Soms is er maar één schaapje nodig om een kudde aan te sporen, zo bleek niet lang geleden. Een reclamecampagne van een prijsvechter in combinatie met een veelbekeken tv-serie, hebben de Nederlanders (eindelijk) op het spoor van Sardinië gezet. Het eiland kende een recordjaar als het gaat om Nederlandse toeristen. En terecht, want er valt veel te ontdekken. Dit zijn bezienswaardigheden op Sardinië!
Aan schapen geen gebrek op dit eiland, trouwens. Het zijn er naar schatting evenveel als het aantal inwoners: ruim 1,7 miljoen. Met een oppervlakte van 25.000 km² laat de grote meerwaarde van dit eiland zich snel uitrekenen: ruimte in overvloed. Dat is waar de Sardijnse reisgidsen dan ook standaard mee openen.
Sardinië heeft van alles veel
Wie verder bladert leert dat het eiland zich vooral miskend voelt als ‘het mindere broertje van Sicilië’. Minder geschiedenis? Minder bezienswaardigheden? Een mindere keuken? Dit soort fabels kan per direct van een klif in de Tyrreense Zee worden gegooid, want ook Sardinië heeft van alles veel.
Millennia lang was Sardinië een gewild doelwit van landjepikkers. Feniciërs, Romeinen en Genuezen streden er om de macht met Arabieren, Pisanen, Spanjaarden en vele andere troepen. Zeeslagen werden er gestreden en slachtoffers gemaakt, maar wat rest is een indrukwekkend cultureel erfgoed. De strijders lieten forten en nederzettingen na, net als kunst en architectuur. Ja, zelfs in de Sardijnse keuken proef je de roemruchte historie in een melting pot.
Hoewel de strijd om het eiland ver achter ons ligt, is de weerslag ervan nog altijd een beetje voelbaar in het karakter van de Sardijnen. Dat is ook waarom het toerisme in de vorige eeuw aanvankelijk langzaam op gang kwam. Sardinië had een natuurlijke afkeer gecreëerd tegen de vreemdeling en het vertrouwen moest gewonnen worden.
Met de geleidelijke ontwikkeling van voorzieningen veroverde het toerisme stapje voor stapje terrein. De dekking van de inwoners verdween, de lach verscheen. En zo ontstond een nieuwe, open cultuur in de samenleving op het eiland. Met trots vertellen de Sardijnen dan ook over hun geschiedenis en tonen ze hun unieke habitat in flora en fauna. Deuren gaan open, tafels worden gedekt.
Nederlandse predikers
Regio’s als Toscane en Umbrië, en steden als Rome, Milaan en Venetië behoren al vele jaren tot de populairste van Italië. Sardinië heeft nog veel Nederlanders te winnen, maar dat hoef je Wilbert Geers en Eva Cortie niet te vertellen. Zij kennen het eiland op hun duimpjes en hebben zich jaren geleden opgeworpen als ware ambassadeurs, hij via sardinie-info.nl en zij voor Eva-Sardinia.com. Hun missie: iedereen moet het weten.
Cortie: “Ik reis al meer dan 17 jaar meerdere keren per jaar naar Sardinië. Echt waar, vanaf het eerste moment was ik onder de indruk. Het fantastische landschap, de prachtige stranden, de rijke cultuur en historie van Sardinië en niet te vergeten: ze zijn zo enorm gastvrij, de Sardijnen! Persoonlijk vind ik Cagliari de mooiste stad van het eiland. Ik ben er heel vaak geweest, maar ik ontdek steeds weer iets nieuws in de stad; cultuur, winkels, terrasjes, van alles.”
De hoofdstad Cagliari is, net als Rome, gebouwd op zeven heuvels: Castello, Colle San Michele, Colle di Bonaria, Monte Urpinu, Monte Claro, Tuvu Mannu and Tuvixeddu. Wil je de stad uitgebreid verkennen, houd dan rekening met beklimmingen in de steile straatjes. Overigens is die inspanning absoluut de moeite waard! Begin je stadswandeling vanaf de Via Roma, gelegen aan de haven. Een straat met statige gevels en een lange galerij met winkeltjes, bars en restaurantjes sleept je mee de stad in.
Op het plein aan de rand van de Via Roma zie je Palazzo Civico, het schitterende stadhuis van Cagliari. Ook het bekijken waard: de haven van Cagliari. Dit is de aanlegplaats voor plezierjachten, maar ook van luxe cruiseschepen. En vergeet de Bastione Saint Remy niet! Deze 19de eeuwse versterking wordt beschouwd als het belangrijkste bouwwerk van Cagliari. Het uitzicht is er prachtig.
Sardinië en de eilandjes
Wilbert Geers schrijft en presenteert veel over Sardinië, op zijn websites, maar ook op beurzen en bij universiteiten. “We gaan het hele eiland rond,” is een veelgehoorde uitdrukking als ik praat met mensen die Sardinië op hun lijstje hebben staan. “Welk eiland?”, vraag ik dan een beetje uitdagend. “Nou Sardinië.” Natuurlijk, Sardinië is een eiland, maar mensen onderschatten vaak de grootte. De oppervlakte is vergelijkbaar met België en dat beseffen veel mensen niet. “Oh, maar we nemen wel vier weken de tijd, hoor.” Nou, ze zullen zich niet vervelen. Neem alleen al de eilandjes.”
Hoewel Italië voor de Italianen het vasteland is en Sardinië een eiland, beschouwen de Sardijnen hun eiland als het vasteland, omdat ze zelf ook nog een paar eilandjes hebben. Verreweg het bekendste eiland is La Maddalena, of eigenlijk een groep van eilanden onder de naam Maddalena Archipel. Deze groep eilanden ligt in het noordoosten en loopt door tot en met de Corsicaanse eilanden Cavallo en Lavezzi. De twee grootste eilanden zijn La Maddalena en Caprera die met een brug verbonden zijn. Zak je af van de Maddalena Archipel naar het zuiden, dan kom je de majestueuze Tavolara tegen, een heuse tafelberg.
In het zuidoosten bij Villasimius ligt een soort schiereiland met een prachtige lagune waar je, samen met de flamingo’s, op het strand kunt liggen. Pan di Zucchero is niet groot, maar moet genoemd worden. Het Suikerklontje heeft met zijn witte uitstraling namelijk iets betoverends, of het nu in de storm ligt en omgeven wordt door hoge golven of in de avondzon ligt ‘mooi te wezen’.
Nationaal park Sardinië
In het uiterste noordwesten van Sardinië ligt Asinara. Dit Parco Nazionale dell’Asinara is bekend om de natuurschoon, maar ook door de beroemde badplaats Stintino. Vanuit je strandstoel zie je het eiland La Pelosa liggen en dat is een vaartochtje waard, bijvoorbeeld vanwege de wilde albino ezels die er vrij rondlopen. Vroeger was dit eiland een gevangenis en er wonen nu nog steeds weinig mensen. Vogelaars komen ogen te kort. Aan de noordkust vind je verder geen eilanden meer, maar het moge duidelijk zijn dat je met het bezoeken van de eilanden van Sardinië een hele vakantie kunt vullen. Ja, zelfs 4 weken!
Lees ook:
- Het huis van Isola di Beau op Sardinië
- Sardinië; paradijs op twee uur vliegen.
- De wonderschone natuur in het Noorden van Sardinië
- Carnaval op Sardinië
- Gerechten van Sardinië
- Toetje van Sardinië
- Met de groene trein door het binnenland van Sardinië.
- Feesten met de locals op Sardinië
Bezienswaardigheden op Sardinië!
Bezienswaardigheden op Sardinië!