LezersverhalenNederlanders in ItaliëNieuwsOlijfolieSmaken

Olijfolie tips van Joëlle uit Italië

Als je onze krant en website al een tijdje volgt ken je Joëlle Renders waarschijnlijk. Ze woont al 12 jaar met haar gezin in Italië in de regio Ligurië en schreef lang over haar belevenissen (lees meer). Toen ze in Nederland was voor een proeverij spraken wij haar. Het gesprek ging natuurlijk over haar passie voor olijfolie, want die produceert ze uit eigen boomgaard. Het schandaal met de frauderende grote merken dat in november vorig jaar aan het licht kwam bleef ook niet onbesproken. Olijfolietips van Joëlle uit Italië.

Wat brengt je deze dagen in het land?

Onze eerste olijfolie van de nieuwe oogst is gebotteld en dat laat ik graag proeven aan klanten en natuurlijk verkopen we ook. Daarbij wil ik graag voorlichting geven want er leven een hoop misverstanden over olijfolie.

Zoals wat dan?

Nou bijvoorbeeld dat je niet in Extra Vergine olijfolie zou mogen bakken, het zou ongezond zijn. Dat is onzin, Italiaans onderzoek heeft dat aangetoond. Het rookpunt van goede Extra Vergine olijfolie, ligt op 210 graden.

Maar het is toch zonde van goede olijfolie, de smaak verdwijnt?

Dat is zo en natuurlijk is het duurder maar dan eet je in ieder geval wel goede olijfolie met zijn goede eigenschappen en niet gemanipuleerde en minder gezonde olie.

Olijfolietips van Joëlle uit Italië
Lees het etiket goed!

Levert jouw opbrengst al voldoende op om ervan te leven?

Nee, nog niet maar het zou wel kunnen. We hebben zo’n 1500 bomen, alleen tot op heden onvoldoende tijd en mankracht om de opbrengst te verhogen. Er zit namelijk heel veel handwerk in, mede omdat wij niet chemisch bestrijden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je vaak gras moet maaien, de bomen moet snoeien en controleren. En dat moet allemaal handmatig. Ik zou graag veel meer olie willen maken maar dat is toekomstmuziek.

Hoe was jouw oogst dit jaar na het drama van vorig jaar [red.: door een fruitvlieg was de oogst de slechtste in 50 jaar]?

De oogst is nog niet afgelopen, we gaan door tot februari! Dus het kan nog verschillende kanten op. Slecht weer zoals vorst of hagel kan grote gevolgen hebben. Maar zoals het er nu uitziet is zeer positief.

Olijfolietips van Joëlle uit Italië
Een olijfgaard vergt veel onderhoud met de hand

Waarom oogsten jullie zo lang door?

Nou, wij willen een rijpere olijf zodat de olie milder wordt. De trend is om vroeg te oogsten en zo een krachtige, scherpe olie te maken maar dat willen wij juist niet. Dat is ook niet de traditie in deze streek. Alleen hier in Ligurië groeit de olijfboom van de cultivar Taggiasca en die is van nature al mild. Daarmee onderscheiden we ons van bijvoorbeeld de Toscaanse olie.

Begin november 2015 kwam in het nieuws dat Italiaanse aanklagers een onderzoek hebben ingesteld naar zeven producenten van olijfolie, waaronder het bekende olijfoliemerk Bertolli. Zij zouden gewone olijfolie verkopen als de duurdere Extra Vergine variant. Wat zijn de reacties in Italië hierop?

Tja, dit was bij de meeste mensen al lang bekend! Dus de schok was niet zo groot. Men is wat cynisch omdat de grote bedrijven erg machtig zijn en zo lang buiten schot kunnen blijven.

Maar hoe erg is dit nou eigenlijk?

