NieuwsRomeStedenVakantie

Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!

Laatst kreeg onze redactie de vraag van een lezer of wij nog tips hadden voor een bezoek aan Rome. Die had alle bekende hoogtepunten zoals het Colosseum, de Sint Pieter en het Pantheon al gezien. We bevelen het volgende aan op advies van de locals. Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!

De onbekende plekjes in Rome zijn trouwens redelijk vaak gratis. Rome heeft zelfs de meeste gratis attracties van alle Europese toeristensteden. Dat rekende boekingssite Omnio eind vorig jaar uit. 553 bezienswaardige plekken kan je voor nop zien, waaronder uiteraard veel kerken. In Rome zijn 34 musea helemaal gratis toegankelijk. Op de eerste zondag van de maand zijn ook de bekende attracties gratis.

Voor het Pantheon moet je binnenkort dan wel weer betalen.

Santissimi Quattro Coronati

Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!

De Santissimi Quattro Coronati (de Vier gekroonde Heiligen) is echt een bezoekje waard. Deze zeer fraaie kerk dateert uit de twaalfde eeuw. De klokkentoren is de oudste romaanse toren van Rome. De kerk maakt deel uit van een abdij die tegenwoordig wordt bewoond door de zusters Augustinessen.

San Clemente

Vlakbij de Santissimi Quattro Coronati ligt de San Clemente. Dit zijn eigenlijk drie kerken die door de eeuwen heen over elkaar gebouwd zijn. In de onderste laag, dan daal je helemaal af naar beneden, is een Mithras tempel. Mithras was de god van het mithraïsme. Dat was een officiële godsdienst in het Romeinse Rijk die vooral populair was bij Romeinse soldaten.

Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!
De Mithras tempel helemaal onderin de San Clemente

 Ancient Apertif

In Italië moet je natuurlijk helemaal mee met de aperitivo gebruiken (lees meer). Bij Aperitivo Archeologico organiseren ze een aperitivo op verschillende bijzondere locaties. Bijvoorbeeld onder het Piazza Navona waardoor je helemaal terug in de tijd gaat.

www.aperitivoarcheologico.it

Centrale Montemartini

Een pareltje van een museum dat echt nog ontdekt moet worden is de Centrale Montemartini. Het is onderdeel van het Musei Capitolini. Dit was tot 1963 nog een elektriciteitscentrale. Nu is het een heel bijzonder museumcomplex waar werken uit het depot van de Capitolijnse Musea een plek hebben gevonden. De kunst staat gewoon tussen de oude en imposante machines. Ze vormen een geweldig contrast met de marmeren beelden!

www.centralemontemartini.org

Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!

Eataly

Leuk om te combineren met het bovenstaande is een bezoek aan de Romeinse vestiging van Eataly nabij de wijk Ostiense (Garbatella). Deze voedselwalhalla’s zijn geïnspireerd door de Slow Food-beweging. Ze bieden alleen maar hoogwaardige en authentieke producten, echt een belevenis! Eataly zit in een destijds verlaten aankomsthal, achter het treinstation Ostiense. Inmiddels is het een vier verdiepingen tellend voedselpaleis. Je kan er ook makkelijk parkeren als je met de auto bent in in Rome een parkeerplaats zoekt.

Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!

De wijk Coppedè

Marjolein wees ons op de wijk Coppedè, ver weg van alle drukte in het centrum. Een sprookjesbuurt noemt ze het. De sfeer is te danken aan de Florentijnse architect Gino Coppedè. Hij kreeg op deze plek rond 1915 de vrije hand van de gemeente Rome, om een aantal unieke huizen neer te zetten. Het resultaat was een groot aantal bijzondere huizen met fraaie details zoals mozaïeken, schilderingen, kleine schoorsteentjes en balkonnetjes.

Coppedè wijk tip rome onbekend

Palazzo Barberini

Paus Urbanus VIII liet dit weelderige paleis bouwen. Hier bevindt zich de Galleria Nazionale d’Arte Antica. Er hangen meesterwerken van onder andere Caravaggio, Titiaan, Bernini, Reni en Rafael.

galleriabarberini.beniculturali.it/

palazzo-barberini

Terme di Caracalla

Rene maakte ons attent op Terme di Caracalla, nog een van de onbekende hoogtepunten van Rome. Dit was één van de meest luxe en uitgebreide badplaatsen voor de oude Romeinen. Met zijn oppervlakte van ongeveer 11 ha was het het grootste thermencomplex tot dan toe. Het bood plaats aan 1.600 gasten. De imposante ruïnes met restanten van schitterende mozaïeken laten je de voelen hoe een welnesscentrum 2000 jaar geleden er uit zag.
‘s Zomers worden de ruïnes gebruikt voor het opvoeren van schilderachtige Italiaanse opera’s in de open lucht, lees meer.

thermen rome welness romeinen

MAXXI

In 2010 opende het MAXXI, het Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo, de deuren in Rome. Het is het eerste nationale museum voor moderne kunst in Italië. Het enorme complex van bijna 30.000 m2 ligt in de wijk Flaminio. MAXXI. Het spectaculaire gebouw is ontworpen door architecte Zaha Hadid. Die versloeg in een internationale competitie ooit 273 concurrenten, waaronder Rem Koolhaas.

Het museum bestaat uit twee delen. Één gewijd aan hedendaagse kunst (MAXXI Arte) en één gewijd aan de Italiaanse architectuur (MAXXI Architectuur)

Adres: Via Guido Reni 2, 00196 Roma

Sea Life Aquarium

In veel Italiaanse steden is het lokale zeeleven te bewonderen en sinds een paar jaar ook in Rome. Je vindt het onder het kunstmatige meer in de wijk EUR. Het aquarium telt 5.000 zeedieren en meer dan 100 soorten in tanks gevuld met meer dan een miljoen liter water. De bezoeker kan in een soort onderwatertunnels de verschillende schildpadden, haaien, roggen, kwallen en zeepaardjes zien. Hierdoor lijkt het alsof je er zelf tussen zwemt. Het hele complex is zo’n 16.000 m2 groot.

Een bezoek aan het parlement

Lees meer

Palazzo Venezia

Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!

Lees meer

Hotels in Rome

Booking.com

Onbekende plekjes in Rome. Verborgen verrassingen!

Back to top button