met Zuid-Italië is dat het voor onze doelgroep (gezinnen) gewoonweg te ver rijden is. Vliegen is een optie, maar die vluchten zijn nog erg prijzig. Dat zijn de hoofdredenen vanuit onze klanten om het zuiden niet als vakantiebestemming te kiezen.
Spanje is in deze opzichten natuurlijk al veel verder. Het is prijstechnisch interessanter en het aanbod aan accommodaties is veel groter. Maar dat Zuid-Italië nog geen massabestemming is, kan trouwens ook een groot voordeel zijn. Toch verwacht ik zelf dat er met een jaar of vijf steeds meer accommodaties komen die ook in de winter open blijven en daarmee zullen de vluchten ook snel wat goedkoper worden.”
De temperatuur in de winter op Sicilië
Haalt Sicilië in de zomer met gemak de dertig en tegenwoordig veertig plus, in de winter komt het kwik nauwelijks onder de tien graden. Sterker nog, met een zonnetje ervaar je een gevoelstemperatuur van twintig graden. De winterklimmers moeten uiteraard met andere waarden rekening houden. In de bergen daalt de temperatuur met gemiddeld 0,6 graden per honderd meter stijging. Op vijfhonderd meter hoogte is het dus al drie graden kouder dan aan zee!
Eikendal: “Mijn vrouw en ik hadden met vrienden een weekje Cilento gepland. Op 1 januari reden wij letterlijk achter de strooiwagens en sneeuwschuivers naar Schiphol en bij aankomst in Italië kon de winterjas de koffer in. Het was nota bene 23 graden! Wij hebben die week in korte broek en T-shirt doorgebracht en de winter was even heel ver weg, hoor. Twee andere vrienden van ons gaan iedere krokusvakantie met de kinderen naar Cilento om te skiën. Ook dát kan in het zuiden. ’s Morgens drinken ze nog een cappuccino op het terras aan de boulevard en een uur later staan ze op de ski’s. Geweldig toch?!”
Overwinteren in Zuid-Italië kan dat
Overwinteren in Zuid-Italië kan dat
Hello, we are from The Netherlands, and we are intrested in renting a trailer/ mobile / cheap home. Or something that is already empty for a long time, and you can’t find people for? For a few years. May we ask you if you know any real estate agent who rents one of these homes in the erea of horsefarms or the beach for example? It would be so helpful. We love adventure, and this will be one. We can rent around the world. “Maybe working and renting for/from a farmer?” A combination? Or just renting a home somewere. We are open for a lot. If you would have any ideas, 🙂 please share! Thank you so much and best regards, fam. Janssen