NieuwsSmakenWijn

Onderwaterwijn uit Ligurië rijpt razendsnel

In het dorpje Riomaggiore in de bekende Cinque Terre streek, laten ze sinds kort de wijn rijpen in zee. Een uniek project lezen we op de website Wine News. Volgens de makers is hun Sciacchetrà wijn de eerste wijn ter wereld die op deze manier tot wasdom komt. En hoe!

Wie wel eens gewandeld heeft langs de wereldberoemde paden zoals de Via dellAmore weet dat er tegen de steile berghellingen druiven groeien. De teelt en oogst is een waar kunststuk op zich waarbij allemaal ingenieuze hulpmiddelen worden ingezet. Aan innovatie geen gebrek bij de lokale wijnboeren. Zo experimenteert een van hun met het laten rijpen van de wijn onder water in de zee.

Twaalf keer zo snel gerijpt

Wijnmakerij Possa startte het project een paar jaar geleden met het bedrijf Jamin als initiator. Men wist met de techniek zelfs een wereldwijd patent te bemachtigen. 700 flessen uit 2021 lagen een jaar lang in zee voor de kust van het romantische Portofino op 52 meter diepte. Wat bleek; het effect was gelijk aan een rijping van 12 tot 15 jaar in de kelder! Eigenaar Samuele Heydi Bonanini is apetrots op de proef. In de toekomst wil hij midden in het beschermde natuurgebied nog veel meer wijn laten afzinken. Sciacchetrà staat er op het etiket dat er natuurlijk pas nadat ze uit het water werden gehaald is opgeplakt. De flessen zelf hebben het zwaar gehad met het zoute zeewater. De verwering is duidelijk te zien.

Wereldwijde toepassing

Onderwaterwijn uit Ligurië rijpt razendsnel

Het jonge bedrijf Jamin is de investeerder achter het project. Ze laten weten dat hun onderzoek aantoonde dat de zeebodem een ​​ideale omgeving vormt voor wijn. De temperatuur is constant en er is geen licht. Verder is de manier van rijpen ook vanuit marketing-oogpunt erg interessant. Inmiddels hebben zich meer wijnmakers aangesloten bij het project en heeft Jamin al vier onderwaterkelders geïnstalleerd. Voordat dat zo ver was moest er nog veel worden uitgedokterd. Zo ontwikkelde men speciale ijzeren kooien om de wijn te laten afzinken naar een stabiele plek. Tal van sensoren maten alles dat relevant was voor de wijnen en de veiligheid. Een leger van ingenieurs, natuurkundigen, mariene biologen, oenologen, sommeliers en duikers werd ingeschakeld. Het doel is dat overal ter wereld deze methode kan worden toegepast.

Kopen

Onderwaterwijn uit Ligurië rijpt razendsnel

De eerste flessen zijn te koop in de webshop van Jamin vanaf €66,- de fles. Het bedrijf biedt verder nog speciale boottochten aan naar het afzinkgebied inclusief proeverij. Alleen moet je daarvoor de beurs wel even trekken. Kijk eens op shop.underwaterwines.com.

Onderwaterwijn uit Ligurië rijpt razendsnel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button