algemeenSmaken

Op zoek naar de echte authentieke Pesto Genovese

Authentieke pesto is niet alleen een heerlijke saus maar ook een fijn gespreksonderwerp. Met name als de pesto uit pot naar voren komt leidt het grote verschil in samenstelling en smaak ten opzichte van het origineel, tot verbazing en teleurstelling. Maar het contrast roept ook veel vragen op. Echt lekker is pesto uit pot in ieder geval niet, dat lieten we recent al een zien in onze verzameling van pestotests (zie artikel).

De keuringsdienst van Waarde ging in 2009 al een keer op zoek naar de echte pesto. Een uitzending die je als liefhebber van de Italiaanse smaak en stijl echt eens moet bekijken (onderaan artikel)

Pesto Genovese of Pesto alle Genovese?

Een van de opmerkelijke constateringen van de programmamakers is dat het recept van Jamie Oliver uit zijn eigen boek heel anders is dan het recept van de Jamie Oliver Pesto! Ondanks de, volgens ons, oprechte liefde voor Italië, laat de beroemde TV-kok de Italiaanse zwaarwegende principes als het gaat om culinaire authenticiteit nog wel eens links liggen, in ruil voor ‘een paar’ euro’s of ponden. De chefkok van Jamie’s restaurant Fifteen roept na een hapje van de pesto van de grote meester vertwijfeld: “Eigenaardig smaakje!”

Ook het subtiele verschil in benaming waarmee de Italiaanse pestomaker van Unilever’s Bertolli het gebruik van aardappelen en cashewnoten in het recept verantwoord, is een fraai staaltje van het ‘cabaret’ van de voedingsindustrie. Pesto Genovese is het origineel vertelt hij. Maar op onze pot staat: ‘Pesto alla Genovese’. Dat houdt in dat het niet het origineel is maar wel met de originele ingrediënten als uitgangspunt. Ja ja….

Een reactie

  1. Zolang wij met z’n allen te gemakzuchtig zijn om het zelf te maken zullen de “pesto” makers goed verdienen. Door het gewoon niet meer te kopen worden ze misschien gedwongen om iets beters te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button