NieuwsSmaken

Opgelet! Dodelijke kogelvis in Italiaanse zee

Gooi je deze zomer je hengeltje uit in de Middellandse zee, let dan extra op wat er aan de haak zit. De uiterst giftige kogelvis is namelijk waargenomen in Italiaanse wateren. Eén kogelvis bevat voldoende gif om dertig mensen te doden!

De Lagocephalus sceleratus, dat is de wetenschappelijke naam voor de zilveren kogelvis, is volgens de deskundigen vanuit de Indische Oceaan door het Suezkanaal naar de Middellandse zee gezwommen. Vissers kwamen de vis al een tijdje tegen voor de Israëlische kust, daarna in Griekenland en nu is hij ook gezien in de zee rond Sicilië.

De vis is zeer giftig en kan dodelijk zijn doordat hij tetrodotoxine bevat. Wetenschappers maken zich zorgen omdat de vis ook van grote invloed kan zijn op het ecosysteem. In Italië noemen ze de vis Pesce palla, omdat hij zich zo rond al een bal kan opzetten.

Het is al millennia lang bekend dat de kogelvis erg giftig is. De Egyptenaren hadden ca. 2700 jaar voor Christus al wetten die mensen verboden om vissen te eten die geen vinnen en schubben hadden, of schelpdieren. Deze wet was waarschijnlijk bedoeld om het volk te beschermen tegen vissen die tetrodotoxine bevatten.

kogelvis in italie giftig

Kijk dus goed naar deze foto’s en stuur het bord terug naar de keuken als deze vis wordt geserveerd in dat gezellige restaurantje in Palermo.

kogelvis
Lagocephalus Sceleratus-kogelvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button