Italiaans IJsNieuwsSmakenZaken

Oudste ijssalon van Nederland naar museum

Na bijna 90 jaar sluit de oudste ijssalon van Nederland haar deuren. Een treurig moment voor velen, maar een hoogtepunt voor de familie De Lorenzo, die haar ijssalon voor de eeuwigheid bewaard ziet worden in het Openluchtmuseum in Arnhem.

De oudste ijssalon van Nederland, Venezia aan de Voorstraat in Utrecht, is na ruim tachtig jaar gesloten. De eigenaar gaat met pensioen en heeft geen opvolger. In 1928 opende Guido de Lorenzo als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland. Hij leerde Utrecht likken en happen van ‘echte’ ijsjes en zette een trend. Het interieur van de oude winkel, dat vanaf de opening weinig veranderde, wordt waarschijnlijk overgedaan aan het Openluchtmuseum in Arnhem.

Gelukkig zijn er in de stad nog twee kleinkinderen van Guido de Lorenzo die zijn receptenboek hebben bewaard en ijs maken zoals hij jarenlang heeft bereid: Carlina met haar ijssalon Roberto Gelato in de Poortstraat en Romana met haar ijskiosk Venezia op de Jansbrug van de Oudegracht.

Lees ook hoe zoon Italo de Lorenzo de Nederlandse bobsleebond oprichtte (scrol naar onder) !

Update oktober 2011

De inventaris van de ijssalon is inmiddels overgebracht naar Arnhem en staat opgeslagen in depot. Het project is net opgestart en er is een wetenschappelijk medewerker aangetrokken om het ensemble zo goed en veelzijdig mogelijk te documenteren. Het onderzoek naar waar de ijssalon mogelijk een plekje zou kunnen krijgen, loopt nog, zo verklaart een woordvoerder van het museum. Men onderzoekt of het presenteren van de ijssalon ook financieel gezien in de begroting past voor 2012.

Update juli 2012

De collectie is nu beschreven en staat nu op standplaats in het depot. In het najaar van 2012 wordt een haalbaarheidsonderzoek gestart om de mogelijkheden en kosten in kaart te brengen om de ijssalon ergens binnen het museum weer (werkend) te kunnen plaatsen.

De oudste IJssalon van Den Haag, Marinello, moest ook de deuren sluiten maar vanwege een andere reden. De hoge huur in de Spuistraat kan niet meer worden opgebracht. De eigenaren zochten naar een goedkopere locatie en hebben die inmiddels gevonden. De nieuwe zaak op de Lange Poten geopend, ongeveer honderd meter verwijderd van de oude zaak aan de Spuistraat.


Een reactie

  1. Leuk de lezen dat de ijssalon van de Famiglia de Lorenzo nu in het museum te zien zal zijn. In 1964 leerde ik de familie kennen in Amsterdam waar Guido’s zus ook een ijssalon had. Door deze ijssalon spreek ik nu al meer dan 40 jaar Italiaans en geniet nog regelmatig van Italia en haar ijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button