Geloof en kerk in ItaliëKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Ook in 2023 weer gratis naar de mooiste kerststal in Utrecht

Ieder jaar vanaf half december tot half januari staat Museum Catharijneconvent in Utrecht in het teken van kerst maar vorig jaar was er een extra attractie. Het museum kocht in 2019 een unieke en enorm grote achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal. Die was in december vorig jaar te zien en dat trok maar liefst 50.000 bezoekers! De stal gaat dit jaar op herhaling van 14 december tot 14 januari 2024. Nieuw zijn dit jaar drie avondopenstellingen.

Ook in 2023 weer gratis naar de mooiste kerststal in Utrecht

Het museum had voorheen ook al een erg fraaie kersstal Napolitaanse stijl, die ieder jaar veel publiek trok, maar de nieuwe aanwinst is ronduit een klapstuk. De omvangrijke en uiterst zeldzame stal die het kocht kent ruim 700 figuren. Een langgekoesterde wens ging hiermee in vervulling.

Jong en oud kan zich ook deze decembermaand weer verwonderen aan de verfijnde miniatuurwereld. Hierin hebben niet alleen de Heilige Familie, maar ook rumoerige markten, exotische dieren en zwevende engelen een plek.

Ook in 2023 weer gratis naar de mooiste kerststal in Utrecht
Ook in 2023 weer gratis naar de mooiste kerststal in Utrecht

Museum Catharijneconvent & kerststallen

Al sinds 1932 (!) laat Museum Catharijneconvent in de kerstperiode haar achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal zien die bestaat uit ongeveer 100 figuren. In de laatste dagen van december stond buiten zelfs een levende kerststal. Al jaren bestond de wens een kerstopstelling te kunnen maken die zich in omvang en sfeer kan meten met de beste voorbeelden in Italië. Hiervoor zijn 100 figuren bij lange na niet genoeg. Het museum was dan ook direct enthousiast toen ze in 2019 een Napolitaanse kerststal uit familiebezit kreeg aangeboden. Die bestond uit ruim 500 figuren, bijna 200 dieren en 18 decorstukken. Met wat steun van sponsors kon het museum de verzameling verwerven.

Grootscheepse restauratie & crowdfunding

Een van de figuren tijdens de eerste schoonmaak, foto Femke Lockefeer

Vorig jaar werden de figuren volledig gerestaureerd. Ze werden schoongemaakt, beschadigde kleding en attributen is hersteld en loszittende verf vastgezet. Dit was een langdurig en kostbaar proces. Om de restauratie mogelijk te maken, bood het museum daarom de mooiste figuren uit de kerststal symbolisch ter adoptie aan.

Ook in 2023 weer gratis naar de mooiste kerststal in Utrecht
Voor de opbouw zijn er Italiaanse decorbouwers uit Napels overgevlogen (foto: Femke Lockefeer)

Wat is een Napolitaanse kerststal?

Vanaf de achttiende eeuw ontwikkelde zich in Italië op basis van de historische stal een nieuw type kerststal dat erg populair werd. Zo’n stal, in het Italiaans presepe genoemd, werd binnen voorname families veelal van generatie op generatie doorgegeven en uitgebreid. Niet alleen de aanbidding van het Christuskind moest zo schitterend mogelijk worden getoond; de traditionele kerstgroep werd aangevuld met een bonte verzameling types, zoals welgestelde burgers, volkse marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen en zwervers.

Naast de bekende ezel en os, verschenen er ook dieren uit verre streken ten tonele. Zo kent de verworven kerststal ook olifanten en struisvogels, als onderdeel van het gevolg van de koningen. De geboortescène lijkt welhaast ondergesneeuwd te raken in het aardse leven van alledag, maar niets is minder waar: De Napolitaanse kerststal is één grote religieuze metafoor, waarbij alles een dubbele betekenis heeft en verwijst naar de verlossing van de mensheid door de geboorte van het goddelijke kind.

Barok theater met actueel tintje

Ook in 2023 weer gratis naar de mooiste kerststal in Utrecht
Foto: Femke Lockefeer

Barok- en rococo-kunstenaars maakten de Napolitaanse kerststalfiguren. Ze getuigen van ambachtelijke perfectie, kijk maar eens naar de details. Ze zijn een samensmelting van beeldhouwkunst, schilderkunst en textiel- en borduurwerk. De voorstellingen werden in de achttiende eeuw veelal geënsceneerd door theaterregisseurs, zodat de kijker helemaal het barokke tafereel werd ingezogen.

Museum Catharijneconvent zet haar kerststaltraditie met extra elan voort. Daarbij verliest het moderne technologische middelen niet uit het oog waardoor de stal ook een actueel tintje krijgt. Ook dat is typerend voor een Napolitaanse kerststal; het is een levende traditie. In Napels staan er vaak politici, popsterren en bekende sporters in de stal!

Openingstijden Kerststal Utrecht

De mooiste kerststal van Nederland is gratis te bezoeken, zonder reservering. Kom gezellig langs tussen donderdag 14 december en zondag 14 januari 2024. Let wel op want het kan dus erg druk zijn en dan is het soms lastig de stal goed van dichtbij te zien. Als je rustig wilt kijken kom je op de minder gangbare tijden.

Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 11.00 – 17.00 uur
Zondag: 14.00 – 17.00 uur

Zondag 24 december: GESLOTEN (vanwege de kerkdiensten in de kathedraal)
Eerste Kerstdag: 14.15-17.00 uur
Tweede Kerstdag: 12.00 – 17.00 uur
Oudjaarsdag: 11.00 – 17.00 uur
Nieuwjaarsdag: gesloten

Nieuw! Extra avondopenstellingen op donderdag:
14 december: 17.00 – 21.00 uur
28 december: 17.00 – 21.00 uur
4 januari: 17.00 – 21.00 uur

Website.

Uitvinder van de kerststal

Franciscus van Assisi bedacht de kersstal ooit. Lees meer.

foto Femke Lockefeer
foto Femke Lockefeer
Detail van een koning, waarop de kwaliteit van de kleding goed te zien is, foto Femke Lockefeer
foto Femke Lockefeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button