Italiaanse merenKunst & CultuurKunst, film, muziekLombardijeNieuwsRegio'sVakantie

Opnieuw kunst langs het Iseomeer

Tot en met 29 september kan je langs de oevers van het Iseomeer weer een prachtige openluchttentoonstelling zien. Dit keer zijn het werken van Stefano Bombardieri, die vlakbij, in Brescia, werd geboren. Je vindt ze langs het meer in de stad Iseo en het kost niets!

Het meer van Iseo heeft de artistieke smaak te pakken sinds het de wereld over ging met de drijvende oranje pieren van kunstenaar Christo in 2016. Sindsdien kan je er ieder jaar gewoon op straat mooie kunstwerken bewonderen. Een paar jaar terug waren dat de fantastische levensgrote groenten en fruit van Giuseppe Carta. In 2022 kwam Giacinto Bosco langs en ooit beloofde de organisatie ons werk van Lorenzo Quinn (van de levensgrote handen in Venetië). Alleen dat ging niet door.

Stefano Bombardieri

Opnieuw kunst langs het Iseomeer
Stefano Bombardieri

De nieuwe tentoonstelling heet GAME<>CARE. Stefano Bombardieri (1968) maakte de werken. Ook dit keer gaat het om grote sculpturen die de buitenlucht niet vrezen. Negen stuks zijn er geplaatst. De kunstenaar wiens vader beeldhouwer was, staat bekend om zijn beelden van dieren. Walvissen, neushoorns, krokodillen en olifanten, hij leeft zich geregeld helemaal uit. In Iseo zien we ze terug in combinatie met bijzondere voorwerpen zoals bijvoorbeeld de Rubik kubus uit de jaren tachtig. Hij omschrijft zijn werk zelf als zowel minimaal als conceptueel. Zijn werk was al in heel Europa te zien. Bombardieri exposeerde ook geregeld op de Biënnale van Venetië.

De Floating Piers van Christo

Lopen over het Isomeer in 2016

Nadat kunstenaar Christo in 2016 in de voetsporen van Christus trad, ging er een hekje van de dam. Het kleine aantal bedden rond het Iseomeer verdubbelde, het aantal bezoekers, een kwart uit Nederland, kabbelde er achteraan. De Italianen zelf wisten het meer ook opeens te vinden. De in 2.000 overleden ‘inpak-Bulgaar’, toverde van 200.000 drijvende plastic kubussen, grote gele looppaden op het meer, waarmee iedereen een wandeling over het water kon maken naar de eilanden in het midden. Het unieke project ging de hele wereld over en de inwoners zijn er nog steeds trots op, ondanks de chaos en drukte die 16 dagen in juni 2016. De ruim 1 miljoen bezoekers waren een bijzonder cadeau want Christo betaalde alles zelf.

Opnieuw kunst langs het Iseomeer
Hier begon de wandeltocht over de pontons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button