Nieuws

Over 15 jaar pijlsnel naar Italië door nieuwe Gotthard

Met de auto op reis naar Italië is het al jarenlang de traditionele bottleneck, de Gotthard-tunnel. Na de soms urenlange file is het nog een keer 17 donkere kilometers aftellen totdat het bevrijdende licht weer verschijnt.

Nu.nl bracht deze week het goede nieuws dat Zwitserland een einde wil maken aan de verkeersproblemen. Er komt een tweede ondergrondse weg naar Italië. Die is op zijn vroegst in 2027 klaar. De bouw kost ongeveer 2,3 miljard euro.

Met de nieuwe tunnelbuis kunnen meer auto’s en vrachtwagens tussen Zwitserland en Italië rijden en bovendien is het volgens de Zwitsers veiliger. Het verkeer hoeft straks namelijk niet meer in tegengestelde richting door dezelfde tunnelbuis te rijden.

De 16 kilometer lange Gotthard-tunnel is de belangrijkste verbinding door de Alpen. Elk jaar gaan er meer dan 5 miljoen auto’s en bijna 1 miljoen vrachtwagens door de tunnelbuis.

De Gotthard-wegtunnel (er is namelijk ook een treintunnel) werd tussen 1970 en 1980 gebouwd en verbindt het dorp Göschenen het dorp Airolo . Ze werd gebouwd door de Italiaanse ingenieur Giovanni Lombardi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button