algemeenKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Grote opknapbeurt voor Italiaans cultureel erfgoed

Met het onderhoud van veel monumenten in Italië was het de laatste jaren soms niet best gesteld. De spontaan instortende muren van huizen in Pompeï waren misschien wel het trieste dieptepunt. Daaraan wordt nu gelukkig hard gewerkt. Maar er is meer goed nieuws. De overheid trekt voor de komende drie jaar 300 miljoen euro uit, voor een stevige opknapbeurt van de kunst- en cultuurschatten. 

De Italiaanse minister van cultuur Dario Franceschini ziet kunst en cultuur als een sleutel voor economisch succes. Italië telt ongeveer 4.400 musea die jaarlijks 325 miljoen euro verdienen. De Italiaanse regering wil dat bedrag laten groeien tot 2 miljard in 2017. Daarvoor krijgen de directies meer autonomie, worden giften fiscaal interessanter en wordt de binnenlandse vraag aangewakkerd met de gratis eerste zondagen van de maand.

Het plan van de minister is nu goedgekeurd om met een stevige financiële injectie 241 musea en historische bezienswaardigheden voor het nageslacht te behouden. “De cultuur staat gelukkig weer hoog op de agenda van de regering”, verklaarde een opgetogen minister aan de Italiaanse pers. Enkele aansprekende voorbeelden die de euro’s tegemoet kunnen zetten we even op een rij.

Rome

Er gaat maar liefst 13 miljoen naar het Domus Aurea in Rome. Dit was het paleis dat de Romeinse keizer Nero tussen 64 en 68 liet bouwen in het centrum van Rome.

Domus-Aurea

Het Teatro Valle in Rome krijgt 1,5 miljoen en voor ruim 5 miljoen, wordt in Het Palazzo Venezia in Rome een café en misschien ook restaurant gebouwd. Dit was ooit een pauselijke residentie in 1469 en huisvest momenteel een museum.

Binnenkort kan je een broodje eten in het Palazzo Venezia
Binnenkort kan je een broodje eten in het Palazzo Venezia

Andere steden

De nationale bibliotheek in Florence, de Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze, krijgt 3,5 miljoen.

Het slot van Miramare vlakbij Trieste ontvangt ruim een miljoen en dat is het zeker waard kunnen we uit eigen ervaring vertellen. Als je van de Sissi films houdt en de geschiedenis van die tijd is een bezoek nog interessanter. Het kasteel werd tussen 1856-1860 gebouwd door de Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan Ferdinand. Dat was de broer van Frans Josef, de man van Sissi die er zelf later ook enige tijd woonde.

Grote opknapbeurt voor Italiaans cultureel erfgoed
Het schitterend gelegen Miramare

In de buurt van Miramare in de omgeving van de stad Udine (lees meer tips over deze stad en regio) ligt de stad Palmanova die met zijn stervormige structuur sterk aan Nederlandse vestingsteden doet denken. Hier wordt 3 miljoen in het herstel van de vesting gestoken.

Grote opknapbeurt voor Italiaans cultureel erfgoed
Palmanova

Er gaat geld naar het Palazzo Ducale in Mantova. Deze stad is dit jaar culturele hoofdstad van Italië.

Palazzo Ducale Hoogtepunten van Mantova
Palazzo Ducale in Mantova

Met een miljoen euro wordt de middeleeuwse chiesa di San Pietro in het bergdorp Roccascalegna in provincie L’Aquila (regio Abruzzen) behoed voor instorten.

Grote opknapbeurt voor Italiaans cultureel erfgoed
chiesa di San Pietro

En tot slot is het binnenkort lekker koel in het Pinacoteca Nazionale di Ferrara. Het museum is gevestigd in een paleis uit 1490 dat het Palazzo dei Diamanti wordt genoemd vanwege de bijzondere buitenmuren die bestaan uit grote marmeren witte stenen in diamantvorm. In dit gebouw wordt airco geïnstalleerd!

Buitenlanders

De expertise om de rijkdom van Italië beter te gelde te maken en het extra geld goed te besteden wordt steeds vaker uit het buitenland gehaald. Vorig jaar waren er 20 aanstellingen voor vooraanstaande musea en daarvan werden er 7 toegewezen aan buitenlanders. Zo leiden nu Duitsers het Uffizi en het Parco Archeologico van Paestum. Een Oostenrijker leidt het Galleria nazionale delle Marche di Urbino. Een Canadees het Brera Pinacoteca in Milaan en een Fransman het Capodimonte Museum in Napels.

Dit keer financiert de overheid de restauratie maar tegenwoordig doen ook veel private bedrijven dat, zoals onlangs nog voor de Spaanse Trappen in Rome. De gemeente Rome liet begin 2016 weten zelf actief op zoek te blijven naar private financiering. Daarbij richt ze zich speciaal op de Amerikaanse markt. Geen gek idee want daar wonen nogal wat gefortuneerde Amerikanen van Italiaanse afkomst.

Bekijk ook alle Italiaanse locaties op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Italië telt de meeste van alle landen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button