Nieuws

Oudste man ter wereld is een Siciliaan

In Italië kan je goed oud worden, dat wisten we natuurlijk al. Vorig jaar was Dina Manfredini korte tijd de oudste vrouw ter wereld, nu is Siciliaan Arturo Licata de oudste man ter wereld!

Arturo werd geboren op 2 mei 1902 in de Siciliaanse stad Enna en daar woont hij nog steeds. Toen hij negen jaar (!) oud was ging hij werken in de mijnen en later zou hij dienen in het Italiaanse leger in Afrika. Arturo werkte 20 jaar bij de Floristella, Grottacalda en Pasquasia zwavel- en zoutmijnen. Daarna heeft hij lang als verpleegkundige gewerkt.

Hij en zijn vrouw Rosa kregen zeven kinderen, acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Rosa overleed al in 1980. De zes kinderen die nog leven zorgen nu voor hun vader die niet meer heel actief is en ook het gezichtsvermogen en gehoor is niet meer zo best. Hierdoor moest hij erg tegen zijn zin het gitaarspelen opgeven, maar het zingen van oude liedjes in Siciliaans dialect lukt nog wel, aldus zijn dochter onlangs in de Italiaanse krant La Repubblica.

Het recept voor een lang leven

Gezond oud worden willen we natuurlijk allemaal. Het geheim van Arturo is dat hij vroeger veel bewoog, hij liep bijna 20 kilometer per dag naar zijn werk omdat er geen auto’s waren in die tijd. Verder moest hij nooit wat hebben van bewerkt voedsel. Verse groenten, rauwe ui en weinig rood vlees. Pasta met ricotta is zijn lievelingseten met daarbij een glaasje wijn. Een espresso s’ochtends en na de lunch slaat hij nooit over. Arturo Licata had verder geluk in Enna te wonen want daar is de lucht en bodem nog gespeend van vervuiling.

De stad Enna in het midden van Sicilië
De stad Enna in het midden van Sicilië

Het Guinness Book of Records heeft Arturo officieel erkend als ‘s werelds oudste, nadat een van oorsprong Spaanse man van 112 in New York onlangs overleed.

Italianen worden gemiddeld erg oud aldus cijfers van ISTAT, het Italiaanse CBS.  In de afgelopen tien jaar is de gemiddelde levensduur in Italië gestegen met 2,4 jaar voor mannen en 1,7 jaar voor vrouwen. Mannen worden nu gemiddeld 79,4 jaar, vrouwen 84,5. Daarmee worden Italianen ouder dan Nederlanders ( 79,2  en 82,9 jaar) en behoren ze tot de langst levenden ter wereld

De oudste man aller tijden overleed deze zomer in Japan.  Jiroemon Kimura werd 116 jaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button