FilmKunst, film, muziekNieuws

Oscarnominatie Sorrentino’s Hand of God

De Italiaanse film E’ Stata la Mano Di Dio (The Hand Of God) van Paolo Sorrentino behoort definitief tot de laatste vijf kanshebbers voor een Oscar voor beste buitenlandse film. De grote finale is op 27 maart in Los Angeles

De regisseur was dolblij en noemde de eindronde nu al een grote overwinning. “Het is een prestigieuze erkenning voor de thema’s van de film, waar ik in geloof: ironie, vrijheid, tolerantie, pijn, zorgeloosheid, vastberadenheid, de toekomst, Napels en mijn moeder”.

Als Sorrentino een Oscar wint zou dat de tweede keer zijn. Eerder kreeg hij de hoogste film-eer voor La Grande Bellezza. Dat was in het grootste Italiaanse filmsucces van de afgelopen 10 jaar. Meer dan 250.000 mensen zagen de film in de Nederlandse bioscoop, uniek voor een Italiaanse productie. Daarna pakte Sorrentino ook nog prijzen met de film Youth. Een topregisseur mag je hem dus noemen.

De hand van God!

E Stata La Mano di Dio, het was de hand van God! Dat zei natuurlijk Diego Armando Maradona, toen hij op het Wereldkampioenschap Voetbal in Mexico in 1986 de bal met zijn hand over de keeper heen tikte en scoorde. De film gaat voor een klein deel over deze legendarische voetbalheld die koning van Napels werd.

De echte hoofdrolspeler is Fabietto Schisa, een zeventienjarige jongen in het roerige Napels van de jaren 80. Hij zoekt liefde, vriendschap, geluk en zichzelf. Het noodlot speelt een rol, vreugde en tragedie lopen in elkaar over, en Fabietto’s toekomst begint zich af te tekenen.

Toni Servillo zit er ook weer in. Hem ken je als de hoofdrolspeler van La Grande Bellezza en hij speelt opnieuw een meesterlijke rol als vader van Fabietto.

Een must

Wij waren onder de indruk en vinden het een must voor de echte Italiëfan en Napels in het bijzonder. Het verhaal is misschien niet het allersterkste element, de beelden, de dialogen, de humor en soms bizarre casting zijn dat wel. Veel scènes lijken wel een schilderij. Kleurrijk en contrastrijk is de gedeeltelijk autobiografische film in alle opzichten. Knap is hoe het Napels uit de jaren 80 in kleding en decor is neergezet.

Venetië

De film viel al eerder in de prijzen. Op het filmfestival van Venetië kreeg het de twee prijs. Filippo Scotti kreeg daar wel de prijs voor beste acteur en dat is terecht. De pakkende emoties die hij weet over te brengen na een dramatische wending in de film zijn een bijzondere acteerprestatie. Recent trad hij nog op tijdens het Songfestival van Sanremo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button