Mijn grootste probleem is dat ze slechte olie verkopen als olie met alle gezonde eigenschappen die goede olie heeft. Men koopt inferieure olie, ‘lampante’ genaamd, letterlijk lampenolie, en met chemische processen wordt dit opgewerkt, geraffineerd, tot een olie met een bepaalde smaak. Maar door die processen verliest het alle waardevolle eigenschappen, die onbewerkte olie juist zo gezond maken. De marketingmensen plakken er helaas mooie termen als ‘puur’ en ‘zuiver’ op. Zeg gewoon eerlijk wat het is!

De kleine boeren die wel echte Extra Vergine olijfolie maken hebben het erg moeilijk. Ze moeten aan dezelfde regels voldoen als de grote bedrijven maar hebben niet de middelen om steeds opnieuw te investeren. Actueel zijn nu ook de controles op illegale arbeid, aangewakkerd door het misbruik van vluchtelingen, maar die controles slaan door. Een boer die z’n buurjongen een weekend laat helpen kan al op een forse boete rekenen. Dat verstoort ook de cultuur van het oogsten met vrienden en familie en de gezellige feesten daarna. Zelfs met het zogenaamde ‘oogsttoerisme’ moet je tegenwoordig oppassen.

Olijfolietips van Joëlle uit Italië
Jong geleerd is oud gedaan!

Waar moet je nou op letten als je in Nederland in de winkel olijfolie koopt?

In het algemeen kan je zeggen dat je zoveel mogelijk gegevens van de herkomst moet kunnen herleiden. Kijk of het gebotteld of geproduceerd is want gebotteld kan overal zijn. Kijk of er gegevens van de producent of regio op staan of het oogstjaar. Let bijvoorbeeld op de DOP-aanduiding en op de aanduiding ‘monocultivar’ die aangeeft dat het om één soort olijven gaat. Een erg goedkope fles zegt ook al veel want de productie van olijfolie is door het vele handwerk simpelweg erg kostbaar. Laat de fles altijd staan als er ‘geraffineerd’ op staat.

Olijfolietips van Joëlle uit Italië

Hoe kunnen die grote producenten nou blijven leveren toen vorig jaar de oogst zo slecht was?

Ha ha, dat is het grote geheim! Een van de methodes is om olie op te slaan in grote tanks en zo voorraad achter te houden. De houdbaarheidsdatum op de fles (ca. 18 maanden) is namelijk vanaf het moment van bottelen. Het kan dus zijn dat je olie al veel ouder is! Met kunstmatige processen is men vervolgens in staat om een constante smaak te creëren en dat is onnatuurlijk. Net als wijn wisselt de smaak per oogstjaar van de olijf.

Kopen Italianen ook de goedkope olie?

Helaas wel en steeds vaker, dat verontrust mij. Zelfs op de school van mijn kinderen, midden tussen de olijfbomen, gebruikten ze olie van een bekend internationaal merk. Maar sinds dit jaar krijgen ze olijfolie van de oliemolen uit het dorp! Daar hebben we voor gezorgd met de ‘commissione mensa’, we hebben gesproken met de burgemeester over de kwaliteit van eten binnen de school en dit punt is in ieder geval verbeterd!

Je klinkt strijdbaar

Dat ben ik ook, ik ben een idealist en heb een missie hier in Italië. Ze hebben me zelfs al een keer gevraagd voor de lokale politiek maar dat zie ik niet zitten. Ik wil zeggen wat ik vind en zou me niet achter alle partijstandpunten kunnen stellen.

Olijfolietips van Joëlle uit Italië
Joelle met gezin in Italië

Tot slot. Je schreef drie jaar geleden dat er opeens Nederlandse toeristen waren in je kleine onbekende dorp. Was dat een incident of wordt het drukker?

Ja, inderdaad, ik zie steeds meer Nederlanders, hartstikke leuk, men mag ook langskomen bij ons.

En hoe weten ze jullie streek te vinden?

Nou, jullie krant zal wel goed gelezen worden denk ik!

Lees meer artikelen van Nederlanders in Italië.

U kunt contact opnemen met Joëlle Renders via: www.olijfolie.it www.lekker.bio

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button