Emilia-RomagnaNieuwsRegio'sVakantie

Onbekende verhalen uit Emilia-Romagna

Door: Emily de Klerk 

Veel mensen kennen de Italiaanse regio Emilia-Romagna alleen als ‘doorreisgebied’. Onderweg naar beroemde bestemmingen als Florence of Rome nemen maar weinigen van hen de moeite om het gebied te leren kennen. Tijd voor een snelcursus met een paar onbekende verhalen uit Emilia-Romagna.

Rijke studenten in Bologna

Vandaag de dag zijn de twee belangrijkste problemen van studenten waarschijnlijk geldnood en kamernood. In middeleeuws Bologna was dat niet veel anders, maar dan toch vooral voor wat betreft de woningnood. De bestudering van oude Romeinse wetsteksten vormde rond het jaar 1000 na Christus de basis van de Bolognese universiteit, en al snel trokken er toen vanuit heel Europa mensen naar de stad, om les te krijgen van de specialisten.

Die enorme toestroom van studenten zorgde in korte tijd voor heuse woningnood. En dus moesten huizenbezitters verplicht een uitbouwtje aan hun huizen maken; de voorlopers van de huidige studentenkamertjes én de voorloper van de kenmerkende arcades van Bologna die recent tot de Werelderfgoedstatus kregen.

En de geldnood? Op een steen op de zijkant van de Loggia delle Mercanzie kun je lezen waarop middeleeuwse studenten – die zich regelmatig bediendes konden veroorloven en gezorgd hebben voor de wereldfaam van de mortadella – allemaal recht hadden: gratis onderdak, voedsel, kleding en boeken… Ze zaten er dus in verhouding tot de studenten van vandaag warmpjes bij!

Liefde en bijgeloof in Rimini

Sigismondo Malatesta. Foto: Carolina de Klerk Nordholm.

Sigismondo Malatesta wordt ook wel ‘De Wolf van Rimini’ genoemd; deze naam ‘verdiende’ hij door iedereen die hem niet aanstond een kopje kleiner te laten maken, inclusief twee van zijn echtgenotes. Toch liet hij ons ook iets moois na: rond het jaar 1450 liet Sigismondo in Rimini een bijzondere kerk bouwen: de Tempio Malatestiano. Hij huurde daarvoor de duurste en beroemdste architecten en beeldhouwers in en liet zich door niemand minder dan Piero della Francesca vereeuwigen op een fresco.

In de fundamenten van de muren en onder het altaar van de nieuwe kerk liet hij munten begraven, met daarop de beeltenis van hem én van zijn geliefde Isotta, de vrouw voor wie hij zijn tempel liet bouwen. Het doel van de munten was om het gebouw een goed en voorspoedig ‘karma’ mee te geven.

In zekere zin hebben de munten hun werk heel goed gedaan: de Tempio Malatestiano bleef miraculeus gespaard tijdens hevige bombardementen op de stad. Met Sigismondo zelf liep het echter een stuk minder goed af: een heftige ruzie met de paus beroofde hem van bijna al zijn grondgebied en geld, de een na de andere ambachtsman verliet de bouwplaats en de kerk zou nooit afkomen.

Tempio Malatestiano, foto: Carolina de Klerk Nordholm.

De legende van Bertinoro

De legende gaat dat de 5e eeuwse prinses Galla Placidia eens overnachtte in het huidige Bertinoro. Dat is een pittoresk dorpje in de heuvels van Romagna. Daar kreeg ze in een eenvoudige aardewerken kruik wat van de lokale witte wijn aangeboden. Ze was zo ontzettend onder de indruk van de ‘witte nectar’ dat ze uitgeroepen zou hebben dat die uit een gouden beker gedronken zou moeten worden; ‘ber-ti in oro!’, de herkomst van de naam Bertinoro.

Legende of niet, feit is dat de Albana wijn uit het gebied de eerste witte wijn was die de DOCG status verkreeg. Het dorp staat nog altijd bekend staat om haar gastvrijheid. Op het centrale plein staat de ‘Zuil der Ringen’. Vroeger vertegenwoordigde elk van de daarop bevestigde ringen een vooraanstaande familie uit het stadje. De ring waaraan de vermoeide reiziger zijn teugels vastmaakte bepaalde bij wie hij die nacht te gast zou zijn. Elk jaar wordt dat eeuwenoude gebruik herdacht en nagespeeld tijdens het Festa dell’Ospitalità

Nieuwsgierig geworden naar onbekend Emilia- Romagna?

Lees nog een mooi verhaal van Emily op onze website of bestel dan het boek ‘Emily’s Romagna. Een reis door de geschiedenis en gastronomie van Emilia-Romagna’. Prijs: €17,95. Stuur een mail met je adresgegevens naar: klerkemily@gmail.com. Fotografie: Carolina de Klerk Nordholm.

Ook Evert de Rooij schreef een reisgids voor Emilia Romagna. Die is bij Bol.com te bestellen via deze link.

Tot slot, dit zijn alle artikelen over Emilia Romagna op onze site.

Emily de Klerk 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button