Italië en maatschappijNieuwsStile Italiano

Onderzoek: Italianen iets gelukkiger

Wat zou je gelukkig zijn als je naar Italië kan verhuizen! Italianen die er al wonen worden er echter niet altijd even blij van, zo eerlijk moeten we zijn. Het World Happiness Report 2023 liet zien dat Nederlanders op plaats vijf staan van de gelukkigste mensen ter wereld en Italianen op plek 33. Mensen in Estland, Roemenië en zelfs Saoedi-Arabië zouden nog gelukkiger zijn. Het goede nieuws is dat een aantal jaar geleden Italië nog op plek 47 stond. Progressie, gelukkig!

Wij twijfelen ernstig aan de cijfers. Wie wil er nou niet wonen in een land waar je iedere dag geniet van de natuur, de cultuur, het lekkerste eten en warme sociale contacten?!
De score die uit het wereldwijde onderzoek rolt, is een combinatie van inkomen, sociale omstandigheden, gezondheid en een goede overheid. Italië scoort aan de lage kant op het onderdeel ‘vrijheid om eigen keuzes in het leven te maken’. Aan de gezondheid ligt het in ieder geval niet. De nieuwste cijfers van Bloomberg laten zien dat Italianen bijna de gezondste mensen ter wereld zijn, net na de Spanjaarden. Dat zou liggen aan het befaamde mediterrane eetpatroon. Wij Nederlanders komen niet verder dan een vijftiende plaats.

In totaal zijn 137 landen gemeten. In Sierra Leone, Libanon en Afghanistan zijn mensen het ongelukkigst.

Bekijk het hele rapport via deze link.

Geld maakt niet altijd gelukkig

Onderzoek: Italianen iets gelukkiger

Niet geheel verrassend is dat ontwikkelde landen uit Noordwest-Europa aan de top staan, maar economische voorspoed is zeker niet het enige dat mensen gelukkig maakt. Ook arme landen scoren soms hoog op de geluksfactor. Politieke vrijheid, sterke sociale banden op persoonlijk niveau, geestelijke en fysieke gezondheid, zekerheid van werk en stabiele familiebanden maken mensen gelukkig.

Onderzoek: Italianen iets gelukkiger

Het World Happiness Report wordt uitgevoerd door het Gallup Institute in de VS. De meting bevat een periode van drie jaar.

Onderzoek: Italianen iets gelukkiger

Onderzoek: Italianen iets gelukkiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button