NieuwsOlijfolieSmaken

Olijfoogst met locals

Marlou Boelens is Italofiel, gek op Zuid-Italië, verkoopt producten uit Puglia en Vieste. Dat is haar tweede thuis. Zij is een verbinder en sociaal ondernemer. Zo organiseert ook olijfoogst met locals in Italië.

Vieste, gelegen in Gargano, Puglia, is al jaren mijn tweede thuis. Ik heb er veel vrienden, ken er de weg en kom er vaak en graag. Ik zie ook de beperkingen die er zijn, zoals de grootste: het is lastig te bereiken waardoor er weinig buitenlandse toeristen komen. Uiteraard wil ik niet dat het overspoeld wordt door toeristen maar ik gun mijn vrienden daar wel meer werk en ik geef Nederlanders graag de kans Vieste te ervaren middels unieke activiteiten met en door de locals zelf, zodat zij er ook aan verdienen.

De avond in Vieste

Het idee

Het idee ontstond om iets te organiseren met mijn Italiaanse vrienden daar. Zij hebben een kleinschalig vakantieparkje én veel olijfbomen dus het plan om een groep Nederlanders het proces rond de oogst mee te laten maken, aangevuld met extra’s, waar we ook anderen bij betrekken was snel geboren. De doelgroep: Italië liefhebbers die het pure leven willen ervaren, onderdeel van de familie zijn, lokale producten en gebruiken leren kennen.

19 november was het zover: Ik vlieg samen met een leuke groep  naar Bari waar het busje van de familie al klaar staat. Het is een lange transfer naar Vieste dus we maken een koffiestop bij de benzinaio zoals de Italianen zelf doen. Eenmaal  aangekomen op het familieparkje staat er een heerlijke pranzo, familielunch klaar. Bruschette van de grill en allerlei typisch Pugliese gerechten om te proberen.  Vroeg in de avond een aperitivo in het centrum waar nog wat amici uit Vieste aanschuiven.

De olijfpluk

Olijfoogst met locals

De familie staat al klaar in de eigen boomgaard en we mogen meehelpen, leren verschillende pluktechnieken , krijgen uitleg over de bomen, slepen met de netten  en eten gezamenlijk op het land zoals zij zelf doen. Lange tafels, plastic borden en een traditioneel boerengerecht; Pane Cotto, dat bereid wordt in een gigapan op open vuur. Om te drinken is er wijn uit jerrycans en plastic bekers. Wat een feest! Vanuit de autoradio klinkt Eros…

De dag erna  laten we onze  zelf geplukte olijven (264 kilo!)  persen in de oleificio, tussen de andere olijfboeren, waarbij we ook hier het hele proces kunnen volgen en als eerste de olie  proeven en natuurlijk meekrijgen, ieder een eigen blikje.

Olijfoogst met locals

Pastaworkshop

’s Avonds volgt een workshop typische Pugliese pastasoorten op het familieterrein en natuurlijk daarna gezamenlijk eten. Als dessert zijn er zelfgemaakte taarten; met de letters Olanda en Italia.

Ik geef zelf de rondleiding in het Centro Storico, een bezoek aan de Kathedraal en de plaatselijke sculpturist maken hier deel van uit.
Er is ook tijd voor een excursie naar een heuse trabucco, hét Cultureel erfgoed in Puglia. Het is een eeuwenoud vissersplateau, waar vanaf gevist werd. Wij bezoeken een gerestaureerde van 128 jaar oud. De Stichting La Rinascita dei trabucchi storici die door contributies de trabucchi in stand houdt, geeft ons een demonstratie waarbij we uiteraard zelf de netten mogen ophalen. Na een laatste pizza-avond met de complete groep en familie vliegen we de ochtend erna terug……

A presto Viesto, Marlou, www.marilu-in-italia.nl

Olijfoogst met locals

Nederlanders helpen met de olijfoogst

Ook in Ligurië maken ze olijfolie. Joëlle woont al lang met haar gezin in Italië en is er het hele jaar druk mee. Lees over haar leven en als je wilt kan je haar dit plukseizoen komen helpen op het land.

Olijfoogst met locals

Olijfoogst met locals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button