Het Italië Evenement 2012!


Op 11, 12 en 13 mei 2012 vond voor de 9e keer het grootste Italië spektakel in de Benelux plaats!
 Lees alles over het Evenement op deze pagina’s Volgend jaar is de jubileumeditie op 31 mei, 1 en 2 juni 2013.

Het Italie Evenement 2011

Lees meer over het Italieevenement 2011 via https://www.ilgiornale.nl/?p=227
Veel foto’s in het verslag van de eerste dag en tweede dag

Interview Italie Evenement 2011

Eind mei 2011 was de achtste editie van het grootste Italiaanse evenement in de Benelux. Dat wat ooit begon als een feestje van Italiaanse smaakmakers voor Nederlandse fijnproevers (toen nog onder de naam De Smaak van Italië), is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie en een breed palet van het mooiste, beste, nieuwste en lekkerste uit dit veelzijdige land. Anno 2011 staat het evenement dan ook garant voor smaak én stijl, rechtstreeks uit Italië. Tientallen Italianen presenteren er hun producten en dat is nou precies wat Aris Spada, directeurvan Maestro Events in 2003 voor ogen had. Il Giornale interviewde hem voorafgaand aan het Evenement.

“Nederlanders zijn gek op Italië en de Italiaanse keuken. Maar Nederland was ook het land waar een pan ‘elleboogjes’ of spaghetti op tafel werdgezet als complete maaltijd en het land waar Italiaanse vakanties vooral rond het Gardameer en in Toscane worden geboekt. Daar is niets mis mee,maar het werd tijd om meer van Italië te laten zien. En te laten proeven! Spaghetti is heerlijk,maar probeer eens een ander recept, zoals bereid in de keuken van de Trattoria’s waar oma nog steeds de scepter zwaait. Of carpaccio van Harry’s Bar; het échte recept, begrijp je?En Toscane is prachtig, maar ga ook eens naar Le Marche, Basilicata of Molise. Dat is wat we met het Italië Evenement willen en dat lukt ieder jaarweer beter, mede dankzij de inzet van deelnemers en sponsoren.”

De  missie die acht jaar geleden werd ingezet, heeft geresulteerd in tientallen stands over

Vaandelzwaaiers op het Italië Evenement

Italiaans koken en Italiaanse reizen, maar er is veel meer. Italië is ook kunst, geschiedenis, handwerk, auto’s, wijnen,sieraden, mode, cruisevakanties, boeken, muziek,architectuur, etcetera. Italië is heel veel en daarom zijn er ieder jaar weer nieuwe verrassingen te ontdekken tijdens het evenement. Voor de bezoeker,maar ook voor de halve Italiaan Spada. “Een halve Italiaan? Ik ben een hele Italiaan, maar ook een hele Nederlander. Dat klinkt schizofreen, maar het is zoals het is. Ik kom uit de regio Friuli, maar ik woon inmiddels al zo’n dertig jaar in Nederland. Ik geniet dus van het voorrecht om het beste van deze tweewerelden te hebben geproefd en dat is erg handig bij de organisatie van dit grote spektakel. Ja, het evenement is voor mij ieder jaar een hoogtepunt. Voor het hele team, beter gezegd. Natuurlijk is erbij de organisatie en opbouw ook stress en maken we ons ieder jaar zorgen om het weer, maar dat hoort erbij. De vreugde blijft, zelfs na acht jaar. Dat komt ook door die verrassingen, zoals je net zei. Het is ieder jaar hetzelfde Italië, maar ieder jaar met andere invalshoeken en deelnemers. Dit jaar hebben we bewust gekozen voor de toevoeging Smaak & Stijl. Het evenement is altijd meer geweest dan alleen gastronomie, maar met de toevoeging Smaak werden veel bezoekers op het verkeerde spoor gezet. Smaak& Stijl dekt veel meer de lading en dat is wat Italië zo divers maakt. Mode en design, vakanties boeken,tweede huis kopen, auto’s en ontwerpers, maar uiteraard ook de verschillende regionale keuken sen producten die je normaal maar moeilijk vindtin Nederland. Het evenement is dus veel meer dan alleen maar lekker en dit jaar ook nog eens extrafeestelijk. Italië viert 150 jaar eenheid en dat vieren we tijdens het evenement natuurlijk mee, samen met de bezoekers.

Sprookjeslocatie

Kasteel de Haar in Haarzuilens (Utrecht) is362 dagen per jaar neerlands trots als het gaat om architectuur en cultuurhistorie. Het grote sprookjeskasteel en haar betoverende tuinen staan niet voor niets hoog op de lijst van toeristische attracties en De Haar is bovendien het decor van de nieuwe tv-serie over Beatrix. Oranje boven dus in Haarzuilens, maar niet op 27, 28 en 29 mei! Dan doet de Hollandse trots een stapje opzij: dan is De Haar in Italiaanse handen! Spada: “Het is het mooiste kasteel van Nederland,dus we zijn al jaren zeer vereerd dat wij er te gast mogen zijn. Kijk, de makkelijkste weg voor de organisatie van een evenement is het huren vaneen paar hallen in de Jaarbeurs of de RAI. Daar is stroom, daar zijn toiletten en daar is het altijd droog. Maar daar krijg je niet dat (gebaart met handen) ‘la dolce vita’. Beleving is heel belangrijk wanneer je het over Italië hebt en daarom wilden we een locatie die daarbij aansloot. Met Kasteel de Haar hebben we het mooiste decor. Zelfs toen het kasteel in de afgelopen jaren werd gerestaureerd,was het de mooiste plek. Neemt niet weg dat we ieder jaar heel goed nadenken over het inrichten van het evenement. Bezoekers moeten eind meiniet alleen genieten van Italië, maar ook van de prachtige kasteeltuinen. De Romeinse tuin bijvoorbeeld, die net is gerestaureerd. En zo hoort het: precies op tijd voor het Italië Evenement, met dank aan de tuinman.”

Aris Spada, organisator Italië Evenement

 

Een reactie

  1. Is er op jullie Italië Evenement nog plaats voor een spanende Italiaanse auto ?
    Een Fiat Stilo Abarth in de kleur rood. Met niet zo veel kilometers, zodat hij er nog
    representatief uit ziet.
    Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Peter van Gasselt, Leersum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button