Italiaans IJsNieuwsSmaken

Openluchtmuseum Arnhem laat IJssalon Venezia herleven

In 2010 sloot de oudste ijssalon van Nederland haar deuren. Een treurig moment destijds voor velen, maar nu is daar het hoogtepunt voor de familie De Lorenzo. Ruim 10 jaar later ziet die haar ijssalon voor de eeuwigheid bewaard in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Het interieur van de ijssalon is natuurgetrouw gereconstrueerd, zoals Venezia er in de jaren zestig van de vorige in Utrecht heeft uitgezien. De originele toonbank, de kenmerkende neonverlichting. Aanvankelijk was het de bedoeling om het echte interieur in ere te herstellen, maar dat bleek te kwetsbaar om ook nu, als echte salon te gebruiken. Je kan er namelijk gewoon een ijsje halen. Zelfs het personeel is tot in de details getraind door Carlo de Lorenzo, zoon van de oprichter die als eigenaar van de originele salon in 2010 zelf de deuren in de Utrechtse Voorstraat sloot. Later opende hij ijssalon Trio in de Arnhemse Steenstraat. Om zo dicht bij het monument te zijn dat zijn vader opbouwde.

In de Gelderlander vertelt hij ”Ik heb de mensen die nu in de salon gaan werken ijs leren scheppen, iets wat ik zelf sinds mijn dertiende doe. IJs schep je met zachte hand, met respect voor het product en het ambacht, precies zoals mijn vader het mij heeft geleerd. Ook de schoenen van een ijsmaker moeten glanzend zijn gepoetst. Sneakers zijn geen schoenen.”

Het ambachtelijk Italiaanse ijs dat te koop is in Venezia wordt gemaakt door Carlo en zijn zoon Massimo De Lorenzo. Zo is de cirkel weer rond. IJssalon Venezia staat op het Zaanse plein van het museum.

11, 12 en 13 juni 2021 zijn er ter gelegenheid van de feestelijke opening het hele weekend live optredens. Muzikaal duo Bronco Brothers haalt het hele Italiaanse repertoire tevoorschijn en je wordt verrast door theatergroep ‘Walking Faces a Venezia’.

Familie de Lorenzo

Foto: Fam. de Lorenzo

In 1928 opende Guido de Lorenzo als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland. Hij leerde Utrecht likken en happen van ‘echte’ ijsjes en zette een trend. Naast Carlo kreeg Guido de Lorenzo nog een zoon, Italo. Ook hij toonde zich een ware ijsmeester. Italo werd in 1939 in Utrecht geboren en de ijssalon van pappa was zijn bestemming, trouw aan de familiaire traditie. Maar dat was niet waar de jonge Italo van droomde. Nee, deze ijscoman wilde zich in de jaren 50, enigszins aangemoedigd door de Winterspelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo, vooral laten gelden als bobsleeër.

Dat lukte, want hij was van 1959 tot 1967 lid van de Italiaanse bobsleeploeg, in eerste instantie als piloot en later als remmer. Als hij op één honderdste van een seconde het goud mist op het WK, besluit hij te stoppen als bobber en treedt alsnog in de voetsporen van zijn vader. Samen met zijn vrouw Mia opent hij in 1971 IJssalon Venezia aan de Oudegracht in Utrecht. Hij richtte daarna ITAL op, de vereniging voor Italiaanse ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Het komt Italo de Lorenzo in 2003 op een hoge onderscheiding te staan, als Italië hem benoemd tot Cavaliere al Merito della Repubblica Italiana. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met recht de zoete nasmaak van een gelukkige kampioen.

Foto: Fam. de Lorenzo

Kleinkinderen

In de stad zijn nog twee kleinkinderen van Guido de Lorenzo die zijn receptenboek hebben bewaard. Ze maken ijs zoals hij jarenlang heeft bereid. Carlina met haar ijssalon Roberto Gelato in de Poortstraat en Romana met haar ijskiosk Venezia op de Jansbrug van de Oudegracht. De nazaten zijn het ijsmaken niet verleerd en hebben de competitiedrang van vader. Zo won Robero Gelato al eens het WK IJsmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button