Kunst, film, muziekMuziekNieuwsOpera

Opera Zuid brengt Rossini vanaf 19 mei

Opera Zuid sluit het seizoen af met een duo van Gioacchino Rossini: La scala di seta en Il signor Bruschino. Een komische ‘feelgood’ voorstelling belooft het gezelschap. Zondag 19 mei is de eerste voorstelling, 20 juni de laatste.

Dirigent Sander Teepen en regisseur Marcos Darbyshire zijn de creatieve geesten achter het optreden. Ze creëerden een liefdesbrief aan belcanto-grootmeester Rossini, waarbij diens scherpzinnige lichtzinnigheid en briljante muzikale humor vrij spel krijgen. Maar belangrijk is natuurlijk ook dat je kan genieten van de bel canto, de mooie zang. Rossini zelf had het unieke talent om de werking van opera-genre zélf tot bron van spitsvondige humor en zelfironie te maken.

Van vernuftige vermommingen tot stiekeme afspraakjes; de clichés van de liefde worden met een twist weergegeven. In deze twee eenakters toonde de jonge Rossini voor het eerst zijn grandioze romantische stijl. Hij componeerde zijn geestige, energieke muziek op de komische verhalen van Giuseppe Maria Foppa. “Rossini’s muziek gaat onze gids zijn op deze reis. En die ouderwetse archetypen, die transformeren we tot moderne karakters die wij herkennen”, aldus regisseur Marco Darbyshire.

Opera Zuid brengt Rossini vanaf 19 mei
De cast bestaat o.a. uit Chelsea Bonagura, Alexia Macbeth, Edwin Fardini en Raoul Steffani (van l naar r)

La scala di seta

In La scala di seta is Dorvil in het geheim getrouwd met Giulia. Elke avond beklimt hij stilletjes een zijden ladder (scala di seta) om zijn bruid te zien. Maar Giulia’s voogd heeft andere ideeën voor haar toekomst en probeert haar uit te huwelijken aan Blansac. Dit alles zorgt voor komische taferelen waarin de liefde overwint.

Il signor Bruschino

In Il signor Bruschino probeert Florville met listige plannetjes zelf toestemming te krijgen zijn geliefde Sofia te trouwen en niet meneer Bruschino junior, die Sofia’s voogd in gedachten heeft als huwelijkspartner. Maar lukt het hem?

Hoewel alle heimelijke liefdes en slinkse plannetjes in beide eenakters zorgen voor een hoop chaos en lachwekkende commotie, verklaart iedereen uiteindelijk de liefde aan de juiste persoon.

La scala di seta | én signor Bruschino worden uitgevoerd in het Italiaans met Nederlandse en Engelse boventiteling.

Speeldata

 • zo 19 mei 15.00 – Theater Heerlen, Parkstad Theaters Limburg
 • di 21 mei 19.45 – Amare, Den Haag
 • do 23 mei 20.15 – Schouwburg Concertzaal, Tilburg
 • za 25 mei 20.00 – Parktheater Eindhoven
 • di 28 mei 20.15 – De Maaspoort, Venlo
 • do 30 mei 19.30 – Theater aan het Vrijthof, Maastricht
 • di 4 juni 20.00 – Stadsschouwburg, Utrecht
 • do 6 juni 20.00 – Chassé Theater, Breda
 • za 8 juni 20.00 – Stadsschouwburg, Nijmegen
 • di 11 juni 20.00 – Openluchttheater, Valkenburg
 • do 20 juni 20.00 – Opera op de Parade, ‘s-Hertogenbosch

_______________________________________________

www.operazuid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button