algemeenNieuwsSmakenToscaneWijn

Overnachten op een wijnlandgoed in Toscane

Veel agriturismo’s in Italië verbouwen ook wijn maar de echte wijnliefhebber slaapt het lekkerst naast (of in, zie foto) vaten met de beste Italiaanse wijn. Op het wijnlandgoed ‘Caiarossa’, in de groene Toscaanse heuvels even buiten het plaatsje Riparbella, wordt een Italiaanse topwijn gemaakt. Het landgoed is sinds 2004 eigendom van de Nederlander Eric Albada Jelgersma.

Elke woensdag en vrijdag is het productieproces en de kelders van Caiarossa te bezoeken met een uitgebreide Nederlandstalige rondleiding, gevolgd door een wijnproeverij. Wijn kopen kan natuurlijk ook en de eerste fles is gratis! Dat is geen onaardige geste want na even zoeken vonden we bij een Nederlandse webshop een fles uit 2005 die voor  € 42,75 wordt aangeboden. “Prachtige complexe blend met een licht kruidige afdronk”, luidt het commentaar van de winkel.

Als wijnliefhebber is een vakantie in de buurt van dit topdomein een fantastische ervaring. Agriresidence Vista Mare maar ook de voormalige vrijstaande wijnboerderij met privé zwembad Casa al Pino zijn on-line via Tritt makkelijk te boeken.

Slapen op een wijndomeinIntouchables

Eric Albada Jelgersma verdiende een kapitaal met supermarkten (Laurus) en investeerde zijn geld vervolgens in wijnhuizen in Frankrijk en eentje in Italië. In 2005 kwam hij ten val op zijn zeiljacht en brak zijn nek. Sindsdien is hij vrijwel geheel verlamd en wordt hij 24 uur per dag verzorgd door vier hoog kwalificeerde verpleegkundigen. Desalniettemin is Eric Albada Jelgersma zijn ondernemingen zelf blijven leiden. Zijn situatie doet denken aan de bekende Franse film Intouchables.

Internationale investeringen in Toscaanse wijn

Eind 2012 werd bekend dat een van de grootste landgoederen in de Toscaanse Chianti Classico wijnstreek, het Landgoed Dievole, is gekocht door de Argentijnse miljardair Alejandro Pedro Bulgheroni. Bulgheroni heeft ook verschillende wijngaarden in Argentinië, Uruguay, en Californië. Het landgoed Dievole ligt 15 kilometer ten noorden van Siena en ook hier kan je overnachten. Het beschikt over een luxe resort in een 15e eeuwse villa. Elke dinsdag om 17.00 uur is er een rondleiding over het landgoed, in de wijngaard en natuurlijk door de wijnkelders. Op andere dagen kun je ook een rondleiding krijgen, maar dat moet je dan bespreken of reserveren.

Dievole

Al eerder kocht Bulgheroni het Italiaanse landgoed Poggio Landi in Montalcino naar verluidt voor 15 miljoen euro. Poggio Landi is een onderdeel van het historische familie landgoed Fattoria dei Barbi van de familie Cinelli Colombini. Ook hier kan je overnachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button