Nieuws

Onzichtbare bescherming van merkartikelen moet fraude voorkomen

De beroemde Italiaanse merken leveren topkwaliteit waarvoor flink in de buidel getast moet worden. Sinds jaar en dag is er daarom een levendige handel in goedkope namaak. Een onzichtbaar systeem is een nieuwe vinding die de authenticiteit van het product moet garanderen.

Onderzoekers van het Italiaanse instituut Punto Quantico en het bedrijf Carbo vonden een manier uit waarbij deeltjes die verwerkt zijn in de producten oplichten onder een UV lamp. Safe 79 heet het systeem dat bestaat uit microscopisch kleine deeltjes zilver en goud die gemengd worden met inkt of verf om vervolgens te worden opgebracht op glas, leer en stof. Zelfs bankbiljetten zouden tot de mogelijkheid behoren met deze nanotechnologie. Uniek aan de deeltjes is dat ze een soort code kunnen vormen vergelijkbaar met de barcode. Men denkt dat het ook voor voedsel bruikbaar is waar tegenwoordig ook steeds vaker mee gefraudeerd wordt. Daarom wordt de vinding dit jaar ook op de EXPO 2015 gepresenteerd, de wereldtentoonstelling in Milaan die speciaal in het teken staat van voeding.

Overigens werd dit nieuws vandaag bekend gemaakt in Napels en niet voor niets. Deze stad is Italiaanse hoofdstad van zo’n beetje alles wat kan worden nagemaakt.

Deze video laat zien hoe het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button