NieuwsStedenVenetië

Oorsprong en eetgebruiken van carnaval in Italië en Nederland

Het carnaval in Italië begint binnenkort weer. In Nederland trekken velen de boerenkiel weer aan, in Italië gaat het vaak net wat stijlvoller. Maar waar komt het eigenlijk vandaan, en ook interessant, wat waren de eetgebruiken tijdens het feest voorafgaande aan de christelijke Ramadan?

Carnaval is bijna letterlijk al zo oud als de weg naar Rome. De Romeinen kenden er namelijk ook al een variant op, de saturnaliën, wat vooral een vereringsfeest voor de god Saturnus was. De Romeinen droegen dan allemaal een speciale hoed, om de vrijheid te symboliseren, ze brachten offers en hadden een groot eet- en drinkfestijn.

In de vroege middeleeuwen was het vooral een religieus eetfestijn, voorgaand aan Aswoensdag. Daarna begon het grote vasten. 40 dagen, tot Paaszaterdag, at men geen vlees en verder heel sober. Het doel was een soort zuiveringskuur en bezinning op het geloof.

Carnaval is eigenlijk de voorbereiding op de vastenperiode, alle laatste voorraden werden snel opgemaakt, zodat er geen bederf op zou kunnen treden. Het woord carnaval komt ook van carne vale, wat in het latijn vlees vaarwel betekent. Nu vast men niet meer na de carnaval en is de religieuze kant grotendeels verdwenen. Het is nu vooral een feest geworden waar iedereen even de remmen los gooit.

Ook in Italië viert men carnaval. Daar een heel uitbundig spektakel, een feest voor jong en oud, waarbij iedereen verkleed gaat in prachtige kostuums en maskers. In Ivrea, vlakbij Turijn, worden er zelfs elk jaar gigantische sinaasappelgevechten gehouden tijdens de carnaval.

Waarom dragen ze Maskers in Venetië?

Ook bekend is Venetië, waar het carnaval bijna twee weken duurt, waar iedereen in prachtige creaties rondloopt in parades en waar haast iedereen zijn gezicht bedekt heeft met een prachtig versierd masker. Een gebruik dat nog uit de vroege middeleeuwen stamt, toen men graag anoniem over straat wilde lopen.

In Pont-Saint-Martin, in het noorden van Italië, wordt carnaval gevierd in Romeinse stijl, compleet met mensen in toga’s en oude strijdwagens.

Wat at, en eet, men tijdens carnaval?

Cicerchiata lijkt veel op struffoli

In Nederland eet men, van oudsher, veel vlees en erg vet tijdens deze feestdagen. Vastelaovesbeersop (vastenavondbiersoep) bijvoorbeeld, een soep van rundvlees, prei en donker bier.

Ook erwtensoep, konijn met geuze (een Limburgs bier) en reubesoep (van knolrapen) werden veel gegeten. Zo ook verschillende, uitgebreide, vleesgerechten zoals speenvarken in gelei, verschillende soorten zuur vlees, tete de veau(kalfskop) en natuurlijk rolmopsen en gebraden haringen. Als zoetigheid at men vaak wortellenvlaai, wafels, krakelingen en de Limburgse specialiteit nonnenvotte, een gefrituurd gebakje.

Vastentijd in Italië

Castagnole

In de vastentijd at men vroeger in Italië een dadeltaart, zonder eieren maar met vis om het te binden.

In Italië maakt men tegenwoordig, tijdens de carnaval, vooral speciale zoetigheden zoals cicerchiata (ongerezen deegballetjes met honing), de Napolitaanse struffoli (deegballetjes met honing en anijslikeur die ook veel met kerst gegeten worden), castagnole (een soort soesjes, gevuld met room, jam of Nutella) en zoete varianten op gevulde ravioli en tortelli.

En natuurlijk sfrappole (of Chiacchiere), bekend in heel Italië, wat heerlijk zoete, gefrituurde deeglintjes zijn, bedolven met poedersuiker.

Lees ook ons verhaal over speciale Carnavalsvieringen in heel Italië.

Sfrappole , ook wel belend als Chiacchiere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button