Italiaans IJsNieuwsSmaken

Oudste IJssalon van Den Haag blijft behouden

1 maart opende de meeste Italiaanse ijssalons weer hun deuren en als het goed is kunnen we deze week genieten van echte lente-temperaturen.
Vorig jaar werd bekend dat na bijna 90 jaar de oudste ijssalon van Nederland, Venezia aan de Voorstraat in Utrecht, haar deuren sloot. De ijssalon van de  familie De Lorenzo wordt waarschijnlijk wel voor de eeuwigheid bewaard want de hele inventaris is naar het Openluchtmuseum in Arnhem overgebracht (lees ons bericht).

De oudste IJssalon van Den HaagMarinello, moest ook de deuren sluiten maar vanwege een andere reden. De hoge huur in de Spuistraat kon niet meer worden opgebracht. De eigenaren zochten naar een goedkopere locatie en hebben die inmiddels gevonden.

Op amper honderd meter van de plek in de Spuistraat waar de gelateria afgelopen oktober na 67 jaar vertrok, zullen de ondernemers per 20 maart in de Lange Poten weer ‘gewoon’ Italiaans ijs verkopen.

Nieuwe plek

In de locale krant Den Haag Centraal werd het volgende bericht opgetekend;

“Ik heb al een fles van 2,5 liter Prosecco gekocht”, zegt Cristiano Panciera die sinds 2002 samen met zijn vrouw Melanie ijssalon Marinello runt. Het echtpaar is blij dat een nieuwe locatie is gevonden voor hun ijszaak. De vreugde is extra groot omdat het paar vorig jaar volledig met de handen in het haar zat nadat het te horen had gekregen dat de huurprijs voor hun zaak in de Spuistraat fors omhoog zou gaan. De ondernemers voelden zich genoodzaakt de deuren te sluiten en op zoek te gaan naar een nieuwe stek. Maar hoewel de leegstand in het centrum de economische recessie zichtbaar maakt, bleek het minder eenvoudig dan gedacht om te verhuizen. Hoge huurprijzen bleken niet het grootste probleem. Immers, toen eenmaal een pandje was gevonden dat aan alle wensen voldeed, bleek dat de gemeente geen vergunning wilde verlenen voor de ijssalon. Melanie en Cristiano hadden hun oog laten vallen op een pand in de Lange Poten, maar omdat in het gebied de horeca-quotum was bereikt kon die verhuizing niet doorgaan. De ondernemers hielden echter vol en hebben inmiddels een paar panden verderop eindelijk een goede plek gevonden.

In het pand waar tot voor kort een broodjeszaak van V&D zat – op de hoek van Spui en Poten – zullen de Italianen snel weer ijsjes verkopen. Cristiano: “In zes maanden tijd was er veel gebeurd. Voor onze gezondheid en ons werk is het goed dat we een nieuwe plek hebben. Of dat voor de ‘business’ ook zal zijn, gaan we zien. We hebben een contract voor tien jaar”.

Het pandje waarin Marinello zijn comeback maakt, is een krappe dertig vierkante meter groot en dus beduidend kleiner dan het vorige. Melanie: “Alleen de ijsvitrine uit de Spuistraat komt erin, voor de rest wordt alles nieuw. We zijn heel blij dat we weer ijs kunnen gaan verkopen en we zitten vol goede hoop”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button